Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam wzmacniacza stereo sygnału z telewizora.

palacze 11 Nov 2011 10:27 1173 4
    palacze
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    W pierwszych słowach tego wpisu uprzedzam iż nie mam szerokiej wiedzy na temat nagłośnienia.

Projektuję na swoje potrzeby system nagłośnienia, w którym sygnał stereo będzie pochodził z telewizora, na którym będę odtwarzał stacje radiowe z telewizji satelitarnej oraz muzykę z formatów cyfrowych z zewnętrznego urządzenia.

Chcę żeby sygnał z telewizora był rozprowadzony na 4 głośniki w salonie o powierzchni 36 m2, 6 na 6m, wysokości 5,70m. Nie zalezy mi na bardzo wysokiej jakości dźwięku i mocy, jednak chcę, żeby system grał w miarę czysto muzykę jako tło w tym pomieszczeniu. Przewiduję, że do nagłośnienia wykorzystam głośniki pochodzące z zestawu JAMO A101 o mocy 50W każdy. Jeśli to zbyt mało lub zbyt dużo, będę wdzięczny za sugestie.

W związku z powyższym, poszukuję wzmacniacza stereo spełniłby następujące wymagania:

1. Mógłby zasilić 4 głośniki po 50W każdy
    2. Zapewniłby przyzwoitą jakość dźwięku
    3. Byłby na tyle mały żeby mozna go było zamontować na tylnej osłonie telewizora ciekłokrystalicznego lub ukryć w inny sposób.
    4. Miał możliwość włączania i wyłączania z pilota na podczerwień (wszystkie źródła, telewizor oraz wzmacniacz miałyby być docelowo obsługiwane pilotem uniwersalnym dla uproszczenia obsługi) lub też włączał by się w momencie pojawienia się sygnału, wyłączał po jego ustaniu, w taki jednak sposób, żeby chwile ciszy, momenty przełaczania utworów i tym podobne nie powodowały dodatkowych zakłóceń i trzasków.
    5. Miałby przystępną, lub najlepiej bardzo przystępną cenę.

Przeszukując oferty w sieci, znalazłem następujący (z pewnością niskiej klasy) wzmacniacz:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=1904598524
    Z braku innych możliwości uznałem, że dwa takie wzmacniacze mogłyby stanowić rozwiązanie problemu.

Być może istnieje jednak jakaś alternatywa dla niskiej jakości chińskiego produktu.

Może znalazłby się ktoś w Katowicach lub okolicach, kto zbudowałby takie urządzenie, na przykład na bazie dwóch zestawów UniAmp 150 i zaimplementował proste włączanie/wyłączanie pilotem na podczerwień.

Proszę o sugestie i propozycje.

PS: Z uwagi na zdjęcie mojego poprzedniego wpisu przez moderatora "forestx" z powodu naruszenia zasad pisowni języka polskiego, przepisałem ten wpis po polsku, bez używania powszechnie używanych angielskich skrótów i nazw własnych. Usunąłem również kilka literówek. Pierwotny wpis, sądzę że bardziej zrozumiały, przeniesiony został do kosza: Link
    kreslarz
    Level 35  
    Dwa podane przez Ciebie wzmacniacze na pewno nie rozwiążą problemu, ze względu na niską jakość, małą moc wyjściową - tylko 2 x 4W i zasilanie z 12V. Trzeba poszukać innego rozwiązania.
    Jarosx9
    Level 35  
    Kup sobie jakieś tanie kino domowe all-in-one (ze zintegrowanym wzmacniaczem) w cienkiej obudowie i nie kombinuj. Ukryjesz sobie nad/pod/za telewizorem, najwyżej czujnik podczerwieni sobie wyprowadzisz na kabelkach.

To co zaproponowałeś to "niz z gruszki ni z pietruszki". :D
    palacze
    Level 9  
    Czy przez 5 kanałowy amplituner po podłączeniu sygnału tylko stereo będę mógł to rozprowadzić na 4 głośniki?
    Pablo1964
    Moderator
    Tak, po włączeniu funkcji Dolby Pro Logic.