Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka BOSCH SRS5612 nie domyka się klapka dozownika

btl5 10 Nov 2011 12:45 8539 3
    btl5
    Level 9  
    Witam
    Koledzy mam następujący problem ze zmywarką, przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego przypadku (znalazłem tylko z nie otwierającą się klapką).

Mój przypadek to niezamykająca się klapka na tabletkę
    Proszę o poradę czym to może być spowodowane?? Rozkręciłem obudowę drzwiczek i wszystko wygląda ok, tzn. nic nie wyłamane itd. a ta klapka którą się zasuwa "tabletkę" przy zamykaniu słychać kliknięcie i gdy puszczę powraca do pozycji otwartej. Siłownik który jest tam zamocowany wyciągnąłem, żeby sprawdzić czy nie jest w pozycji wysuniętej co powodowałoby otwieranie się klapki, ale po wyciągnięciu siłownika cały czas klapka nie zaskakuje.

Koledzy chyba znalazłem przyczynę po zdjęciu klapki zauważyłem, że element zaznaczony w kółku z jednej strony jest bardziej wytarty i w tym pewnie tkwi mój problem. Czy można kupić gdzieś samą tą dźwigienkę ??
    ngomac
    Level 1  
    Witam,

Mam pytanie odnośnie wymiany tej "dźwigienki". Starą część wyjąłem natomiast mam problem z włożeniem nowej. Próbowałem po prostu wcisnąć element natomiast nie następuje jego zatrzaśnięcie. Nie słychać żadnego charakterystycznego "kliknięcia" a element jest cały czas ruchomy. Próbowałem go również w jakiś sposób przekręcić (w momencie gdy jest maksymalnie wciśnięty) żeby cokolwiek zaskoczyło ale nadal bez rezultatów. Czy konieczne jest rozkręcenie drzi zmywarki żeby dostać się do środka i zamocować poprawnie ten zwalniacz? A może załatwiłem cały ten mechanizm na amen przez wciskanie tej częśc na siłę?
    X-Tro
    Level 12  
    Dzień dobry,

spotkał także mnie problem związany z niedomykającą się klapką dozownika. W moim przypadku powodem jest wyrobiony bolec utrzymujący sprężynę na samej klapce. Naprawa spowadza się do wymiany samej klapki za ponad 130PLN.

Nie znam fabrycznej sekwencji mycia, ale zwykłe wrzucenie na dno tabletki załatwia sprawę... zastanawiam się, czy żyć z tym tak jak jest... czy może jednak warto zamontować sprawną klapkę?