Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cctv na ftp zniekształcenia nocą (falujący obraz)

Qerek 11 Nov 2011 11:21 3640 8
    Qerek
    Level 11  
    witam, mam mały problem z cctv na sklepie. Instalacja jest wykonana jak ponizej na prowizorycznym rysunku:) przewody ida w 2 rzedach listw plastikowych, razem z przewodami do zasilania lamp jarzeniowych zamocowanych bezpośrednio na suficie. Na całym obiekciee znajduje sie 16 kamer i 5 zasilaczy 5A impulsowych. Każda puszka polaczona jest mniej wiecej tak jak na rysunku. Długośc całego sklepu to ok 50m Do kazdej puszki jest doprowadzone zasilanie przewodem 2x1 w lince a transmisja video odbywa sie na FTP. W dzień jest wszystko ok, działa bez problemu (świeca sie jarzeniówki) gdy przychodzi noc i światła gasna zaczynaja sie czary, ja rozumiem ze odpala sie podczerwien lecz są to małe kamery KPC 139 http://www.ealarmy.com.pl/127,Kamery_z_oswiet...etleniem_IR_rozdzielczosc_520TVL._AVTECH.html i ich pobór przy odpalonym doświetleniu to 340mA tak ze zapas mamy spory z 5A. Na jednym zasilaczu tylko sisza 4 kamery a na reszcie po 3 wiec 4x340mA daje nam 1360mA a zasilacze 5A. Od puszki do kamer zasilanie i wizja idą juz tylko po skrętce lecz sa to małe odległosci rzedu ok 5m wiec spadem na przewodach raczej nie gra roli przy takich zasilaczach. FTP mam nieuziemione. Objawy falowania ekranu na niektorych kamerach wskazywałby na zasilacze a raczej na ich niewydajnośc lecz zapas na zasilaczu jest. Co może byc przyczyna?? moze jakies filtry, doczytałem w poprzednich postach o dolutowaniu kondensatora do zasilacza, czy to może pomóc?? Prosze o wskazówki.
    crunky
    Level 32  
    Zasil którąś z kamer osobno z akumulatora odłączając pozostałe od zasilacza.
    Taka instalacja aż się prosi o problemy, jeśli test z akumulatorem pomoże oznacza to że masz problem z masami i najprościej ale niestety najdrożej byłoby gdybyś zastosował optyczne separtory. Możesz też zastosować zasilania centralne skupione przy rejestratorze i do każdej z kamer poprowadzić osobny kabel zasilający (na upartego możesz wykorzystać do tego wolne pary). Gdybyś dołożył parę złotych do każdej kamery i zastosowałbyś modele z wbudowaną przetwornica napięcia miałbyś po pierwsze lepszy obraz a po drugie brak tej całej szopki.
    Na drugi raz:
    - zastosuj zasilanie przy rejestratorze, do każdej kamery osobny przewód lub
    - zastosuj kamery z przetwornicą posiadające separację masy zasilania i sygnału lub
    - zrób okablowanie na koncentryku

Na tą chwilę albo optyczne separatory, inne kamery, zmiana okablowania bądź wyrzuć te zasilacze 5-co amperowe a w miejsce nich zastosuj np trzy zasilacze po 1 amperze do każdej kamery z osobna. Zrób wcześniej test czy to się sprawdzi.

Pozdrawiam
    Qerek
    Level 11  
    powiem tak, napewno wrzucenie do puszek 3 zasilaczy 1A pomoże bo juz taki przypadek miałem ale gdzie leży problem tej całej sprawy bo w dzien jest ok tylko przy obciązeniu to wszystko siada. Koncentryk zajmuje duzo miejsca a puszczenie zasilania do kazdej kamery osobno po skrętce t.j. np niebieska i pomaranczowa para to zasilanie a brazowa i zielona to wizja troche ciezka sprawa bo na koncu sklepu bede miał 7v a nie 12, pozostaje podniesc zasilanie na wyjsciu ale nie tylko rozwiazaie doraźne a i tak wydaje mi sie ze bedzie zakłócać. Najrozsądniejszym rozwiązaniem teraz byłby załozyc do kazdej kamery zasilacz 1A a w przypadku 2 kamerek na jednym kablu puscić zasilacz 1,5A i powinno śmigac. tak mi sie wydaje. Powiedz mi kolego o jakich separatorach myślisz bo stosowałem kiedys to http://www.kamery.com.pl/product_info.php/products_id/665 i w 90% zniekształaca obraz, tzn albo go delikatnie rozmazuje albo przycina. Piszac "dolozyłbys pare złotych" jakie kamery miałes na mysli??

