Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Router jako domowy serwer wraz obsługą drukarki

LOA 12 Nov 2011 16:25 16550 46
    LOA
    Level 16  
    Witam
    Chciałbym w domu zrobić sieć. Net posiadam z kablówki. Mam modem, który jest połączony z routerem. Obecnie jest to DI624+, a chcę go wymienić na coś innego. Moje wymagania, to:
    - print server. Obecna drukarka (HP 3820) miała być wymieniona na urządzenie wielofunkcyjne, gdy się zepsuje... działa od trzech lat :)
    - obsługa dysku USB 2,5" 500GB z partycją NTFS
    - ciekawie byłoby gdyby router mógł ściągać dane na dysk, bez komputera.

Do routera podpięty jest TV, który ma dostęp do plików na komputerze. Laptop łączy się przez WiFi.

Biorę pod uwagę:
    Asus WL-500W
    Netgear WNR2200
    Asus WL-500G Premium V2 Wireless
    Mam 300-350pln do wykorzystania. Proszę o pomoc
    pozdrawiam
    chmuri
    Level 18  
    Tzn co chcesz mieć torrenta na routerze? Polecam obojętnie co by miało usb i Linuxa bo na nim sobie zrobisz wszystko co potrzebujesz.
    LOA
    Level 16  
    Byłoby dobrze aby torrenty były. Bardziej mi zależy na:
    - udo dysku oraz drukarki w sieci w mieszkaniu (w przyszłości będzie drukarka z WiFi, tak że może być jeden port USB)
    - oraz dostęp do danych do podpiętego dysku z innego kraju.
    Co byś polecał?
    chmuri
    Level 18  
    ASUS RT-N16 WIFI 2xUSB 4xGBLAN

To spokojnie styknie;)
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:

Jeśli cię interesuje przepustowość USB z dysku w granicach 7MB/s na systemie plików ext2/3 - z NTFS-a będzie dużo wolniej przy dużym obciążeniu routera.
    Fakt - łatwiejsza obsługa alternatywnego softu Tomato i bonusy związane z nim.

Jeśli cie interesuje wydajny router do użytku domowego to tylko - WNDR 3700 v2 - wydajność USB to około 15MB/s, wifi dual band, - alternetywny soft Gargoyle/OpenWRT i związane z nim bonusy.
    chmuri
    Level 18  
    hermes-80 wrote:
    Quote:

Jeśli cię interesuje przepustowość USB z dysku w granicach 7MB/s na systemie plików ext2/3 - z NTFS-a będzie dużo wolniej przy dużym obciążeniu routera.
    Fakt - łatwiejsza obsługa alternatywnego softu Tomato i bonusy związane z nim.

Jeśli cie interesuje wydajny router do użytku domowego to tylko - WNDR 3700 v2 - wydajność USB to około 15MB/s, wifi dual band, - alternatywny soft Gargoyle/OpenWRT i związane z nim bonusy.

Nie polecę mu mikrotika przecież;) ale Fakt jak ogarniasz głębiej tematy Linuxowe to możesz polecieć na głębszą wodę z alternatywnym softem.
    hermes-80
    Level 43  
    Oczywiście musisz mieć jakieś doświadczenie z konsola linuksową (bardziej przy OpenWRT/Gargoyle niż Tomato) lub silne samozaparcie by się podszkolić w tego typu zabawach.

Tego nie bierz pod uwagę- słaby hardware na takie zabawy.
    Asus WL-500W
    Netgear WNR2200

Jeśli chodzi o mikrotika to raczej nie zmieścił by się w budżecie.
    LOA
    Level 16  
    Dzięki za pomoc w temacie koledzy.
    hermes-80 wrote:

Tego nie bierz pod uwagę- słaby hardware na takie zabawy.
    Asus WL-500W
    Netgear WNR2200

Rozglądałem się na alledrogo za tymi modelami, ale je pominę.

