Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Actina Neo - strasznie wolno pracuje

stolarek_1988 15 Lis 2011 19:04 2258 23
  • #1 15 Lis 2011 19:04
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Witam.

    Przeglądałem już forum próbując znaleźć przyczynę strasznie wolnej pracy tytułowego laptopa, ale niestety nie bardzo mam jakieś pomysły.

    Laptop przeleżał ze 2 lata w piwnicy, trafił po podstawowym przeczyszczeniu do mojego kolegi na kilka dni - czas naprawy jego PC. Mój kolega stwierdził że komputer jest strasznie powolny i coś mu nie działa z zasilaniem - ruszenie przewodem powodowało wyłączenie się kompa. Laptop został przeze mnie rozebrany i gruntownie wyczyszczony. Port zasilający po prostu pękł i został uszkodzony lut, ale na szczęście dało się to wszystko ogarnąć. Przy okazji okazało się że pasty termoprzewodzącej tam praktycznie nie było, ale komputer się nie wyłączył z przegrzania (nie wiem czy w ogóle posiada takowe zabezpieczenie). Pasta z 10% srebra została zakupiona, a laptop złożony.

    Partycje dysku zostały założone od nowa i przeszły proces pełnego (wolnego) formatowania. Stanął na nim oryginalny windows XP prof z SP3.

    Wyposażenie actiny:
    mobile amd athlon tm xp 1800+ (1533 MHz)
    384 MB RAM (chyba SDRAM to jeszcze jest)
    grafika S3
    HDD 20GB

    Aktualnie na HDD:
    Windows + Eset NOD 32 4.7 + Firefox 8.0 + Office 2003 (tylko word, excel, power point)

    Komputer miał stanowić awaryjne narzędzie pracy i materiał do nauki dla osoby starszej, która nie miała wcześniej do czynienia z komputerami.

    Niestety pomimo wykonania defragmentacji i scandisca (również pełnego) komputer ma problem z bardzo długim uruchamianiem aplikacji, powolnym (kiedyś tak długo to nie trwało) startem świeżutkiego windowsa, a o firefoxie nie wspomnę. Z zamykaniem aplikacji czy nawet poruszaniem się w menu start jest tak samo. Czasem potrafi zaciąć się nawet autoukrywanie paska.

    Nie ukrywam, że mam do lapka sentyment, a i szkoda mi go wyrzucić bo jak kupowałem nowszy sprzęt 3-4 lata temu to całkiem szybko śmigał. Nie jest to forma odczucia, gdyż pamiętam że nie występowały tak silne objawy niestabilnej pracy.

    Pozdrawiam i liczę na pomoc.
    Michał

    0 23
  • #2 15 Lis 2011 21:40
    bartosz789
    Poziom 30  

    Podaj SMART dysku.

    0
  • #3 15 Lis 2011 21:48
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Poprosiłbym o instrukcję jak to sprawdzić/Wykonać

    Nie napisałem, że właśnie dioda dysku bardzo często się świeci przy wykonywaniu jakiejkolwiek czynności.

    --------------------

    Poszukałem i będę pobierał Cristal DISK. Po wykonaniu testów dam znać.

    0
  • #4 16 Lis 2011 00:54
    Radysh
    Poziom 27  

    Kolega ma pewnie problem z trybem DMA...
    Proszę sprawdzić czy dysk pracuje w trybie UDMA. Czyli, wchodzimy w "Panel sterowania" klikamy przyciskiem myszy tudzież przyciskiem około touchpada na "System". Następnie wybieramy zakładkę "Sprzęt", "Manager urządzeń" i w urządzeniach "IDE" sprawdzamy czy w "Ustawienia zaawansowane", "Bieżący tryb transferu" to Ultra DMA `ileśtam`".
    Jeśli mamy tryb "PIO", przełączamy w "DMA jeżeli dostępne".
    Jeśli to nie pomoże. Szukamy na stronie producenta sterowników.

    0
  • #5 16 Lis 2011 21:31
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Radysh napisał:
    "DMA jeżeli dostępne".


