Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai TV-2000MK2 - cisza. TV nie włącza się. Dioda stand-by nie włącza się.

P.Artek 07 Dec 2004 20:13 5004 6
    P.Artek
    Level 21  
    Mam taki problem:telewizor nie zalacza sie(przekaznik nie zwiera),dioda sygnalizujaca stand-by nie swieci,zadnych oznak "zycia".W zasilaczu wymienilem kondensator 3,3nF/1kV(pekniety).Zwarlem styki przekaznika,wyjscie 120V obciazylem zarowka 25W i podlaczylem,przetwornica startuje i pracuje.Podlaczylem ja do plyty(ze zwartymi stykami przekaznika),po zalaczeniu,ekran swieci na zielono.
    Prosze o pomoc,nie znam sie dobrze na tv.Zanim nastala kompletna cisza,ekran tv po kilkunastu minutach pracy robil sie zielony.Jest mozliwe ze kineskop juz wysiadl?I co z tym zasilaczem,moze on jest wszystkiemu winien?
    datexws
    Level 14  
    sprawdziłeś napięcia z zasilacza, bo odchylania chodzą, a sygnałówka najwyrażniej nie, a co z dźwiękiem?? Dawno tego modelu nie robiłem ale o ile pamiętam to tam jest jeszcze 12V z zasilacza. Nie wygląda mi to na kineskop, raczej brak zasilania ktoregoś scalaka.
    PK2006
    Level 22  
    Zasilacz daje dwa napięcia.Wymień elki i pomież napięcia.W cewce przekażnika siedzi tranzystor sterowany prockiem -sprawdż go.
    datexws
    Level 14  
    sprawdź napięcie zasilania procka sterującego tranzystorem od przekaźnika no i to co post wyżej. Pozdrawiam.
    Adam72
    Level 14  
    A jak transformator sieciowy podający napięcie zasilania na procek. Jest na płytce przetwornicy, jeżeli by był spalony /może być przerwa na uzwojeniu pierwotnym co się często zdarza/ to wtedy nie zaświeci się dioda i nie będzie go można włączyć a TV na czuwaniu jest zasilany właśnie z tego trafka.
    P.Artek
    Level 21  
    Wielkie dzieki.Jak bede mial mozliwosc pomierze napiecia i sprawdze transformatorek.
    Teraz jestem troche zajety ale jak sprawdze to napisze co bylo uszkodzone.
    Prymus5
    Level 12  
    witam mialem kiedys podobne uszkodzenie .byl zwarty elektrolit 1000uF/6.3v.znajduje sie on po wtornej strony przetwornicy obok stabilizatora 5V.zycze powodzenia