sebap wrote: iamvirus wrote: Z mojego doswiadczenia, lepiej jest kupic male monitory, nawet 10 cali, one o wiele lepiej graja w srednich, malych pomeszczeniach, nie pakujcie kasy w duze 12 calowe potworki, to zawsze zle gra gdy sie je rozbuja to bucza, dzwiek sie psuje, male monitory naprawde swietnie graja w srednich pomieszczeniach, koncartach.
Przeczytałeś posty założyciela tematu? On nie szuka głośników do domu gdzie bardziej liczy się jakość tylko do pomieszczeń i to w dodatku dużych a ty mu monitory proponujesz? Nie twierdzę, że w nagłośnieniu estradowym nie liczy się jakość ale jednak skuteczność odgrywa większą rolę.
Przeczytalem, ze male sale.
Monitory to glosniki aktywne.
I sam gram koncerty w srednich pomieszczeniach, salach koncertowych.
Jakosc sie liczy, najbardziej.
Nie sugeruj sie wielkoscia, mniejsze glosniki graja o niebo lepiej, czesto jestem gosciem w salkach koncertowych, i gdy widze te monstery to wiem co sie bedzie dzialo, nieczytelny dzwiek daje po uszach.
Gdy rozbujasz mniejsze monitory, w takich miejscach, wtedy jest dobrze.
A najwazniejsza beda odsluchy dla kazdego bez wyjatku, jesli chcesz byc zadowolony z tego co robisz, zamiast grac bez slyszenia tego co grasz.
Sprzet jest bardzo drogi, bo produkuje sie go na zachodni rynek, moze zajrzyj do LDM.