Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Immergas Victrix X 2 v.2011-ustawienia,opinie,porady

adam998 08 Nov 2011 23:33 95745 279
Buderus
    dsk
    Level 12  
    Witam serdecznie,

Jeden z użytkowników poruszał już problem, który też mam, ale nie było odpowiedzi, opiszę mój przypadek

Kocioł: Immergas VICTRIX TERA 24 PLUS, https://www.immergas.pl/produkty,7579/victrix-tera-24-plus?dest=1
    Sterownik: Salus 091flrf - zwykły bezprzewodowy ON/OFF
    CWU w z zewnęrznym zbiorniku 120l z czujką temperatury Immergas, poprawnie odczytuje temp

- Brak sondy zew,
    - brak sterowania pogodowego
    - zasilanie CO ustawione na stałe 50 na piecu

Sterowanie CO działa ze sterownika Salus BDB, załącza kiedy powinno, wyłącza kiedy powinno, jest OK

PROBLEM jest z CWU, tzn chciałem wyłączyć na pewien okres CWU, albo obniżyć temp, np. do minimum 10'
    Ale piec zawsze grzeje tyle ile jest ustawione na zasilaniu CO, więć temp jest zawsze prawie 50, mimo ustawionego CWU na 10
    Czujka temp podaje prawidłową temp (parametr Info d0.7 - wyświetla temperaturę powrotu cw.u.)

Ustawienia z instrukcji:
    A0 Model układu hydraulicznego Określa typ układu hydraulicznego w kotle (0 = przepływowy; 1 = kocioł z zasobnikiem c.w.u.) - wybrane 1

A6 Sposób pracy na c.w.u.
    Określa sposób wyłączenia w trybie c.w.u.
    0 Stały: temperatura wyłączenia palnika jest stała, niezależnie od wartości ustawionej na panelu sterowania.
    1 Powiązany: palnik wyłącza się po osiągnięciu ustawionej temperatury.

Było na początku ustawione przez serwisanta na 0, później zmieniłem na 1 i bez różnicy
    Proszę o wyjaśnienie co to za opcja, niestety nie znalazłem w instrukcji tego modelu.
    W innym modelu było o tym wspomniane przy okazji wstępnego podgrzania CWU przez solary.

Proszę o informację, o jakieś sugestie dlaczego temp CWU jest taka sama jak CO i czemu sterowanie CWU z pieca nie działa.
    Co źle ustawiam ? a może coś źle rozumiem ? może przy sterowniku ON/OFF nie da się ustawić oddzielne CWU ? no ale jest sterowanie na piecu, a zworka rozłączona żeby sterownik sterował

Pozdrawiam i bardzo dziękuję
  • Buderus
    16czarny16
    Level 14  
    A nie myślałeś że masz zbiornik CWU pewnie z wężownicą w środku przez którą płynie woda do CO. I logicznie nie uzyskasz wody o mniejszej temperaturze niż CO?
    Jeśli używasz tylko i wyłącznie CWU latem to pewnie przez zawór trój drożny ogrzewa tylko zasobnik CWU.
    Z tego też powodu możesz używać tylko i wyłącznie CWU bez konieczności użytkowania CO ale analogicznie odwrotnie już nie.
    dsk
    Level 12  
    Faktycznie zbiornik CWU ma wewnątrz wężownice, bo piec gazowy jest podłączony do starej instalacji z piecem węglowym, który grzał CWU

Tylko właśnie jak montowany był piec gazowy, to "majster" dowiercił się tam, włożył dodatkowy czujnik temp
    i z piecyka gazowego wychodzą oddzielne zawory na CWU
    RU - Powrót jednostki grzewczej (opcja)
    MU - Zasilanie jednostki zasobnika (Opcja)

Więc myślałem, że piecyk będzie regulował temperaturę wody, jest czujnik temp, jest inne zasilanie z oddzielnym ustawieniem temp, to powinno być niezależnie od CO ?

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie
  • Buderus
    dsk
    Level 12  
    Ok sprawdziłem, faktycznie CWU jest zbiorniku/wymienniku z wężownicami i piec gazowy podgrzewa wodę przez wężownice

Pozostaje tylko problem tego typu, że na piecu CWU mam ustawione na 10, na czujniku temp CWU jest 45, więc nie powinien grzać, a mimo tego grzeje
    Tak jak przedstawiłem wyżej na zdjęciu z instrukcji, CWU ma oddzielne zawory, więc chyba nie powinno zasilać CWU jeśli temp jest wyższa niż ustalona na piecu ?

Pozdrawiam i dziękuję
    16czarny16
    Level 14  
    Możliwe jest ustawienie CWU 10 stopni w victrixie? Y mnie minimum jest 30.
    16czarny16
    Level 14  
    No to naprawdę bardzo dziwne. Poszukam instrukcji serwisowej i zobaczę czy tam czegoś nie znajdę.
    dsk
    Level 12  
    Załączam zdjęcie z CWU na 10 C

Ustawiłem na moment, na próbę max 60 stopni CWU, załączył się na full i zmniejszyłem do min 10 C
    Na ekranie teraz pokazuje obecne nastawienie

Mam jeszcze taką hipotezę,
    W instrukcji jest Opcja

A4 - Naddatek zasilania zasobnika c.w.u.
    Naddatek temperatury na zasilaniu podczas podgrzewania zasobnika c.w.u. w stosunku do ustawionej temperatury c.w.u. (tylko przy podłączonym zasobniku i parametrze A0 = 1).
    Zakres: 5 ÷ 50°C
    Domyślnie: 25

Czyli gdybym np. ustawił temp CWU na 30 C, zasilałoby temp 30 + 25 = 55 C
    Tyle, że mam ustawione 10, wiec 10 + 25 = 35 C

I znowu, jeśli jest tam czujnik to powinno wcześniej wyłączyć
    adam998
    Level 25  
    Witam Panowie widzę że temat żyje :-) Mam problem kocioł jak w temacie przy grzaniu CWU kiedy temp. dochodzi do 75- 80st w kotle zaczynają pojawiać się trzaski cos takiego jakby sie woda zagotowała taki odgłos aż się kocioł trzęsie aż strach że się rozleci... Ktos przerabiał cos podobnego ?
    Gandi21
    Level 11  
    Witam,
    Czy ktoś może mi wyjaśnić co robi parametr T1? Według instrukcji odpowiada za rampę grzewczą, jednak gdy go zmieniam, nie wpływa w znaczący sposób na pracę kotła. Zmiana T0 to minimalny czas między zapłonami na c.o. i działa tak jak bym przewidywał, ale T1 to jakaś czarna magia. Ustawiałem to na T1=0 lub T1=84 i nie widzę różnicy. Nie skraca ani nie wydłuża czasu trwania rampy grzewczej.
    Możliwe, że w tym czasie piec moduluje od min do optimum aby uzyskać zadaną temp.
    Więc przy taktowaniu chyba powinienem to ustawić na max 84?

Załączam oryginał, bo polska instrukcja to jest tragedia
    T1 - central heating ramp timer
    "In the ignition phase, the boiler performs an ignition ramp in order to arrive at the maximum power set".