Zastanawiałem się jeszcze nad:

Linksys WRT160NL
    D-Link DIR-655 lub D-Link DIR-320
    Belkin N+ Wireless Router
    Netgear WNDR 3700 v2
    TP-Link TL-WR1043ND

Również wychodzę z założenia, że jeśli nie da się pogrzebać w sprzęcie, to nie warto go kupować. Wcześniej miałem Dir-300 i wgrałem sobie alter soft i działał. Na początek chciałbym żeby sprzęt z org firmware spełniał moje oczekiwania. W niedługim czasie, gdy podszkolę się w tych sprawach, wgram coś innego.
    hermes-80
    Level 43  
    Wszystkie routery, które podałeś celują w alternatywny soft OpenWRT/Gargoyle/DD-WRT.
    Żaden soft OFW nie da ci tego co chcesz osiągnąć
    Quote:
    ciekawie byłoby gdyby router mógł ściągać dane na dysk, bez komputera
    - choćby klienta torrent, klient premium.
    Zdecydowanie najmocniejszy z nich to Netgear WNDR3700 v2 młodszy brat Buffalo WZR-HP-G300NH i WNDR 3800 ale jego cena bije konkurencje w tej klacie na głowę.
    LOA
    Level 16  
    OK, baza sprzętu się zwiększa. Dziś w pracy, oblookam te modele. Znalazłem jeszcze młodszego brata asusa - ASUS RT-N13U. Co o nim sądzicie?
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    OK, baza sprzętu się zwiększa. Dziś w pracy, oblookam te modele. Znalazłem jeszcze młodszego brata asusa - ASUS RT-N13U. Co o nim sądzicie?

Siedzi tam - Ralink RT288x/RT305x - kiepska sprawa z alternatywą.
    chmuri
    Level 18  
    Ja sam się zastanawiam nad kupnem ale potrzebuje jest openvpna do tego i wszyscy mi mówią żeby brać TP-Link 1043.
    LOA
    Level 16  
    Witam ponowie. Poczytałem i jestem zainteresowany modelem Netgear WNDR3700 v2. Przede wszystkim czyta NTFS na dysku. Czy z resztą możliwości, da radę do moich potrzeb? Wgranie innego firmware wchodzi w gre oczywiście ;)
    hermes-80
    Level 43  
    Pewnie, że da rade.
    Pamiętaj, że WNDR3700 v1 ma 8MB flash a v2 16MB, żeby cie tutaj nie zrobili w konia.
    Quote:
    SoC: Atheros AR7161, taktowany zegarem 680MHz
    Flash: ver 1 - 8MB, ver 2 - 16MB
    RAM: 64MB (2x32MB)
    Ethernet: Realtek RTL8366SR, 1WAN+4LAN, Gigabit, dwa fizyczne interfejsy sieciowe
    Wireless: dwa niezależne układy radiowe Atheros AR9223 bgn (2,4GHz) / Atheros AR9220 an (5GHz) 2T2R
    USB: 1x2.0
    Serial/JTAG
    Wbudowane anteny, brak złącz zewnętrznych
    Sprzętowy włącznik zasilania

żródło: eko.one.pl
    LOA
    Level 16  
    OK, dzięki za info. Sprzedawca napewno by milczał ;)
    Jest jeszcze taki model Netgear WNR3500L-100PES. Ma obsługę torrenta oraz chyba print server. I jeszcze odnośnie d`linka dir-300, mam możliwość go nabyć na przyzwoitą flachę, czy można coś z nim zrobić?
    dzieki i pozdr
    hermes-80
    Level 43  
    D-linka sobie daruj tam tylko DD-WRT i to jeszcze zależy od wersji, które czasami nawala.
    WNR3500L-100PES - sam go posiadam, dobry stabilny router tylko z NTFS-a ma koło 3MB/s, a z ext2/3 tylko 5,5MB/s więc ma dosyć słaby transfer z USB.
    LOA
    Level 16  
    OK, czyli Dir-320 oraz WNR3500L (bez urazy;) ) odpada. Chyba WNDR3700 będzie zakupiony. Printserver ma, hdd z NTFS działa, torrent chodzi. Więcej mi nie potrzeba. Zgadza się z napisanymi możliwościami?
    amator82
    Level 10  
    mam taki sam problem co mój przedmówca ale chciałem się zapytać czy do stworzenia podobnej sieci wystarczy np:3G 4G ERA PLUS GSM CYFROWY POLSAT TL-MR3220 bo ja niestety nie posiadam łącza kablowego tylko bezprzewodowy w sieci play modem huweii e 156g a jesli nie to czy do tego routera ROUTER ASUS RT-N16 WIFI 2xUSB 4xGBLAN ASTER UPC FV można w jakiś sposób podpiąć ten modem
    hermes-80
    Level 43  
    Musisz sprawdzić czy OFW MR obsługuje dany typ modemu 3G jeśli nie to zostaje Gargoyle lub OpenWRT i tam badanie sprawy.

