Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Altea jak podłączyć kierownice pod Clarion VZ401E

marysiv 13 Nov 2011 17:50 5652 12
    marysiv
    Level 10  
    Witam. Mam mały problem do pewnego czasu byłem szczęśliwym posiadaczem radia Blaupunkt GMHB (radio montowanie w Toledo 05->, leon -> i altea 04->) sterowanie z kierownicy i zestaw głośnomówiący. Jednak zakupiłem radio Clariona VZ401E i teraz mam duży problem jak podłączyć kierownice pod to radio... kostki były mini iso więc kupiłem przejściówkę tylko została mi jedna kostka tylko z dwoma kablami i nie mam pojęcia jak wpiąć to. dodam tylko że te dwa kable przy blaupunkcie były odpowiedzialne za poogłaszanie i przyciszanie tel. Czy ktoś z was jest w stanie pomóc mi podłączyć tego clariona żebym mógł sterować nim z kierownicy?

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
    darens
    Level 22  
    Witam.
    Napisz też jak w tel. nazywa się zestaw głośnomówiący(ck coś tam,czy inaczej).
    To jest ważne bo grupa vw miała w radiach wejście pod zewnętrzny zgm gdzie sygnał z zestawu był podawany bezpośrednio na wejście telefoniczne radia.
    Pozdrawiam.
    A tak na marginesie czy 401 nie ma funkcji zestawu po bluetooth????
    marysiv
    Level 10  
    Zestaw był w całości sterowany kierownicą tzn poruszanie po menu, zadzwoń/odrzuć, następna/ poprzednia piosenka, zmiana radio/cd/aux,. Co mnie dziwi sam samochód ma w sobie wbudowany zestaw bluetooth także jak telefon mi wyszukuje urządzenia to wyskakuje seat vh czy coś takiego i clarion. W clarionie jest zestaw bluetooth ale to szukanie żeby się połączyć czy też rozłączyć jest dość upierdliwe między innymi przez dotykowy wyświetlacz na którym zanim człowiek wyceluje palcem żeby przyciszyć lub przełączyć na inny utwór trzeba się troszkę nagimnastykować... a w kierownicy jest wszystko pod palcami. Teoretycznie firma Clarion zapewnia, że tym radiem można sterować za pomocą kierownicy. I zastanawiają mnie te 2 kable co z nimi zrobić...
    darens
    Level 22  
    Te dwa kable to jest phone+ i phone- czyli wejście zestawu do radia,reszta funkcji jest realizowana przez CAN czyli odrzuć/połącz.Napisałeś że sterujesz 401 poprzez interfejs z kierownicy a więc głośność radia też?
    "kostki były mini iso więc kupiłem przejściówkę" rozumiem że do sterowania niefabrycznym radiem z kierownicy?
    Nawigator
    Level 33  
    Kolejny gawędziarz z cyklu "Rzucam pomysł - wy go łapcie".
    Może byś podał chociaż rok auta i numer Blaupunkta albo zdjęcie kabla co Ci zwisa.
    Fabryczny moduł bluetootha trzeba by odpiąć aby nie przeszkadzał.
    I czy ten Clarion ma w ogóle sterowanie z pilota z obsługą telefonu.

N.
    milejow
    Level 43  
    Jaka przejściówka???. W clarionie ,,remote wired,, jest na jack 3,5mm i nie ma opcji sterowania blutem. Żadna przejściówka, tylko dedykowany interface do sterowania z kierownicy, inaczej się NIE DA! Tyle w temacie
    marysiv
    Level 10  
    Do "darens"
    przeczytaj jeszcze raz o co chodzi! To, że kable są od podgłaszania i przyciszania tel napisałem na początku. Nie napisałem ze steruje vz401 poprzez radio tylko że chce kierownice podłączyć pod nie. A kostka mini ISO to jest to samo co ISO tylko że w wersji mini do podłączenia radia do samochodu a nie do kierownicy...

Do "Nawigator"

Jak byś nie zauważył rok auta jest podany altea 04->.... na radiu nie ma żadnego numeru tylko to co napisałem Blaupunkt GMHB także numeru nie wytrzasnę bo go nie ma.

https://obrazki.elektroda.pl/9818051800_1325183788.jpg

milejow gdzie znajdę taki dedykowany interface do sterowania z kierownicy bo na stornie clariona nie ma lub też nie mogę znaleźć.
    milejow
    Level 43  
    Pogmeraj na stronie piloty.pl, napisz do nich. ?Nasz kolega Nawigator ma sporo wiadomości w tym temacie, myślę, że wystarczy poprosić i doradzi coś konkretnego
    darens
    Level 22  
    milejow wrote:
    Jaka przejściówka???. W clarionie ,,remote wired,, jest na jack 3,5mm i nie ma opcji sterowania blutem. Żadna przejściówka, tylko dedykowany interface do sterowania z kierownicy, inaczej się NIE DA! Tyle w temacie

No to pytam się czy steruje radiem z kierownicy.Napisał że zakupił przejściówkę,zrozumiałem że fejs do sterowania kierownica nieoryginalnego radia.
    A więc bluetooth w 401 też będzie działał z kierownicy czyli głośniej -ciszej.

Do "darens"
    przeczytaj jeszcze raz o co chodzi! To, że kable są od podgłaszania i przyciszania tel napisałem na początku. Nie napisałem ze steruje vz401 poprzez radio tylko że chce kierownice podłączyć pod nie. A kostka mini ISO to jest to samo co ISO tylko że w wersji mini do podłączenia radia do samochodu a nie do kierownicy...

iso-głośniki i zasilanie
    mini iso-zmieniara,wzmacniacze,wyświetlacze,STEROWANIE Z KIEROWNICY
    fakra-głośniki,zasilanie,wzmacniacz,can,

Zgadza się ale auta z grupy VW,FORDY,OPLE(INSIGNIA ILE SIĘ NAMĘCZYŁEM ŻEBY ZNALEZDŹ PH+ I -) posiadają w radiu wejście tel+ i tel- gdzie po podaniu sygnału ujemnego na wejście mute aktywujesz funkcje ZEWNĘTRZNEGO zestawu głośnomówiącego co za tym idzie sygnał audio zestawu jest kierowany na przedwzmacniacz radia i masz możliwość regulacji natężenia głośności rozmowy pilotem w kierownicy.

Podsumowując.
    Kup sobie interfejs sterowania z kierownicy do twojego pojazdu który będzie współpracował z twoim clarionem i sprawa załatwiona.

ehhhhh.

Pozdrawiam.
    milejow
    Level 43  
    Spinasz interface,m kierownicę z radiem, telefon parujesz z blutem radia i masz regulację głosu radia i rozmowy tel.
    marysiv
    Level 10  
    Panowie powiem tak dziękuje za wszystkie porady. Wystarczyło napisać, że muszę kupić interfejs a nie ubliżać za niewiedze. Temat uważam za zamknięty.
    milejow
    Level 43  
    To go zamknij , tylko przedtem napisz, gdzie tu jest ubliżanie bo jakoś nie widzę a byłem niedawno u okulisty i nie miał zastrzeżeń???
    Nawigator
    Level 33  
    Quote:
    Panowie powiem tak dziękuje za wszystkie porady. Wystarczyło napisać, że muszę kupić interfejs a nie ubliżać za niewiedze. Temat uważam za zamknięty.

No dobra, następnym razem jedź do serwisu. Tam Ci za parę groszy odczytają numer z naklejki na boku radia.
    A jak kupisz ten interfejs to już nie odpisuj jaki i gdzie.

N.