Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic KX-TG8070PD Szybkie pytanie szybka odpowiedz

piotruuch 15 Lis 2011 21:37 2916 19
  • #1 15 Lis 2011 21:37
    piotruuch
    Poziom 14  

    Witam,
    Posiadam telefon niestety z uszkodzona baza po burzy KX-TG8070PD sama słuchawka raczej dobra.

    Mam możliwość kupienia telefonu KX-TG1611PD z bazą nowy. Wszystko działa elegancko.

    Moje pytanie:
    1) Czy można podłączyć słuchawkę od starej bazy do tej nowej?
    2) Czy pasują w tą samą podstawkę?

    Pozdrawiam Piotrek

    0 19
  • Pomocny post
    #2 15 Lis 2011 21:48
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Wątpię aby nowa słuchawka miała identyczne styki jak stara. Możesz używać starej bazy tylko jako ładowarki do starej słuchawki.
    Co do pytania czy można starą słuchawkę używać z nową bazą? Myślę, że tak. Te systemy umożliwiają logowanie innych słuchawek, tym bardziej, że masz telefony tej samej firmy.

    0
  • #3 15 Lis 2011 21:52
    piotruuch
    Poziom 14  

    ok, ładowanie to tak myślałem, żeby zrobić.
    Jutro spróbuje się połączyć i dam znać.

    a pytanie?
    ponieważ stara baza jest uszkodzona i jak wloze do niej sluchawke to nie laduje sie. zastanawiam się czy jak podłącze na stałe zasilanie do styków w bazie (czyli na stykach zawsze będzie zasilanie) to czy można tak zrobić? czy nie uszkodzą się aku od przeładowania? Bo telefon chyba jak się naładuje to się wyłącza ładowanie? Jak to zrobić?

    0
  • Pomocny post
    #4 16 Lis 2011 08:23
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Odnośnie tego ładowania, to słuchawce jest układ kontrolujący ładowanie. Lepiej nie łącz na stałe zasilacza jak piszesz, tylko zrób tak jak było oryginalnie.

    0
  • #5 16 Lis 2011 10:45
    piotruuch
    Poziom 14  

    no ok tylko jak zrobić taki układ ładowania? Masz zybex jakiś scchemat? I wogóle dzięki za zainteresowanie.

    0
  • Pomocny post
    #6 16 Lis 2011 10:49
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Musisz obejrzeć dokładnie płytkę bazy i prześledzić drogę miedzy gniazdem zasilania a stykami do ładowania. Wszystko po drodze ma zostać. Elementy, które odchodzą w stronę zasilania reszty bazy nie są zbędne i niepotrzebnie biorą prąd. Najlepiej zrobić gdzieś przerwę, tzn. wyjąć jakiś tranzystor czy dławik.

    Ps. Jak jest przeniesione ładowanie na styki w bazie? Czy to te dwa kabelki (czerwony i czarny) blisko gniazda?
    Jeżeli tak to musisz mieć ciągłość obwodu, w którym masz elementy:
    F2, D11, L5, L2, L3 R87(OΩ).
    U1 zasila resztę bazy i najlepiej go odlutować, bądź tylko nóżkę od strony zasilania.

    0
  • #7 16 Lis 2011 12:05
    piotruuch
    Poziom 14  

    Znalazłem że F2 jest uszkodzony. Widać że jest spalony. Pisze że ma 3A. Czy można w te miejsce wlutować kabelki i w środku obudowy zrobić bezpiecznik na rurkowy w obudowie-tylko taki mam. Raczej można ale wolę się upewnić.

    Aha i gdzie jest R87? bo nie mogę znaleźć.

    To link do poprzedniego tematu w którym też mi pomagałeś. Link
    Tam są zdjęcia całej płytki

    0
  • #8 16 Lis 2011 13:02
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Pewnie, że można dać zwykły bezpiecznik, nawet mniejszy, bo reszty układu już nie będziesz zasilał (gdy zrobisz przerwę). R87, to tylko opornik-przejście, czyli 0Ω. Jak będziesz miał napięcia na stykach do ładowania, to nawet nie musisz go szukać.

    Jest on między L3 a Q29.

    Panasonic KX-TG8070PD Szybkie pytanie szybka odpowiedz

    0
  • #9 16 Lis 2011 13:12
    piotruuch
    Poziom 14  

    Wymieniłem bezpiecznik na nowy i telefon zaczął się ładować. Jest tylko jedno ALE.

    1)Wkładam telefon do ładowarki i wyświetla się "Szukanie..." Znaczek słupa/zasięgu mrugra, ładowanie ok (symbol ładowania). W prawym dolnym rogu "MENU" niestety nie reaguje na żadne przyciski. Po pewnym czasie telefon się wyłącza/wygasza na żaden przycisk nie reaguje.

