Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja co do poprawy- zimny powrót do pieca

Tygrys25 10 Nov 2011 11:26 28373 11
  • #1
    Tygrys25
    Level 10  
    Witam
    Proszę doświadczonych kolegów o weryfikację instalacji c.o. ponieważ coś nie bardzo chce to grzać. Grzejniki są ciepłe tylko do połowy a powrót do pieca jest zimny. Instalacja składa się z dwóch obwodów zakończonych rozdzielaczami oraz bojlera wody użytkowej 140l. Instalacja ta ogrzewa dwa małe domki oddalone od siebie o 4m. Jeden ma 70m a drugi to domek letniskowy 35m. Do jednego rozdzielacza są podłączone cztery grzejniki stalowe 100x60cm a do drugiego tylko dwa. Piec ma moc 18kw pompa obiegowa zainstalowana na zasilaniu. Na rysunku starałem się jak najwierniej przedstawić ułożenie rur , zaznaczyłem też odległość poszczególnych odcinków od poziomu pieca. Obwód piec bojler zrobiony jest rurami stalowymi 1" a dwa boczne do rozdzielaczy 3/4". Proszę o sugestie co należało by tu zmienić żeby działało poprawnie. Dodam również ze rozdzielacze nie są zamontowane przy podłodze tylko na połowie wysokości ściany. Proszę o pomoc bo sam nie wiem co jest nie tak a idzie zima.

    Instalacja co do poprawy- zimny powrót do pieca
  • #2
    kreslarz
    Level 35  
    Wygląda na to, że w kotłowni nie ma zaworów na poszczególnych gałęziach systemu. Prawdopodobnie ciepła woda wybiera sobie najłatwiejszy obieg i zamyka go przez bojler. Jeżeli zawory istnieją a są nie narysowane, to zdław przepływ przez bojler co najmniej do połowy i to powinno pomóc. Jak zaworów nie ma, trzeba je założyć. Inaczej nie dojdziesz do ładu z systemem. Każda gałąź układu powinna mieć zawory na zasilaniu i na powrocie. Wówczas masz możliwość sterowania przepływem i doświadczalne ustawienie go tak, by wszędzie ciepło docierało w odpowiedniej ilości. Dodatkowo w razie awarii masz możliwość wyłączenia z obiegu uszkodzonej gałęzi przy utrzymaniu ciągłości pracy reszty systemu.
    W małym domku przed rozdzielaczami załóż automatyczne odpowietrzniki, bo tworzy się tam syfon bez ujścia dla powietrza.
  • #3
    Tygrys25
    Level 10  
    Dziękuję za szybko odpowiedz. Zawory przy bojlerze jak najbardziej są (Zapomniałem o nich wspomnieć) I nawet po całkowitym ich zamknięciu problem nie ustępuje. Pozostałe obwody można wyregulować na rozdzielaczach (przed każdym rozdzielaczem jest też zawór). Czy jest możliwa sytuacja ze układ gdzieś jest zapowietrzony tak bardzo ze pompka nie może przepchnąć wody?
  • #4
    kreslarz
    Level 35  
    Sprawdź jeszcze zawór różnicowy przy pompie, a także zobacz, czy pompa jest prawidłowo zamontowana co do kierunku pracy. Strzałka na obudowie powinna pokazywać "do góry".
    Na pewno odpowietrzniki są konieczne tam, gdzie wskazałem, bo według mnie ta część instalacji powinna pozostać praktycznie zimna.
    Jeszcze pytania:
    1. Jaka temperatura utrzymuje się na kotle?
    2. Czy układ jest całkowicie wypełniony wodą aż do przelewu naczynia wzbiorczego?
    3. Jaką masz pompę i na którym biegu jest ustawiona?
  • #5
    Tygrys25
    Level 10  
    Pompa jest zainstalowana poprawnie jest to omnigena 25-60 , pracuje na 3 biegu. Na piecu trzymam 60-70 stopni a układ jest napełniony w całości. Na każdym rozdzielaczu są automatyczne odpowietrzacze. Jeśli byś mógł zaznaczyć na moim rysunku gdzie powinny być umieszczone jeszcze odpowietrzacze byłbym wdzięczny.
  • #6
    kreslarz
    Level 35  
    OK. Jeżeli jest tak jak piszesz, to w takim razie gdzie się gubi ciepło wyprodukowane przez kocioł? Przy braku obiegu kocioł zagotowałby się w ciągu krótkiego czasu.
    Sprawdź jeszcze, czy jest prawidłowo wmontowany zawór różnicowy i czy działa jak należy. Przy pracy pompy rura pod zaworem różnicowym powinna być chłodniejsza od rury nad zaworem. Może też być uszkodzona lub przydławiona pompa.
    Jeżeli odpowietrzacze są na kolektorach (rozdzielaczach), w zasadzie więcej nie potrzeba.
    Spróbuj jeszcze zakręcić dopływ ciepłej wody do bojlera, zakręcić całkowicie przepływ na mały domek i wtedy sprawdź, czy grzejniki będą w całości ciepłe w głównym domu. Jeżeli tak, to wykona podobnie dla małego domku. Zakręć całkowicie przepływ w dużym i skieruj całe ciepło do małego.
  • #7
    Tygrys25
    Level 10  
    Pompa wraz z całym przyłączem jest nowa więc uszkodzenie jej albo zaworu różnicowego jest mało prawdopodobne. A ciepło z pieca odbierają grzejniki ponieważ do połowy grzeją. Wprawdzie słabo ale jednak grzeją. Odcinałem też już poszczególne obwody. Wtedy grzejniki były cieplejsze ale cały czas nie grzały równomiernie (góra grzejnika cieplejsza niż dół). Jutro postaram się zamontować dodatkowe odpowietrzniki może właśnie w tym leży problem.
  • #9
    Plumpi
    Heating systems specialist
    Jaką moc posiada kocioł?
  • #10
    kreslarz
    Level 35  
    Plumpi wrote:
    Jaką moc posiada kocioł?

    W pierwszym poście masz podane:
    Quote:
    Piec ma moc 18kw pompa obiegowa zainstalowana na zasilaniu.
  • #11
    abrzuzek
    Level 15  
    Witam

    Na moje oko to moc pieca jest za mała, jeżeli grzejniki są ciepłe od góry w całej szerokości to OK. tak właśnie działają grzejniki, nagrzewają się od góry i oddając ciepło stopniowo się schładzają (jeżeli są ciepłe np. po prawej, a zimne pol lewej to są zapowietrzone).
    Trzeba zsumować moc wszystkich grzejników oraz dodać coś na straty ciepła związane z przesyłem do drugiego domku i wyjdzie moc kotła jaka jest potrzebna.
    Proponował bym zwiększyć temp na piecu do np. 85 st. i zobaczyć czy grzejniki bardziej się rozgrzeją.
  • #12
    Tygrys25
    Level 10  
    Problem został rozwiązany. Przyczyna banalna. Wiedziałem ze jest problem z przepływem wody bo powrót do pieca był zimny. Zamontowałem dodatkowe dwa automaty odpowietrzające a gdy to nie pomogło to została mi tylko pompka. I co się okazało? Filtr przed pompką był tak zanieczyszczony ze zablokował praktycznie cały przepływ wody. Po wyczyszczeniu wszystko działa jak najbardziej poprawnie. Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.