    Takie ustawienie było włączone :/
    Próbuję zainstalować skaner SMART

    0
  • #6 16 Lis 2011 21:44
    annimp
    Poziom 2  

    Witam, ponieważ wymieniona w temacie Actina znajduje się u mnie, podsyłam to co udało się ustalić.
    Actina Neo - strasznie wolno pracuje

    0
  • #7 18 Lis 2011 09:10
    bartosz789
    Poziom 30  

    Wklej tutaj zakładkę "Procesy" oraz "Wydajność" z Menadzera zadań.

    0
  • #8 18 Lis 2011 09:25
    Kasek21
    Poziom 43  

    Daj screen'y z HD Tune (nie PRO).

    0
  • #9 18 Lis 2011 19:53
    annimp
    Poziom 2  

    Dodaję kolejne screen'y.
    Actina Neo - strasznie wolno pracuje Actina Neo - strasznie wolno pracuje Actina Neo - strasznie wolno pracuje Actina Neo - strasznie wolno pracuje Actina Neo - strasznie wolno pracuje Actina Neo - strasznie wolno pracuje

    0
  • #10 18 Lis 2011 20:16
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Na chwilę obecną nie widzę, ani zapychających procesów.

    Co to jest ekrn.exe? 21MB ramu zjada?

    Dysk wygląda na zdrowy. Podkreślam, że system jest "świeży" i został podłączony do internetu dopiero po instalacji kompletnego oprogramowania.

    Wybaczcie, że screeny dodaje moja dziewczyna, ale komputer był dla mamy Ani i już tam pojechał, a okazało się, że wystąpił problem.

    0
  • #11 18 Lis 2011 20:27
    Dziarski Hank
    Poziom 27  

    stolarek_1988 napisał:
    ekrn.exe


    Proces antywirusa, konkretniej, ESET NOD32/Smart Security.

    0
  • #12 18 Lis 2011 20:35
    bartosz789
    Poziom 30  

    Uruchom linuxa z LiveCD.

    0
  • #13 18 Lis 2011 20:43
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Dziarski Hank napisał:
    stolarek_1988 napisał:
    ekrn.exe


    Proces antywirusa, konkretniej, ESET NOD32/Smart Security.


    egui.exe to ESET, ale mam jeszcze 3 kompy z esetem i nie mam tam takiego procesu (Win7). Poza tym mam tylko antywirusa - nie mam smart security.

    Linuksa muszę pobrać jakiegoś, ale może napiszesz coś więcej - co poza uruchomieniem mam zrobić? Ewentualnie czego się spodziewać? Na co zwrócić uwagę?

    0
  • #14 19 Lis 2011 10:40
    bryzaaaaaa
    Poziom 19  

    Proponował bym odinstalować antywirusa i zainstalować avasta.Zainstaluj program driver easy, bardzo dobry program do wyszukiwania sterowników, automatycznie zaktualizuje sterowniki, może to coś da.

    0
  • #15 19 Lis 2011 12:05
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    bryzaaaaaa napisał:
    Proponował bym odinstalować antywirusa i zainstalować avasta

    niestety nie - z avastem miałem problemy, a z esetem nigdy. Na tych sterownikach co mam komputer zawsze działał i nie było problemu.

    Problem nie pojawił się w momencie instalacji eseta.

    0
  • Pomocny post
    #16 19 Lis 2011 12:35
    bartosz789
    Poziom 30  

    Co do linuxa, to sprawdzisz czy jest to problem dyskowy czy softwarowy.
    Jeżeli będzie chodził płynnie i stabilnie, będziesz musiał zająć się dyskiem.
    Ściągnij sobie program Unetbootin i paroma kliknięciami zrobisz bootowalnego pendrive z Ubuntu.

    0
  • #17 19 Lis 2011 15:49
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Knoppix przy próbie uruchomienia KDE pokazał że jest tylko około 64 MB RAM pomimo, że windows wykrywa 384MB, a wiem że w środku siedzą 2 kości - 128+256.

    Czy jest możliwość, że windows głupieje z powodu małej ilości ramu i czeka na odczyt i zapis z pliku wymiany?

    Jest sens wydać 50zł i kupić używany ram 512?

