Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sygnału Cyfrowy Polsat

Melkor 13 Nov 2011 11:30 108686 12
    Melkor
    Level 10  
    Witam, od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem CP :/
    Po podłączeniu dekodera i anteny wyświetla się komunikat brak sygnału z anteny sprawdź ustawienia i konfiguracje dekodera, dodam, że dekoder sprawny, działa u sąsiada, konwerter wymieniony, przewód antenowy również. Ustawiam antenę według ustawień sąsiada z piętra niżej, rozumiem, że ręcznie trudno ustalić dobry sygnał ale żeby był on ciągle zerowy? W ustawieniach obie skale siła i jakość mają po 0% niezależnie od tego jak kręcę anteną.
    telesat1
    Moderator on vacation ...
    Nic na temat połączenia z konwerterem nie napisali na forum?
    Regulamin p. 3.1.16.
    Melkor
    Level 10  
    Czytałem tematy na forum niestety nic mi to nie pomogło, jak już wspomniałem konwerter i przewód był wymieniany i sprawdzony
    netTv
    Level 28  
    Jaki dekoder CP? Po podłączeniu konwertera wskazanie siła powinno się zmienić i być różne od 0%.
    Sprawdź jeszcze raz zarobienie końcówek F czy nie ma zawarcia lub przerwy, czasami włosek z ekranu powoduje zwarcie dopiero po wkręceniu w gniazdo.
    Wezwij fachowca jeśli nie posiadasz żadnego doświadczenia w ustawianiu anten satelitarnych, tego typu anten nie ustawia się "na oko", czasami milimetry grają rolę. Za samo ustawienie anteny ( o ile została poprawnie zamontowana) zawodowiec weźmie rozsądne pieniądze, a ty zaoszczędzisz czas i nerwy.
    Melkor
    Level 10  
    Dekoder to HD5000, ogólnie najpierw robiłem przewód sam, czyli zarabiałem końcówki itp. następnie zakupiłem już gotowy z końcówkami i niestety problem nie ustał. Dlatego nie mam pojęcia dlaczego siła nadal wynosi 0% i dlatego nie wiem czy to wina sprzętu czy moze ustawienia anteny
    Anonymous
    Anonymous  
    Melkor
    Level 10  
    mihal2002 wrote:
    Obie skale są zerowe bo masz uszkodzony (źle zarobiony) kabel.

Kabel fabrycznie nowy z gotowymi końcówkami
    andpol 33
    Level 38  
    HD5000 nie pokazuje poziomu sygnału przy samym połączeniu z konwerterem, więc masz źle ustawioną antenę.
    Melkor
    Level 10  
    Są dwa paski w ustawieniach anteny:
    1. Moc sygnału
    2. Jakość sygnału
    Oba są na poziomie min., ruszając anteną ani drgną
    andpol 33
    Level 38  
    Nie trafiasz w punkt. Anteny satelitarnej nie ustawia się na oko, jak u sąsiada. Każdy milimetr jest ważny. O ustawianiu anten było już tysiące postów.
    Melkor
    Level 10  
    Ok zgadzam się z tym, że moge nie trafiać w punkt ale czy to wyjaśnia komunikat
    "Brak sygnalu z anteny sprawdz ustawienia i konfiguracje dekodera"?
    Anonymous
    Anonymous  
    andpol 33
    Level 38  
    Melkor wrote:
    Ok zgadzam się z tym, że moge nie trafiać w punkt ale czy to wyjaśnia komunikat
    "Brak sygnalu z anteny sprawdz ustawienia i konfiguracje dekodera"?
    Konwerter wymieniłeś, kabel wymieniłeś, dekoder sprawdzony na innej instalacji-działa. Jakich chcesz jeszcze porad? Ustaw antenę, albo wezwij fachowca. Za ustawienie zapłacisz od 40 do 70zł, w zależności, gdzie mieszkasz.