Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki

orange91 08 Lis 2011 00:21 1721 4
  • #1 08 Lis 2011 00:21
    orange91
    Poziom 8  

    Witam,
    Mam nadzieję, że tym razem uda mi się napisać proźbę o pomoc zgodnie z Regulaminem. Poniżej mój sprzęt. A mianowicie mam dziwną rzecz, jakieś 2,5 tygodnia zaczęło się coś dziwnego. Komputer po włączeniu miał problem z wstaniem. Wszystko się ładowało, BIOS przechodził, ładował się system tyle że na monitorze nic tylko ciemność. Dopiero po iluś resetach załapie. Ale to niejedyny problem. Użytkowanie jest bardzo uciążliwe uruchomienie jakiej kol wiek gry powoduje ogromne trzaski (jak w np. radiu) podczas odtwarzania muzyki w np. winampie ale także w grze oraz występują metaliczne zniekształcenia i spowolnienia. Gry w sposób niespotykany lagują, kilka klatek na sekundę lub mniej. Co ciekawe nawet przy oglądaniu filmów pojawiają się trzaski, o obejrzeniu filmiku o wysokiej rozdzielczości np. na youtube mogę zapomnieć trzaski & lagi, a nawet jak ładuję duże zdjęcie (duża rozdzielczość i rozmiar ok 6 – 8 MB ).
    Trochę szukałem rozwiązania tego problemu. Sprawdziłem zasilacz, na innym o mocy 420W było to samo. Sprawdzałem kartę dźwiękową – podłączyłem taką pod USB i było to samo. A teraz kartę graficzną niestety na innej (nvidia geforce 8400GS 256MB chłodzenie pasywne), też w dalszym ciągu to samo.
    CPU badany programem orthos, zero błędów. Ram badany memtest86+ bez błędów, dysk badany na bad sectory niestety też ich nie ma. Rzecz jest nie zależna od systemu operacyjnego bo na win7 i na win 8(windows developer preview ) jest to samo.
    Fachowcy i miłośnicy czy macie jakieś pomysły :?:

    Procek: DualCore Intel Core 2 Duo E4500, 2200 MHz (11 x 200)
    Płyta: Gigabyte GA-P35-DS3L (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
    Układ: Intel Bearlake P35
    Graficzna: Gigabyte nVIDIA GeForce 8400 GS / Gigabyte nVIDIA GeForce 8600 GT (obie pasywne)
    Ram: 2x A-Data DQVE1908 512 MB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    GR800D264L5/2G 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    Dysk: SAMSUNG HD501LJ ATA Device
    Zasilacz: Tracer 4Life/400 (TR12XA)

    0 4
  • #2 08 Lis 2011 02:20
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    orange91 napisał:
    Sprawdziłem zasilacz, na innym o mocy 420W było to samo

    Ten inny był podobnej jakości jak twój?

    System 32, czy 64bit?
    Pokaż screeny ze wszystkich zakładek programów CPU-Z i HDTune. Wykonaj test stabilności systemu programem OCCT (minimum 10 min) i pokaż wyniki.

    0
  • #3 08 Lis 2011 23:02
    orange91
    Poziom 8  

    Sorki, że trochę mi to zajęło czasu ale tak to jest jak się jest studentem.

    A mianowicie: system win7 x86
    Zasilacz (ten inny) to chyba podobnej klasy: Akyga 420W LPK12

    Sprawdzałem kondenstatory na płycie głównej "na oko" i nie były napuchnięte.

    Poniżej daje screeny, trochę dużo tego wyszło.
    OCCT
    Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki





    HD tune
    Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki


    CPU-Z
    Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki Trzaski, zniekształcenia metaliczne i spowolnienie dźwięku oraz grafiki

    0
  • #4 08 Lis 2011 23:33
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Z powyższych screenów nie potrafię odczytać anomalii - wyglądają w normie.

    Sprawdź komputer z innym, markowym zasilaczem i upewnij się czy instalacja elektryczna do której podłączasz komputer jest uziemiona.

    0
  • #5 10 Lis 2011 22:12
    orange91
    Poziom 8  

    Sprawdzałem instalację elektryczną pod kątem istnienia uziemienia, nie było go ... Ale podłączyłem komputer pod inne gniazdko z uziemieniem. Sprawdziłem czy po obudowie nie hula sobie jakiś prąd. W obu przypadkach go nie było, a działa tak jak wcześniej.
    Nie bardzo mam teraz od kogo wydębić markowy zasilacz :(
    Tak się zastanawiam od dłuższego czasu czy to nie przypadkiem płyta główna a dokładniej mostek lub kontroler świruje. Ale nie wiem jak by to sprawdzić nie korzystając z metody podmiany sprzętu :/

    0