Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migomat Mig 165/3 schemat elektryczny pistoletu?

Jareen 11 Nov 2011 23:33 9362 6
    Jareen
    Level 21  
    Witam, posiadam półautomat spawalniczy ja w tytule. Służył bezbłędnie od 2002 roku, dziś przestał reagować na spust w pistolecie. Nie podaje drutu, nie podaje też napięcia na drut. Do niedawna jeszcze było tak, że pokręcenie przewodem przy pistolecie przywracało funkcje życiowe, jednak teraz padło zupełnie. Rozebrałem pistolet, od razu zauważyłem, że któryś z pracowników najwyraźniej już tu grzebał. Oprócz pancerza dla drutu, rurki dla CO2 i przewodu prądowego w kierunku pistoletu biegną jeszcze dwa przewody (jeden wychodzi od płytki sterowania podajnika (brązowy) drutu drugi (niebieski), z tego co widzę - zza stosu prostowniczego). W pistolecie przewód brązowy podłączony do styku spustu, po jego wciśnięciu owy brązowy przewód był zwierany z głównym przewodem napięciowym i najwyraźniej tak to od jakiegoś czasu pracowało. Przewód niebieski natomiast "wisi" w powietrzu, raczej znikąd się nie oberwał, gdyż został przez kogoś celowo przycięty.

Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jak mają być podłączone owe dwa przewody, najbardziej byłbym wdzięczny za pomoc w odnalezieniu schematu elektrycznego tego migomatu. Pozdrawiam
    danthe
    Level 30  
    Powinny się zwierać właśnie brązowy z niebieskim, a nie z głównym prądowym. Oczywiście o ile nie grzebano też w samym migomacie, a nie tylko w pistolecie.
    Jareen
    Level 21  
    Witaj i dziękuję za szybką odpowiedź. Po analizie pistoletu coś mi nie pasuje. Kompletnie nie mam pojęcia gdzie podłączyć owy niebieski przewód, konstrukcja spustu raczej nie była modyfikowana, popychana przezeń blaszka opiera się o cały zawór gazu który jest połączony na stałe z głównym przewodem prądowym. W tej konfiguracji to pracowało. Natomiast zastanawia mnie ten niebieski wiszący przewód. Raczej to nie możliwe, żeby był połączony na stałe z prądowym? Nie chciałbym niepotrzebnie ryzykować i czegoś popalić. Co o tym myślisz?
    danthe
    Level 30  
    Może zdjęcie? Chętnie bym takie dziwo obejrzał. Nie widziałem jeszcze takiej rączki, zwykle zwierane były dwa cienkie przewody, nie miało prawa za to zwierać się z przewodem "mocy".
    Jacek1983rr
    Level 24  
    Ja raz spotkałem się z takim uchwytem przez który dochodziło zasilanie do płytki poprzez uchwyt prądowy pistoletu tylko było to tak dawno iż nie przypominam sobie do czego to służyło po części zapewne mogło to być zasilaniem dla podajnika ale to tylko już gdybanie wiem że przerobiłem go na normalny impuls gdyż w moim przypadku płytka była zbyt mocno uszkodzona i tańszym rozwiązaniem była podmiana na inną z TELWINA:)
    Jareen
    Level 21  
    Witam i przepraszam za zaniedbanie tematu (praca). Zamieszczam zdjęcie tego ustrojstwa, tak jak koledzy prosili. Migomat już działa, wymieniłem oba przewody sterujące (opisane wcześniej brązowy i niebieski) i przelutowałem gniazdo przy płytce podajnika drutu.

Sposób, w jaki realizowane jest wyzwalanie wygląda na rozwiązanie fabryczne. Wyjaśniło się "wiszenie" jednego z przewodów w powietrzu. Wymieniany był pistolet na inny nie do końca od tego modelu. Resztki poprzedniego odnalazłem i jak widać - dodatkowy przewód jest tylko jeden.

Temat do zamknięcia.
    danthe
    Level 30  
    Widziałem identyczne rączki tylko z dwoma blaszkami które się zwierały, a nie jedną zwieraną do obudowy zaworu.
    Temat kończysz klikając w "Rozwiązano".