Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór studiów a uprawnienia zawodowe

leonow32 15 Nov 2011 22:59 3775 3
    leonow32
    Level 30  
    Witam. Jak dobrze pójdzie to za 3 miesiące będę inżynierem mechatroniki. Dalej zamierzam wybrać się na drugi stopień i zastanawiam się jaki. Tym razem pod uwagę biorę przede wszystkim jakie uprawnienia dają studia... bo mechatronika niestety żadnych nie daje.

Przykład mojego kuzyna - wujek prowadzi firmę geodezyjną, a kuzyn mógłby przejąć po nim interes. Jednak żeby być geodetą trzeba zdać egzamin, a żeby podejść do egzaminu trzeba ukończyć odpowiednią szkołę. I tu się okazuje, że magister po 5 latach geografii dziennej na uniwersytecie nie może nawet podejść do egzaminu!!! I po 5 latach studiów musi zacząć zaoczne technikum!!! Dopiero po zakończeniu tego technikum może podejść do egzaminu, żeby uzyskać uprawnienia zawodowe.

Nie chcę wdepnąć w to samo g... Słyszałem, że na różne uprawnienia SEPa trzeba ukończyć elektrotechnikę. To prawda? W szczególności interesowało by mnie jakieś miernictwo i projektowanie układów elektronicznych. Czy na projektowanie też trzeba mieć jakieś uprawnienia?

Może te pytania są banalne, ale NIKT na uczelni nas o tym nie informuje. Każdy kierunek na drzwiach otwartych jest kwintesencją doskonałości, wszyscy zachwalają pod niebiosa, każdy gwarantuje błyskotliwą karierę.... a potem się okazuje że 5 lat życia zmarnowane i trzeba pójść do zaocznego technikum...
    fuutro
    Level 43  
    Co do uprawnień to najlepiej przejdź się i pogadaj z dziekanem d.s. studenckich - broszurki to jedno a dziekan okazuje się nieraz sporo wiedzieć.
    McMonster
    Level 32  
    Dziekan dziekanem, najlepiej popytać ostatnie roczniki interesujących kierunków, co sądzą o tych studiach, oni najczęściej już dobrze wiedzą, w co wdepnęli i ewentualnie gdzie byłoby im jednak lepiej.
    Anonymous
    Level 1