    Po kilku próbach wywaliłem kość 128MB tymczasowo i chodzi zdecydowanie szybciej

    0
  • #18 19 Lis 2011 18:04
    nukedclx
    Poziom 14  

    Miałem podobny problem, u mnie był winny przewód zasilający, było zwarcie i nie ładował baterii chociaż system twierdził co innego, czy pracujesz na zasilaczu? jaki jest profil zasilania?

    0
  • #19 19 Lis 2011 18:16
    bartosz789
    Poziom 30  

    Przetestuj pamięć Memtestem.

    0
  • #20 19 Lis 2011 20:34
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Pracuję tylko na zasilaczu, gdyż bateria to odpad - tylko do regeneracji, nawet komputera się nie uruchomi na niej.

    Na samej kości 128MB nie udało mi się w ogóle uruchomić nic - Linux pokazał że jest tylko 64kb zainstalowanej pamięci. Przy kości 256MB KDE wystartowało samo. XP też na niej działa. Mogę spróbować, ale to już nie dziś. Najważniejsze, że problem został rozwiązany, a teraz tylko zastanawiam się czy dokupić do actiny 256 czy 512 Ramu - różnica 25-30zł. Nie wiem tylko czy, płyta obsłuży 768MB, bo mój niewiele starszy PC (maszyna do pracy dla mamy) nie widzi więcej niż 512 pomimo włożenia 768 w 3 kościach. Nie ma znaczenia którą wyjmiemy, a update biosu nie jest dostępny.

    W tej chwili to już tylko kwestia dołożenia pamięci dla potrzeb spokoju ducha i komfortu pracy.

    Kliknąłem na pomógł dla Ciebie bartosz789, gdyż Twoja wskazówka najwięcej pomogła.

    Memtest pojawi się za kilka dni.

    0
  • #21 31 Sty 2012 21:36
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Witam ponownie - pozwoliłem sobie napisać nowego posta, żeby temat się podniósł.

    Komputer znowu strasznie wolno pracuje. Uruchomienie memtesta spowodowało 100% obciążenie procesora. Do wypełnienia 2300% nie wygenerował się ani jeden błąd. Na chwilę obecną skończyły mi się już całkowicie pomysły - wracamy do początku. Jak myślicie od czego zacząć inwestycje? Kupić 512 ramu czy szukać procesora?

    Aha. Zapomniałem dodać, że praktycznie cały czas przy pracy z jakąkolwiek aplikacją (firefox, IE, nawet ekspolrer windows) świeci się dioda sygnalizująca pracę dysku. Nawet próba przesunięcia kursora z paska adresu do wyszukiwarki i kliknięcie potwierdzające trwa około 15 - 20 sekund. Literki wpisują się 3-5 sekund po wciśnięciu klawisza.

    0
  • #23 01 Lut 2012 09:51
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    czy SMART nie jest umieszczony kilka postów wyżej? Jeśli nie to przepraszam, ale wydaje mi się że był robiony. Komputer pracował tylko 2 dni (po około 1,5h) więc chyba nie zmieniło się wiele od tamtej pory. Jeśli screeny powyżej to nie SMART to przepraszam.

    0
  • #24 25 Lut 2012 17:37
    stolarek_1988
    Poziom 20  

    Pozwolę sobie napisać post pod moim poprzednim.
    Na chwilę obecną wszystko wskazuje, że już sama zmiana przeglądarki na Kameleona zdecydowanie poprawiła wydajność komputera - Firefox po prostu wykorzystywał cały RAM i jeszcze plik wymiany. Kameleon zajmuje o wiele mniej i bez dokładania RAMu wyraźnie widać zmianę wydajności. Na wszelki wypadek dokupiłem 256 MB pamięci i wstępne testy pokazują, że można przy XPku spokojnie pracować. Jednak 512MB to pewnego rodzaju minimum do komfortowej pracy (po awarii kości 128MB pozostałe 256 okazało się niewystarczające - chyba że do pracy tylko z WORDem).

    Pozdrawiam, dziękuję za pomoc.
    Temat na chwilę obecną uważam za wyczerpany
    Michał

    0