Asusa jeśli jest w stanie obsłużyć ten modem 3G to tylko na alternatywnym sofcie - jako że na niego pasują Tomato(DualWAN)/OpenWRT(Gargoyle)/DD-WRT jest więcej możliwości.
    LOA
    Level 16  
    Witam ponownie
    Znalazłem jeszcze takie urządzenie: Asus RT-N10U. Czytałem o nim, jest na Broadcomie, przez USB podepnę drukarkę ew dysk później. I do tego podpiąłbym serwer NAS np: PLANET NAS-7100 lub HP T5510 ew jakiś domowej konstrukcji. Czytałem elektrodę, i na tym serwerze miałbym torrenta, serwer plików do sieci, o to mi w sumie chodzi, dodatkowo mogę postawić sieć DLNA aby działało z TV LG. Co sądzicie o tym modelu routera (asusa)?
    pozdr
    hermes-80
    Level 43  
    Słaby transfer z dysku USB około 3MB/s ze względu na słaby hardware.
    LOA
    Level 16  
    Pod USB byłaby podpięta drukarka. Dysk mam wpięty do TV. Później będzie serwer plików po sieci LAN, więc transfer z USB z dysku nie jest priorytetem. Jak oceniasz resztę tego routera?
    hermes-80
    Level 43  
    Skoro w takiej konfiguracji - to OK ale WNR 3500L jest w tej samej cenie od Kompranetu więc zastanów się czy nie warto.

Poza tym zastanawiam się nad tym:
    Quote:
    - ciekawie byłoby gdyby router mógł ściągać dane na dysk, bez komputera.

Skoro nie zamierzasz podpiąć dysku pod router, a to jest wymagane w tym przypadku, mimo że OFW pozwala na podpięcie udziału cifs w innej lokalizacji co nie jest za dobrym pomysłem do tego typu działań.
    LOA
    Level 16  
    Wiem, zmierzenia początkowe były inne. Obecnie chciałbym postawić serwer nawet na PC i jego używać jako serwera ftp, do torrentów i magazyny dla TV. Router obsługiwałby drukarkę przez USB, serwer PC lub NAS oraz laptopa i telefon. Asusa mogę mieć za 140pln nowego z gw. Mówisz, że wystarczy ten asus?
    hermes-80
    Level 43  
    Skoro priorytety ci się po zmieniały to myślę, że ten asus całkowicie wystarczy.
    LOA
    Level 16  
    OK, to kupie Asusa. Mam jeszcze pytanie. Czy będę mógł na nim ustawić dostęp do sieci z zewnątrz?
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    Czy będę mógł na nim ustawić dostęp do sieci z zewnątrz?

Nie rozumiem - przekierowania portów są w standardzie na każdym routerze.
    LOA
    Level 16  
    Mam namyśli dostęp do mojej sieci wewnętrznej z innego miejsca po za mieszkaniem.
    Znalazłem również obudowę dysku Obudowa Welland ME-747AN-S LAN SATA 3.5" v2. Ciekawie się zapowiada. Ten model RT-N10U jest na Broadcomie, prawda?
    hermes-80
    Level 43  
    Tak jest na Brodcomie i jest pod niego Tomato już skompilowane - wersja testowa.

Dostęp do twojej sieci z zewnątrz zależy od tego czy posiadasz publiczny IP (stały lub zmienny) - router nie ma nic tutaj do gadania oprócz przekierowania portów.
    LOA
    Level 16  
    Tak, mam Ip publiczne, stałe. Gdy miałem dlinka, bez problemów działało konto ddns. To chyba tyle co chciałbym wiedzieć o tym Asusie. Pozostaje mi wybrać jakiś dysk NAS, lub zbudować energooszczędny serwerek.
    dzieki!

BTW: A gdzie jest przycisk pomógł? :)