Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Coś z niczego, albo 2+1 w warsztacie (coś dla "wzrokowców")

13 Nov 2011 22:56 47185 87
Renex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Renex
    miku210
    Level 26  
    Bardzo sprytny pomysł na osłonkę na nisko-średniotonowca.
    Te kolumienki też mają swoje oznaczenie?
  • Renex
    Anonymous
    Anonymous  
    xanio
    Level 27  
    Wzmacniacz 2.1 oparty o TDA2050 jest opisany w najnowszym EdW :)
    Anonymous
    Anonymous  
    xanio
    Level 27  
    Proszę wybaczyć. Pisałem posta będąc już jedną nogą w drodze do pracy i nie rozwinąłem myśli. Wnosi to do tematu tyle, że jeżeli ktoś jest zainteresowany podobnym rozwiązaniem to wie gdzie szukać ładnie opisanego projektu. Poza tym, akurat pomyślałem, że warto wspomnieć o tym zbiegu okoliczności.
    miku210
    Level 26  
    Skoczę do kiosku i kupię najnowszy EdW. Porównam schematy konstrukcji Kolegi Autora i schematem z gazety. Być może uda dostrzec mi się kilka podobieństw.
    Anonymous
    Anonymous  
    miku210
    Level 26  
    miku210 wrote:
    Skoczę do kiosku i kupię najnowszy EdW. Porównam schematy konstrukcji Kolegi Autora i schematem z gazety. Być może uda dostrzec mi się kilka podobieństw.

dj-MatyAS wrote:
    Sam jestem ciekaw czy jakieś będą...chociaż wątpię, żeby mój projekt był inspiracją, raczej zbieg okoliczności...

Do tego podobny patent z odcięciem satelit od 200Hz. Nie zawsze w zestawach 2.1 stosuje się takie "cuś". W AVT dodatkowo zastosowano regulację głośności w filtrze niskotonowym. Według mnie bez sensu.

Dla zainteresowanych - AVT2995.
    badworm
    Level 18  
    Jakie oznaczenie mają odtwarzacze CD Sony widoczne w Twoim warsztacie w liczbie 2 sztuk? Wygląda mi to na CDP-539 ale Google nie zwracają dla takiego wyrażenia żadnych sensownych wyników...
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    miku210
    Level 26  
    A ja się zastanawiałem, czemu mi kopułka wydawała się nieoryginalna...
    Swoją drogą, kolejny udany pomysł.
    Jaka częstotliwość odcięcia?

Chyba u siebie takie coś zrobię...
    Anonymous
    Anonymous  
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    I to jest zaletą głośników szeroko-pasmowych, że bez problemu można tak wysoko "ciąć" w konstrukcji 2 drożnej. Wspominałeś, że nawet nieźle "gadają". Może warto było by wrócić do poprzedniej filtracji? Może i nieco wyższej? Tak tylko dla własnego "czystego sumienia" i sprawdzenia. ;)
    Chociaż i ten Mission/Audax też jest niczego sobie. Fajnie wygląda z tym frontem od Tonsilka. Jak fabryczny.
    No i w przyszłych "domkach" zbliżył bym bardziej centra akustyczne głośników (tak wiem, te są testowe).
    Anonymous
    Anonymous  
    James596
    Level 23  
    Czy głośniki szerokopasmowe mają na membranie napis "Sony" i moc 20W ?

Miałem kiedyś podobne o ile nie identyczne, w fabrycznych plastikowych obudowach wytłumionych filcem. Jak na głośniki od telewizora, grały naprawdę efektownie i mocno.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    bf214
    Level 16  
    Jak to jest z tym aluminium? Z tego, co czytałem, to aluminium ciężko się barwi i musi mieć robioną warstwę tlenku jako podkład, a tu widzę, że bez problemu pomalowałeś...

Czy czarne przyciski do isostatów miałeś, czy można dostać gdzieś w Warszawie?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    mkpl
    Level 37  
    Kurcze dj-MatyAS jak już wrzucisz jakąś konstrukcję to traktuję ją jako wzór do naśladowania. Twoja precyzja wykonania mechaniki powala mnie na kolana :D
    Jak ty robisz z tymi ledami, one są szlifowane czy jak? Nie powiem wygląda to ładnie. Wogóle cała kostrukcja podoba mi sie bardziej (tu przepraszam fanów) od starego Radmora.
    Jak sprawdzają się te missiony ? Słyszałem o nich trochę i ponoć dobry dźwięk za bezcen (planuję małe monitorki z ARN116) i gdzie je upolowałeś ?
    Przyczepię się płytek pcb. Eagle jest fajnym programem i zawsze rysuj w nim schematy to przy tworzeniu PCB nigdy się nie pomylisz. Jak robiłem proste płytki to robiłem z pamięci ale jak w pracy przyszło upakować ponad 200 elementów to to jednak bez tego ani rusz i tak jakoś zostało.
    Pytanie dwa dlaczego stosujesz tak wielkie rozmiary ścieżek i dlaczego wszystkie płytki (nie obraź się) są takie klockowate i słabo wykorzystane powierzchniowo.
    Nie podoba mi się ten przełącznik kanałów. Kiedyś się nim bawiłem i skubaniec dosyć znacznie szumiał. Jak się sprawuje w Twoim sprzęcie? być może miałem jakąś wymęczoną sztukę z wylutu :)
    Kurczę zazdroszczę Ci warsztatu i umiejętności bo mechanika mnie jednak przerasta tak więc pozostaje przy swojej starej wysłużonej WS354 z której została tylko obudowa i płytki (reszta odpowiednio dopieszczona).
    Pozdrawiam i życzę kolejnych tak i jeszcze bardziej dopracowanych konstrukcji :)
    Anonymous
    Anonymous  
    BOOM i ZONK
    Level 21  
    dj-MatyAS wrote:
    ...już w podstawówce były ZPT...

Oj nie ma nie ma, a szkoda. Później zrobili z tego technikę; pod koniec, której robiło się juz tylko wyklejanki z bombek choinkowych i szydełkowało rękawice kuchenne... A teraz mamy wychowanie w rodzinie i przysposobienie seksualne czy coś tam. Dzisiejszy przeciętny gimnazjalista, wychowany przed monitorem i z telefonem w ręce nie wie jak chwycić młotek żeby se krzywdy nie zrobić... a o użyciu starej suwmiarki czy mikrometru mnie ma mowy bo wartości nie odczyta... bo toto wyświetlacza nie ma... Z jednej strony nie ma co sie dziwić bo taniej, szybciej i wygodniej jest pojechać do sklepu na I... , na C....... czy "nie dla idiotów" i kupić niż; jak to mówi mój znajomy majster, rzeźbić w g...mydle ;) Ja co prawda zetpetów nie miałem ale na technice w pierwszych latach podstawówki Pan Kazio pokazywał: co to jest, do czego i jak tego użyć :D.
    mkpl
    Level 37  
    Tak z ciekawości jeszcze zapytam. Jak projektujesz mechanikę to też tylko kartka papieru ołówek i do dzieła?

Ja ostatnio preferuję pierw narysować sobie cała mechanikę w jakimś programie np DesignCad wraz z rozmieszczeniem mocowaniem i otworami w pcb (radiatory inne wielkie elementy) a potem importujesz to do programu pcb jako obrys i wreszcie wszystko idealnie pasuje.
    Anonymous
    Anonymous