Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera DCR-HC39E - nie ładuje kasety

kemyz 13 Nov 2011 21:19 3947 14
  • #1
    kemyz
    Level 10  
    Elo,

    Kamera (Sony DCR-HC39E) do wczoraj działała OK.
    Dzisiaj pojawił sie komunikat "Reinsert cassette"

    Wyjąłem kasete lecz próba ponownego załadowania sie nie powiodła.
    Mechanizm po zamknięciu wsuwa się ok 3-4 mm i sie zatrzymuje, komora z kaseta nie chowa się.
    Zmieniałem kasety na inne- to samo.

    Pusta komora bez kasety chowa się normalnie.

    B.prosze o pomoc.
  • #2
    dzimi
    Moderator
    Czyszczenie mechanizmu, smarowanie, sprawdzenie pasków - to na początek.
  • #3
    kemyz
    Level 10  
    wyczyściłem, przedmuchałem powietrzem lekuchno posmarowane i......
    d....pa- to samo dalej
  • #5
    swidemir
    Level 10  
    czasem pomaga wyjęcie akumulatora i ponownw włożenie go na pracującej kamerze.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Prawdopodobnie do kamery dostała się wilgoć.Pozostaw kamere w ,,spokoju"na kilka dni aż wilgoć wyparuje.
  • #6
    kemyz
    Level 10  
    Akumulatorek wyciągałem, resetowałem i nic. Ale....

    kamerka poleżała dobę blisko kaloryferka i ..... zadziałało :-))).

    Tylko czy wilgoć była przyczyną ???
  • #7
    dzimi
    Moderator
    A może pełnia Księżyca?
    A tak już bardziej poważnie. Zmiana temperatury pomogła, ale nie w osuszeniu, a raczej w zmianie naprężeń pasków, mechaniki itd. Także nie spodziewaj się, że jeśli poleżało przy grzejniku to już się "samo" naprawiło.
  • #8
    swidemir
    Level 10  
    nie napisałeś co wyswietlało się w wizjerze. Jaki komunikat.
  • #9
    kemyz
    Level 10  
    swidemir wrote:
    nie napisałeś co wyswietlało się w wizjerze. Jaki komunikat.


    no przeciez na samym poczatku jest.....reinsert casette
  • #10
    swidemir
    Level 10  
    To potwierdza obecność wilgoci w kasecie lub kamerze.Często sytuacja taka ma miejsce gdy używamy kamery w wilgotne lub mrożne dni w plenerze .Wnosząc następnie kamere do mieszkania następuje niewielkie skroplenie. Czujnik wilgoci
    kamery jest b. czuły, może nawet za bardzo.
  • #11
    Sting
    Video recorders specialist
    Obawiam się, że to chodzi o to o czym wszyscy wiedzą i nikt Ci nie mówi.
    Prawdopodobnie trzeba będzie wymienić cały mechanizm.
    Tylko nie krzycz na mnie za prawdę.
  • #12
    kemyz
    Level 10  
    Sting wrote:
    Obawiam się, że to chodzi o to o czym wszyscy wiedzą i nikt Ci nie mówi.
    Prawdopodobnie trzeba będzie wymienić cały mechanizm.
    Tylko nie krzycz na mnie za prawdę.


    Dlaczego mam krzyczeć-prawda choćby bolesna jest najlepsza :-)).

    Sytuacja nie uległa zasadniczej zmianie. Cały mechanizm dokładnie wyczyściłem powietrzem i pędzeleczkiem, nasmarowany, od dobrych kilku dni kamera jest wyłacznie w pomieszczeniu i..... dalej to samo.
    Przez kilka chwil było dobrze, ładowała kasete, a teraz znowu to samo.
    Bez kasety mechanizm zamyka się a z kaseta wsuwa się ok 3-4 mm i stop.

    Już mi brakuje pomysła !!!!
  • #13
    stadar72
    Level 2  
    Mam to samo w sony dcr-hc9.Wina leży po stronie gumowej rolki od taśmy.U mnie ze środka tej rolki wyleciała taka cieniutka tulejka i niestety jest luźna i wysuwa się samoczynnie.Przez to wywala komunikat ,,reinstall cassete''.Spróbój przy ładowaniu kasetki trzymać kamerę poziomo tak aby rolka była grawitacyjnie dociśnięta a taśma ruszy.Na koniec pytanko do kolegów z forum gdzie dokupię do mojej kamerki SONY taką cieniutką tulejkę gumowej rolki prowadzącej taśmę(biała przypomina wymiarami fragment słomki do picia)???

    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić.
    arko


    P.S.Sorry,ale miałem coś uszkodzone i klawiatura pisała mi wszystkie znaki diakrytyczne tylko nie,,ł''.
  • #14
    ziomus90210
    Level 35  
    Kolega sting ma racje do wymiany cały mechanizm ze względu na uszkodzony flex wewnątrz mechanizmu.
  • #15
    kemyz
    Level 10  
    problemik rozwiązany :-)))

    przyczyną było leciutkie zalanie płyty głównej- mikrozwarcia i głowica nie chodziła.
    po oczyszczeniu, osuszeniu- wszystko hula aż miło

    dzięki wszystkim za podpowiedzi :-))