    2)Jak wyjmę z ładowarki podświetla się na chwilę i od razu gaśnie. Nie wiem czy Ja coś robie nie tak ale nigdy tak nie było.

    Co robie źle?

    0
  • #10 16 Lis 2011 13:19
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Nigdy tak nie było, bo widział bazę. Z tego co pisałeś, to aparat był uszkodzony podczas burzy. Czy słuchawka w tym czasie leżała na bazie?
    Czy słuchawka jest włączona przyciskiem załączenia? Nie znam tego aparatu, dlatego pytam.

    0
  • #11 16 Lis 2011 13:25
    piotruuch
    Poziom 14  

    Podejrzewam, że słuchawka leżała bo raczej zwyczaj nakazywał odkładanie. Włączanie i wyłączanie pełni rolę czerwona słuchawka. ale nie reaguje

    0
  • Pomocny post
    #12 16 Lis 2011 13:27
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Czerwony przycisk musi reagować. Skoro słuchawka nie daje się włączyć, to i inne przyciski nie będą reagować. Postawienie jej na bazę pokazuje ładowanie a zdjęcie po prostu wyłącza zasilanie, czyli wraca do stanu wyłączenia.
    Sprawdź czy słuchawce nie przepalił się jakiś bezpiecznik.

    0
  • #13 16 Lis 2011 13:28
    piotruuch
    Poziom 14  

    Coś się dzieje z AKU. Bo włożyłem inne (od simensa gigaset sąsiada mają mniejszą pojemność bo 550mAh a orginał ma 750mAh) i mimo że w gigaset są naładowane do pełna w tym są naładowane na 1/3 (1kreska). Ale telefon działa po włożeniu do bazy wydaje charakterystyczny dźwięk. Czy aku mogło się uszkodzić?
    Pozdrawiam

    0
  • #14 16 Lis 2011 13:37
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    piotruuch napisał:
    Coś się dzieje z AKU. Bo włożyłem inne (od simensa gigaset sąsiada mają mniejszą pojemność bo 550mAh a orginał ma 750mAh) i mimo że w gigaset są naładowane do pełna w tym są naładowane na 1/3 (1kreska).

    To o niczym nie świadczy. Nie powinno się ładować baterii w innej ładowarce, bo wtedy właśnie pokazuje taki stan. Tym póki co się nie przejmuj. Szukaj uszkodzenia w słuchawce.

    Ps. Podaj adres mailowy, to wyślę ci schemat serwisowy, który specjalnie ściągnąłem z netu.

    0
  • #15 16 Lis 2011 13:42
    piotruuch
    Poziom 14  

    Patrzymałem w słuchawce F1 i jest ok! Teraz chyba zostawie go do ładowania na kilka godzin i będę patrzył czy się naładuje. Wkońcu był wyłączony od miesiąca.

    0
  • #16 16 Lis 2011 13:51
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    To nic nie da. Słuchawka powinna dać się włączyć nawet na innych akumulatorkach. Brakuje ci zapewne napięć, mimo, że bezpiecznik jest dobry. Coś dalej poleciało.

    0
  • #17 16 Lis 2011 14:02
    piotruuch
    Poziom 14  

    zybex, na innych się włącza i da się chodzić po menu i wszystko, nie wiem tylko czy idzie się połączyć bo jeszcze nie patrzyłem. Na orginalnych odrazu sie wyłącza.

    0
  • #18 16 Lis 2011 15:40
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    piotruuch napisał:
    zybex, na innych się włącza i da się chodzić po menu i wszystko, nie wiem tylko czy idzie się połączyć bo jeszcze nie patrzyłem. Na orginalnych odrazu sie wyłącza.

    Teraz rozumiem. Być może te oryginalne akumulatorki są jakieś felerne albo nie było właściwie uformowane. Zatem ładuj je przez wiele godzin.

    0
  • #19 16 Lis 2011 16:25
    piotruuch
    Poziom 14  

    Dzięki za pomoc.
    Po nocy dam znac co i jak. I czy udalo mi się połączyć. Jeszcze raz wielkie dzięki.

    0
  • #20 17 Lis 2011 09:19
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe

    zybex napisał:
    Czy słuchawka jest włączona przyciskiem załączenia? Nie znam tego aparatu, dlatego pytam.

    To bodaj jedyny model, w którym nie można wyłączyć słuchawki przez dłuższe trzymanie przycisku zakończenia rozmowy. W ogóle nie można jej wyłączyć.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Sprawdź czy w ogóle ta słuchawka ładuje (amperomierz w szereg z zasilaniem).

    0
  Szukaj w 5mln produktów