witam, mam mały problem z cctv na sklepie. Instalacja jest wykonana jak ponizej na prowizorycznym rysunku:) przewody ida w 2 rzedach listw plastikowych, razem z przewodami do zasilania lamp jarzeniowych zamocowanych bezpośrednio na suficie. Na całym obiekciee znajduje sie 16 kamer i 5 zasilaczy 5A impulsowych. Każda puszka polaczona jest mniej wiecej tak jak na rysunku. Długośc całego sklepu to ok 50m Do kazdej puszki jest doprowadzone zasilanie przewodem 2x1 w lince a transmisja video odbywa sie na FTP. W dzień jest wszystko ok, działa bez problemu (świeca sie jarzeniówki) gdy przychodzi noc i światła gasna zaczynaja sie czary, ja rozumiem ze odpala sie podczerwien lecz są to małe kamery KPC 139 http://www.ealarmy.com.pl/127,Kamery_z_oswiet...etleniem_IR_rozdzielczosc_520TVL._AVTECH.html i ich pobór przy odpalonym doświetleniu to 340mA tak ze zapas mamy spory z 5A. Na jednym zasilaczu tylko sisza 4 kamery a na reszcie po 3 wiec 4x340mA daje nam 1360mA a zasilacze 5A. Od puszki do kamer zasilanie i wizja idą juz tylko po skrętce lecz sa to małe odległosci rzedu ok 5m wiec spadem na przewodach raczej nie gra roli przy takich zasilaczach. FTP mam nieuziemione. Objawy falowania ekranu na niektorych kamerach wskazywałby na zasilacze a raczej na ich niewydajnośc lecz zapas na zasilaczu jest. Co może byc przyczyna?? moze jakies filtry, doczytałem w poprzednich postach o dolutowaniu kondensatora do zasilacza, czy to może pomóc?? Prosze o wskazówki.