Witam.
Mam następujący problem z pendrivem Intenso 8GB. Wieczorem działał, rano już nie.
Po włożeniu do kompa instaluje się jako "USBest USB2FlashStorage USB Device".
Po kliknięciu na dysk wyskakuje komunikat: "Brak napędu"
Poczytałem trochę i wyszło na to, że to problem z firmware.
Próbowałem narzędzi:
- UT165_1.65.10.0 MP TOOL (0x12 Disk size doesn't match the setting - wykrywa jako 0MB, tak samo widzi system do tego komunikat "Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!")
- URescue_v1.3.0.71 (coś tam robi i na końcu komuikat, że done i nowy pen o pojemności 0MB a i tak jest tak jakby nic nie zrobił)
- Super Stick Recovery Tool V1.0.2.19 (nawet nie drgnie)
- UT163-MPTool-v3.9.31.0 (nie widzi pena, komunikat "Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!")
Żadne z nich nie pomogło.
*komunikat Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!
Zmieniałem ilość urządzeń tak jak opisane tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1630234.html ale ciągle wyskakiwał ten komunikat.
Do tego UT165 a dokładnie infupdate namieszał mi w systemie (Win 7 x64) tak, że teraz nie instaluje mi pena w ogóle tylko widziany jest jako "Nieznane urządzenie". Na szczęście na innym kompie jest ok (widziany jako USBest USB2FlashStorage USB Device)
Chipgenius (ChipGenius_v4b15 po chińsku dlatego znaczki ale widać co gdzie jest):
Ciekawostka: Program USBDeview pokazuje w historii dane pendriva przed awarią gdzie PID jest 0165 a nie 0163 :/
Poniżej screen z flashgenius. Z danych z flash genius wynika, że ten chip (Micron 29F64G08FAMCI) nie jest wspierany przez UT165 (UT165 A1B Flash Support List-26.pdf), pewnie dlatego nie działają te programy.
Pytanie co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji?
Jakieś podpowiedzi?
Zależy mi na danych.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Mam następujący problem z pendrivem Intenso 8GB. Wieczorem działał, rano już nie.
Po włożeniu do kompa instaluje się jako "USBest USB2FlashStorage USB Device".
Po kliknięciu na dysk wyskakuje komunikat: "Brak napędu"
Poczytałem trochę i wyszło na to, że to problem z firmware.
Próbowałem narzędzi:
- UT165_1.65.10.0 MP TOOL (0x12 Disk size doesn't match the setting - wykrywa jako 0MB, tak samo widzi system do tego komunikat "Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!")
- URescue_v1.3.0.71 (coś tam robi i na końcu komuikat, że done i nowy pen o pojemności 0MB a i tak jest tak jakby nic nie zrobił)
- Super Stick Recovery Tool V1.0.2.19 (nawet nie drgnie)
- UT163-MPTool-v3.9.31.0 (nie widzi pena, komunikat "Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!")
Żadne z nich nie pomogło.
*komunikat Number of Input Devices Is Not Marched With Maximum Devices List!!!
Zmieniałem ilość urządzeń tak jak opisane tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1630234.html ale ciągle wyskakiwał ten komunikat.
Do tego UT165 a dokładnie infupdate namieszał mi w systemie (Win 7 x64) tak, że teraz nie instaluje mi pena w ogóle tylko widziany jest jako "Nieznane urządzenie". Na szczęście na innym kompie jest ok (widziany jako USBest USB2FlashStorage USB Device)
Chipgenius (ChipGenius_v4b15 po chińsku dlatego znaczki ale widać co gdzie jest):
????: [F:]Urządzenie pamięci masowej USB(USBest USB2FlashStorage)
????: ???????
????: USB 2.00
????: ??(HighSpeed)
????: 98mA
USB??ID: VID = 1307 PID = 0163
?????: 0100
?????: USBest
????: USB2FlashStorage
?????: 0.00
????: USBest(??)
????: UT165 A0A
????: http://dl.mydigit.net/special/up/ite.htmlCiekawostka: Program USBDeview pokazuje w historii dane pendriva przed awarią gdzie PID jest 0165 a nie 0163 :/
Poniżej screen z flashgenius. Z danych z flash genius wynika, że ten chip (Micron 29F64G08FAMCI) nie jest wspierany przez UT165 (UT165 A1B Flash Support List-26.pdf), pewnie dlatego nie działają te programy.
Pytanie co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji?
Jakieś podpowiedzi?
Zależy mi na danych.
Z góry dzięki za odpowiedź.