Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot partner nie odpala na zimnym i kopci

krzychu.vanitas 13 Nov 2011 13:36 6453 6
  • #1
    krzychu.vanitas
    Level 2  
    witam mam problem z peugeotem partnerem 1.9d- dw8 nie odpala, temp ok 0 -ostatnio już były problemy tz. odpalanie zajmowało to 5 to 10 minut- jakby nie chciał zaskoczyć- jednocześnie kopci szarym dymem?dodam że kręci rozrusznik, na początku obroty wyższe a po 15 minutach słabsze- ale to chyba akumulator zaczął padać. wymienione świece- rozgrzewają się prawidłowo i przekaźnik je rozłącza, wymieniony akumulator, przewody mają przejście. Problem pojawia się po nocy po postoju ok 8 godzinnym, po 3 a nawet 4h odpala bez problemu w dzień. Na pasku rozrządu zrobiłem ok 70tys.- czy może to mieć wpływ? może pompa wtryskowa jest powodem? proszę jakby ktoś coś wiedział to niech się podzieli- auto stoji i nie wiem co robić?!?
  • #2
    magik 27
    Level 13  
    Przede wszystkim sprawdź czy paliwo się nie cofa.
  • #3
    krzychu.vanitas
    Level 2  
    dodam że silnik jest w słabej kondycji 100 już nie przekracza, i czasami ma przedmuch dociskając gaz obroty skaczą a przełożenia mocy nie ma. może to kwestja silnika???

    Dodano po 45 [sekundy]:

    jak to mogę sprawdzić???
  • #4
    magik 27
    Level 13  
    Trzeba zmierzyć "kompresję" ciśniecie na cylindrach.
  • #5
    panam
    Level 29  
    krzychu.vanitas wrote:
    czasami ma przedmuch dociskając gaz obroty skaczą a przełożenia mocy nie ma. może to kwestja silnika???
    To może być sprzęgło, ale to nie ma wpływu na odpalanie, zrób to co napisał Ci magik.
  • #6
    marcinjóźwiak
    Level 11  
    Jeżeli okaże się że ciśnienie sprężania jest w normie to pozostaje sprawdzenie wtryskiwaczy. Być może że słabo rozpyla paliwo i stąd problemy....
  • #7
    kokos_bp
    Level 17  
    Wtryski albo pompa się kończy. O ile nie jest zapowietrzony. Po odpaleniu i zgaszeniu dobrze pali? Może paliwo schodzi i się zapowietrza? Wtedy zamontuj zaworek zwrotny na zasilaniu pompy.