Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa Władimirec T-25 kopci i pluje olejem z tłumika.

Marcev 13 Nov 2011 21:01 15091 10
    Marcev
    Level 9  
    Witam wszystkich mam mały problem z naprawą ciągnika Władimirec T 25 ciągnik zaczął pluć olejem z tłumika znajomy stwierdził ze prawdopodobnie skończyły się pierścienie . Mam małe pytanko czy do wymiany pierścieni muszę odkręcać miskę olejową i korbowody??? Czy da się wymienić bez rozbierania silnika??? Co muszę jeszcze wymienić przy takiej naprawie żeby było wszystko w porządku ???? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
    witek20010
    Level 12  
    Tak aby wymienić pierścienie musisz miskę odkręcać bo inaczej nie wyciągniesz tłoka. Musisz odkręcić miskę, ściągnąć głowicę potem odkręcić tłok z wału przy okazji zobaczysz jaki stan panewek na wale. A kopci ciągnik ?
    Marcev
    Level 9  
    Kopci i pluje olejem
    ftp.kowal
    Level 36  
    Do wymiany samych pierścienie nie musisz odkręcać dołu. Wystarczy ściągnąć głowicy a później tuleje. Sprawdź jeszcze dokładnie głowice.
    jerry1960
    Level 36  
    Sprawdź jeszcze ciśnienie oleju ,zmierz ciśnienie sprężania, zrób próbę olejową. Potem ściągnij głowicę i zweryfikuj stan tulei oraz tłoków . Wymiana pierścieni tylko wtedy gdy tuleje i tłoki w porządku. Myślę że bez wymiany całego kpl. naprawczego się nie obejdzie.
    studniarz
    Level 19  
    Witam. ]
    Szanowni koledzy do wymiany tłoków i pierścieni na pewno nie trzeba ściągać miski olejowej.....!!!!!!! Pozdrawiam.
    leors
    Level 12  
    Kolego
    Jeśli jeszcze nie wymieniłeś pierścieni to przy okazji, kiedy odkręcisz głowice sprawdź zawory. Głównie czy nie ma luzu między trzonem a prowadnicą. Plucie żywym olejem to często efekt właśnie tego luzu.
    dariusz6811
    Level 11  
    Jeżeli ktoś śledzi ten temat to proszę podać jak się wymienia pierścienie. Miałem podobny problem i już kupiłem nowe cylindry, tłoki, zawory. Przy czym pierścienie są oddzielnie, jak się je zakłada na tłoki, ja je rozróżnić gdyż jest ich pięć, który gdzie idzie. Jak się zakłada stworznie tłoka na korbowody. Dobre byłyby zdjęcia.
    mtracz
    Level 29  
    Kolego zadecyduj w którym temacie piszemy. Pogoniłeś mechanika i sam składasz czy chcesz go przypilnować?
    studniarz
    Level 19  
    Przepraszam .... ale pytania tego typu to banały, i niestety ale przypuszczenie kolegi poprzedzającego(mtracz) moją odpowiedz jest chyba słuszne.
    Na pewno dokładnie tak musisz zmontować jak demontujesz :D ... no chyba że zamiast kluczy jest palnik i szlifierka :cry:
    Jeśli masz już problem z kolejnością pierścieni to jak zamierzasz ustawić zawory? :cry:
    dariusz6811
    Level 11  
    Pytanie zadałem jako laik w tym temacie, żeby wiedzieć. Dla innych pytanie jest banalne, dla mnie podstawowe.