Dodano po 5 [minuty]:

chociaż na forum gdzies wyczytałem ze ktos puścił sygnał video i zasilanie do kamery po skretce nawet 200m ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć. Wiadziałem juz takie zasilacze PoE do kamer wiec chyba zasilanie w skrętce nie powoduje zakłóceń na wizji puszczonej po 2 pozostałych parach. Rozumiem ze stosując FTP powinienem ją uziemic razem z zapisem do PE?
    crunky
    Level 32  
    Qerek wrote:
    powiem tak, napewno wrzucenie do puszek 3 zasilaczy 1A pomoże bo juz taki przypadek miałem ale gdzie leży problem tej całej sprawy bo w dzien jest ok tylko przy obciązeniu to wszystko siada.

Przy trzech zasilaczach w nocy masz zakłócenia?
    Qerek wrote:
    Koncentryk zajmuje duzo miejsca

Trzeba zastosować grubsze listwy.
    Qerek wrote:
    puszczenie zasilania do kazdej kamery osobno po skrętce t.j. np niebieska i pomaranczowa para to zasilanie a brazowa i zielona to wizja troche ciezka sprawa bo na koncu sklepu bede miał 7v a nie 12

To poprowadź do każdej kamery OMY2x1.
    Qerek wrote:
    Powiedz mi kolego o jakich separatorach myślisz bo stosowałem kiedys to http://www.kamery.com.pl/product_info.php/products_id/665 i w 90% zniekształaca obraz, tzn albo go delikatnie rozmazuje albo przycina.

Generalnie nie stosuję separatorów bo w inny sposób walczę z takimi problemami.
    Qerek wrote:
    Piszac "dolozyłbys pare złotych" jakie kamery miałes na mysli??

Kamery z przetwornicą czyli takie które można zasilić 12/24V.

Nie masz problemu z zakłóceniami jako takimi tylko spadkami napięć na masach przez co wszelakie tętnienia nakładają się na sygnał wizyjny. Im większe obciążenie tym większe śmieci w obrazie. Jeszcze jeśli masa którejś z kamer ma kontakt z metalową konstrukcją budynku to efekt jeszcze bardziej się nasili.
    Nie jesteś pierwszym co przerabia ten temat, było już o tym wałkowane.
    Qerek
    Level 11  
    oczywiscie kamery nie maja kontaktu z metalowa konstrukcja. co do szerszych listew, w tym przypadku nie miałem mozliwosci takich załozyc. 3 zasilaczy nie załozyłem ale wiem ze jest to w stanie pomóc tylko ze np na jednej skretce ida 2 kamery i zasilanie wiec masy 2 kamer i tak sie spotkaja. Chyba musze pomyslec o niewprowadzaniu zasilania do skretki i o osobnym zasilaniu na kazda kamere. Dzieki za sugestie.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Qerek wrote:
    hyba musze pomyslec o niewprowadzaniu zasilania do skretki i o osobnym zasilaniu na kazda kamere

To chyba najbardziej logiczne rozwiązanie twojego problemu. Prawdopodobnie coś indukuje się w torze video przy większym prądzie płynącym w tej skrętce. Osobiście zawsze oddzielam tor zasilania z torem video, bo już kilka razy się na tym "przejechacłem", szczególnie że nie ma na to żadnej reguły.
    Qerek
    Level 11  
    przechodze już tylko i wyłącznie na zasade "jedna kamera jeden zasilacz" i jak narazie sie sprawdza. Fakt faktem jest to troche uciążliwe ale przynajmniej nie sieje:)
    jpl
    Level 34  
    A może tak zacznijcie instalować kamery zasilane 24VAC ? Są firmy ktore mają takie kamery po bardzo dobrych cenach (ceny zaczynają się od 400pln detal).
    Kamery w sobie mają separacje masy obrazu od masy zasilania.
    Zero zakłóceń.
    Qerek
    Level 11  
    mineło sporo czasu i tak jak w poprzednim poście napisałem 1 kamera 1 zasilacz, od tego czasu nie miałęm podobnych problemów, nic sie nie sumuje, nie nakłada, czysty obraz każdej kamery. Nadal pozostałem przy 12VDC:)