logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak iskry w skuterze po zamianie silnika na Romet 747 - co sprawdzić?

niemalipy 16 Lis 2011 00:06 4600 8
REKLAMA
  • #1 10143857
    niemalipy
    Poziom 9  
    Witam wszystkich !

Mam jeden problem dotyczący braku iskry w skuterze. Miałem jeden skuter lecz silnik był w nie za dobrym stanie wiec wpadłem na pomysł aby przełożyć do tej ramy silnik z Rometa 747 . Gdy miałem silnik z rometa w orginalnej ramie ustawiłem zawory i silnik palił bez problemu. Gdy przełożyłem go do innej ramy to nie ma iskry. Wydaje mi się że instalacja jest dobrze podłączona,wymieniałem do sprawdzenia już takie rzeczy jak: kostkę CDI,fajkę,świecę,przewód łączący fajkę,cewkę zapłonową i nadal nic się nie dzieje. Masa dobrze podłączona , a gdy mam włączone światła i go kapię by odpalić to lekko zapalają się lampy i licznik. Proszę o jak najszybszą odpowiedż co może być nie tak. Z góry dziękuję Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10144986
    zylax4
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Weź jeszcze raz sprawdź dokładność połączenia masy. Sprawdź jeszcze przekaźnik rozrusznika i przewody dookoła. Czy wszystkie przewody od statora też są dobrze podłączone? Sprawdź również czy jakiś przewód przy montażu nie odczepił się. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10145057
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Akumulator naładowany ?
  • #4 10145263
    niemalipy
    Poziom 9  
    Witam ponownie ;) Dzisiaj sprawdzę dokładnie te wszystkie opcje, a co do akumulatora to nie mam podłączonego lecz wydaje mi się że powinna być normalnie iskra ponieważ wcześniej tez nie miałeś aku i była normalnie. Z góry dziękuję i dziś wieczorem dam znać co i jak Pozdrawiam
  • #5 10147518
    niemalipy
    Poziom 9  
    Wszystko jest git ;d iskra jest :D miałem porąbane 2 kabelki musiałem je poprawić i wszystko jest okey ;d

Mam jeszcze jedno pytanie. Nie wiecie może co jest grane jak pale skuter to wylewa mi się paliwo z wyloty filtra. gaznik był czyszczony. Pływak jest ok , gdy wsadzałem inny gażnik to wszystko jest ok ;) Pozdro
  • REKLAMA
  • #6 10148158
    bartosz789
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Regulacja gaźnika.
  • REKLAMA
  • #7 10148644
    zylax4
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Prawdopodobnie będzie to wina zbyt wysokiego położenia pływaka.
  • #8 10162568
    paweleko
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    zaworek iglicowy, moze nie zamykać pływak zle wyregulowany
  • #9 10184565
    matjag556
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Albo nie włożyłeś tego zaworka iglicowego ja tak miałem i lało się paliwo z każdego otworu w gaźniku i z filtra powietrza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem iskry w skuterze po wymianie silnika na Romet 747. Po sprawdzeniu instalacji elektrycznej, wymianie komponentów takich jak CDI, fajka, świeca, przewód oraz cewka zapłonowa, problem nadal występował. Użytkownik został poinstruowany, aby ponownie sprawdzić połączenia masy oraz przekaźnik rozrusznika. Po dalszych testach okazało się, że problem wynikał z błędnego podłączenia dwóch kabelków, co zostało naprawione. Po uruchomieniu skutera pojawił się nowy problem z wyciekającym paliwem z filtra, co sugerowało konieczność regulacji gaźnika oraz sprawdzenia pływaka i zaworka iglicowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA