Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

iPhone 3g 8GB - base band 6.15 (firmware 4.2.1) nie chce ściągnąć simlocka

Lucin713 15 Lis 2011 09:27 4577 13
  • #1 15 Lis 2011 09:27
    Lucin713
    Poziom 10  

    Witam,

    bardzo proszę o pomoc w tym temacie a mianowicie - dostałem od kolegi z Wlk Brytanii telefon iPhone 3g 8GB. Kolega po zaktualizowaniu go w itunes oddał mi ten telefon, bo ciągle wyskakiwał błąd (znana sprawa).
    Ja w telefon wgrałem custom firmware 4.2.1. (za pomocą itunes) ściągnąłem ultrasn0w przez Cydie i simlock się niby ściągnął.
    Piszę "niby" ponieważ na początku była tylko jedna kreska i telefon wciąż szukał sieci lub jej nie widział. Po kilku próbach reinstalacji ultrasn0w telefon wreszcie zaczął widzieć sieć, można było dzwonić pisać sms itd.
    Po około pół godzinie telefon znów "stracił zasiąg" i albo jej wciąż szukał albo jej nie widział. Wgrałem znów na spokojnie ultrasn0w i telefon działał jakieś 3 godziny.
    Potem po raz kolejny stracił zasięg (jedna kreska jak przy simlocku albo szukanie sieci albo brak sieci).
    Wydaje się jakby w telefonie ciągle był simlock.

    Czy ktoś z Was się z takim czymś spotkał i co można z tym zrobić ?

    p.s. w telefonie (tak jak napisałem w temacie) jest baseband 6.15 i firmware (custom) 4.2.1

  • #2 15 Lis 2011 13:52
    Brzymeq
    Poziom 32  

    Zrób restore na normalnym firmware nie customowym i wtedy zrób jailbreak + simlock. Jak będzie nadal to samo to telefon uszkodzony.

  • #3 15 Lis 2011 14:28
    Lucin713
    Poziom 10  

    Oj chyba kolega nie rozumie do końca problemu.

    Po podwyższeniu base bandu na 6.15 nie można wgrać już oryginalnego firmware. Pozostaje tylko custom, który można zrobić samemu na podstawie oryginalnego np za pomocą Snowbreeze.

    Telefon nie jest raczej uszkodzony, bo jak pisałem wcześniej działał.

    Nasuwa mi się tu inna myśl - czy tel może być blokowany przez sieć, bo był np kradziony (chociaż byłoby to dziwne bo jest z Wlk Brytanii)?

  • #4 15 Lis 2011 14:42
    morgan_exe
    Spec od GSM

    Uszkodzenie bloku radiowego zapewne... Wgraj jeszcze raz BB od iPada dla pewności.

  • #5 15 Lis 2011 15:02
    Lucin713
    Poziom 10  

    Postaram się wgrać jak wrócę do domu, ale czy to możliwe aby ten blok radiowy uszkodził się ot tak po prostu podczas korzystania z telefonu ?

  • #6 16 Lis 2011 13:37
    Lucin713
    Poziom 10  

    Firmware (custom 4.2.1 wraz z basebandem 6.15) wgrywałem chyba całą noc i nic - ciągle te same objawy.
    Dziś pobawiłem się jeszcze trochę (nawet wrzucałem ręcznie na telefon ultrasn0w) i za którymś tam razem po włożeniu, którejś z kolei karty SIM telefon pokazał wszystkie kreski zasięgu - można dzwonić pisać smsy itd.

    Czy możliwe jest, że jakiś moduł na płycie głównej nie kontaktuje i stąd są takie objawy ?

    p.s. no i znów nie ma zasięgu - o co kaman ?

  • #7 16 Lis 2011 16:02
    Bart1714
    Poziom 11  

    Nie przejmuj się mam to samo. Telefon raz działa za chwilę nie ma już zasięgu, ON żyje swoim życiem. Osobiście mam też bb z ipad'a i soft ten sam. Ale ja problemy z zasięgiem miałem już wcześniej. Magiczne jest to że jak telefon się nie używa przez jakiś czas to działa przez chwilę. Ja swojego po różnych walkach spisałem na straty i używam jako odtwarzacza muzycznego bo uważam że nie warto już z nim kombinować bo wart jest tyle co kupka piasku. Pzdr

  • #8 17 Lis 2011 01:22
    morgan_exe
    Spec od GSM

    A wystarczy jeszcze raz przeczytać mój post ze zrozumieniem - masz usterkę HW a nie SW, szkoda czasu na flashowanie.

  • #9 20 Lis 2011 18:47
    Eligiusz.Lesniak
    Poziom 9  

    iREB -> DFU + customowy 4.1 potem jak zawsze cydia -> ultrasnow i bedzie na bank dzialac.

    Przy customowym 3.1.3 z bb6.15.00 tez np. były dziwne problemy od 4.0 do 4.1 juz nie .
    Wiec spróbuj z tym 4.1 może będzie lepiej .
    P.s. Moj phone tez z UK :-)
    Pozdrawiam

  • #10 24 Lis 2011 11:03
    Lucin713
    Poziom 10  

    Skoro jest to usterka hardware'owa to co mogło paść i czy w serwisie dadzą radę, to naprawić ?

  • #11 24 Lis 2011 12:29
    Brzymeq
    Poziom 32  

    Nikt tutaj nie przepowiada przyszłości;

  • #12 24 Lis 2011 14:39
    Lucin713
    Poziom 10  

    Kocham takie odpowiedzi...

    Jeżeli w samochodzie coś puka i stuka np w kole to z dużym prawdopodobieństwem można określić, że do wymiany jest np łożysko.

    Podobnie w telefonie.

    Nie oczekuję 100% odpowiedzi ze wskazaniem palcem co jest na pewno uszkodzone, ale co zazwyczaj w iPhonach się psuje jeżeli są takie objawy jak opisałem w swoich postach.

  • #13 24 Lis 2011 14:43
    Full Gsm
    Poziom 22  

    Masz iphona na nieautoryzowanym firmware z Beasbendem z innego urzadzenia, wgrywanym na własną odpowiedzialność to może to ci zepsuło go ... Nikt nie konczył kursu wróżek żeby wszystko wiedzieć, a odp miałeś wczesniej masz ja teraz .
    Spróbuj wgrać 4.1 i BB jescze raz jak nie da rezultatu to rozbierz i zobacz co w srodku może zalany/zawilgocony, a jak się nie znasz zanieś do serwisu tam to zrobią i będą wiedzieli .

  • #14 28 Lis 2011 19:40
    root is
    Poziom 11  

    Warto dodać ,że stworzono fix w którym jest wzmianka o BB 06.15.00 . Zwie się youtube fix #3 .

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME