logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padł Intenso 8GB, UT165 i inne programy nie pomagają

DooSHeK 08 Lis 2011 12:08 5403 8
REKLAMA
  • #1 10115782
    DooSHeK
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam następujący problem z pendrivem Intenso 8GB. Wieczorem działał, rano już nie.
    Po włożeniu do kompa instaluje się jako "USBest USB2FlashStorage USB Device".
    Po kliknięciu na dysk wyskakuje komunikat: "Brak napędu"
    Poczytałem trochę i wyszło na to, że to problem z firmware.
    Próbowałem narzędzi:
    - UT165_1.65.10.0 MP TOOL (0x12 Disk size doesn't match the setting - wykrywa jako 0MB, tak samo widzi system do tego komunikat "Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!")
    - URescue_v1.3.0.71 (coś tam robi i na końcu komuikat, że done i nowy pen o pojemności 0MB a i tak jest tak jakby nic nie zrobił)
    - Super Stick Recovery Tool V1.0.2.19 (nawet nie drgnie)
    - UT163-MPTool-v3.9.31.0 (nie widzi pena, komunikat "Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!")
    Żadne z nich nie pomogło.
    *komunikat Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!
    Zmieniałem ilość urządzeń tak jak opisane tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1630234.html ale ciągle wyskakiwał ten komunikat.

Do tego UT165 a dokładnie infupdate namieszał mi w systemie (Win 7 x64) tak, że teraz nie instaluje mi pena w ogóle tylko widziany jest jako "Nieznane urządzenie". Na szczęście na innym kompie jest ok (widziany jako USBest USB2FlashStorage USB Device)

Chipgenius (ChipGenius_v4b15 po chińsku dlatego znaczki ale widać co gdzie jest):
     ????: [F:]Urządzenie pamięci masowej USB(USBest USB2FlashStorage)
     ????: ???????

????: USB 2.00
     ????: ??(HighSpeed)
     ????: 98mA

USB??ID: VID = 1307 PID = 0163

?????: 0100

?????: USBest
     ????: USB2FlashStorage
    ?????: 0.00

????: USBest(??)
     ????: UT165 A0A

????:  http://dl.mydigit.net/special/up/ite.html

Ciekawostka: Program USBDeview pokazuje w historii dane pendriva przed awarią gdzie PID jest 0165 a nie 0163 :/
    Poniżej screen z flashgenius. Z danych z flash genius wynika, że ten chip (Micron 29F64G08FAMCI) nie jest wspierany przez UT165 (UT165 A1B Flash Support List-26.pdf), pewnie dlatego nie działają te programy.

Pytanie co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji?
    Jakieś podpowiedzi?
    Zależy mi na danych.

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Załączniki:
    • Padł Intenso 8GB, UT165 i inne programy nie pomagają flashgenius.jpg (60.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10127045
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Z bazy flashboot.ru mamy takie informacje:
    "INTENSO INTENSO 8 Gb 1307 165 USBEST 29F32G08MAA UT165_1.65.19.0. [Открыть комментарий]
    Инструкция по работе с программой: Отключаем флэш от компьютера. 1. Установливаем утилиту (при установке будет запрос о установке нового драйвера, выбираем Bulk driver(В МЕНЯ НЕ ПОШЛО ЧЕРЕЗ "Bulk" ПЕРЕУСТАНОВИЛ ВТОРЫМ ВАРИАНТОМ И ВСЕ ГУД), подтверждаем установку драйверов). 2. Запускаем утилиту, отмечаем в меню утилиты Driver-Uninstall drivers. 3. Подключаем флэш, Windows предложит установить драйвер на новое устройство, нажать "автоматически", установится драйвер на устройство FABULK. 4. Нажать на "Enum" (F3), на порту появится устройство. 4.1 Если устройство не определилось а контроллер точно UT165, запустите файл С:Program FilesMDPTDriverInfUpdate.exe, в котором нужно прописать VID&PID вашей флэш (VID&PID можно узнать с помощью программы ChipGenius). 5. Если флэшка определилась, нажимаем пробел (Start). Запустится процесс форматирования. Смотрим в статус, должно стать ОК. 6. Затем закрываем прогамму или деинсталируем (должны удалиться драйвера устройства FABULK, без удаления драйвера FABULK, Windows не увидит вашу флэш!), переподключаем флэш. 7. Форматируем стандартными средствами Windows."

Czyli próbuj z UT165 1.65.19.0 (najlepiej pod Windows XP SP3 z uprawnieniami administratora!).

DooSHeK napisał:
    Zależy mi na danych.

Tu już musisz sam podjąć decyzję, bo danych z tego pena po użyciu tego narzędzia prawdopodobnie już nie odzyskasz!
  • REKLAMA
  • #3 10138490
    DooSHeK
    Poziom 10  
    Próbowałem z tą wersją jak też z innymi, nowszymi i starszymi. Bez rezultatu. Pen jest niewidoczny w programie. Poza tym podany przez ciebie nr chipa jest inny niż mój.
  • #4 10142133
    bemoll
    Poziom 2  
    Jako że to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich :).

A co do tematu:

Miałem podobny problem i po dwóch dniach zabawy pomógł ten programik:

Urescue

Spróbuj, może coś da.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10143311
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    DooSHeK napisał:
    ..Poza tym podany przez ciebie nr chipa jest inny niż mój.

Piszesz o pamięci? Bo kontroler masz TEN, co jest oczywiste!
  • #6 10144360
    DooSHeK
    Poziom 10  
    bemoll - próbowałem tego programu tak jak napisałem już w pierwszym poście
    pidar - tak piszę o pamięci, kontroler jest UT165 (tak jest napisane na kontrolerze gdy rozebrałem pena i tam mówi chipgenius)
    Razem z programem mptool jest pdf, w którym info o wspieranych pamięciach flash i na tej liście nie ma mojej kości :( i może dlatego nie działa i nie wiem co dalej z tym fantem zrobić.
    A jest jakiś inny sposób na zgranie danych? jakimś programatorem czy czymś?
  • REKLAMA
  • #7 10147812
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    DooSHeK napisał:
    A jest jakiś inny sposób na zgranie danych? jakimś programatorem czy czymś?

W warunkach domowych już tego nie zrobisz. Pozostaje Ci szukacz firmy, która podoła temu wyzwaniu - czyli "kłopotliwy" odczyt bezpośredni z pamięci.
  • #8 10148018
    DooSHeK
    Poziom 10  
    A na czym taki odczyt polega? I dlaczego "kłopotliwy"? Ile to może mniej więcej kosztować? Pytam się bo chcę wiedzieć czy warte jest to zachodu.
  • #9 10149676
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    DooSHeK napisał:
    A na czym taki odczyt polega? I dlaczego "kłopotliwy"? Ile to może mniej więcej kosztować? Pytam się bo chcę wiedzieć czy warte jest to zachodu.

A to najbliższa specjalistyczna firma DR odpowie na Twoje zapytania po wstępnej diagnozie, o ile będą chcieli przyjąć takie zlecenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pendrivem Intenso 8GB, który przestał być rozpoznawany przez komputer, wyświetlając komunikat "Brak napędu". Próbował różnych narzędzi do naprawy, takich jak UT165 MP TOOL, URescue, Super Stick Recovery Tool oraz UT163-MPTool, jednak żadne z nich nie przyniosły rezultatu. Inni uczestnicy forum sugerują, że problem może dotyczyć firmware lub kontrolera, a także wskazują na możliwość skorzystania z usług specjalistycznych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych. Użytkownik zastanawia się nad kosztami takiej usługi oraz jej zasadnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA