Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Za duże napiecia na n.7 UC3842B - Philips 105S

16 Lis 2011 17:42 3994 29
  • Poziom 15  
    Witam!
    Naprawiam zasilacz monitora ze schematu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2314275#2314275
    Przy wylutowanym układzie UC3842B mam napięcie na n.7 ok. 42V i to chyba jest stanowczo za dużo. Napięcie na C2105 wynosi 310V.
    Sprawdziłem rezystor R3135 i diodę D6106 i są w porządku. Co w takim razie może być przyczyną tak wysokiego napięcia?
    Z góry dziękuje za wszelka pomoc.
  • Poziom 11  
    Ze schematu wynika że przy wylutowanym układzie napięcie wzrośnie powyżej 15,5V, ponieważ jest rozwarty obwód z 310V R3135, D6106, U7103 i 0V.
  • Poziom 15  
    Po wlutowaniu układu również mam napiecie 42V.
  • Poziom 11  
    Znaczy UC3842B padnięty. Z datasheet wynika że on ma wbudowaną diode stabilizującą 36V.
  • Poziom 15  
    No tak tylko ze włożyłem świeżutkiego nowego ze sklepu.
  • Poziom 11  
    Jak UC3842B dobry to widzę dwa warianty:
    1. Jakiś element padnięty to transformatora i wtedy zasilacz nie uruchamia się.
    2. coś padnięte po drugiej stronie transformatora (ze strony niskich napięć).
    W wypadku 2 zasilacz uruchomi się na moment i zadziała zabezpieczenie przeciążeniowe. Będzie słychać ciche cykanie albo coś podobnego.
    W wypadku 1 nie będzie prawdopodobnie nic słychać.
  • Poziom 15  
    No ale skoro jest diodę zenera w sobie to napięcie w żadnym wypadku nie powinni przekroczyć wartości 36V. Chyba ze się mylę. Kupiłem kolejny UC3842B ale boje się go wkładać aby go nie uszkodzić.
  • Poziom 11  
    Chyba te wbudowane zenerki nie są dokładnie na 36V, a trochę odbiegają z U w zależności od producenta.
    A Q7102 dobry? Jak ma przebicie(zwarcie), to 310V może spalić UC3842B (spalone zostaną jakieś z D6115, R3115-R3118). Jak jest jakaś zapasowa zenerka na 20-30V to wlutować równolegle zasilaniu UC3842B(nie padnie od wysokiego U zasilania: Ucc max=30V). Po tym wlutować nowy scalak.
  • Poziom 15  
    Q7102 był spalony i wymieniłem BUZ91A (będzie taki zamiennik) ale D6115, R3115-R3118 pozostały sprawne, tylko D6109 i D6110 były spalone. Wlutowałem dzisiaj nowy scalak z żarówką i żarówka na początku gaśnie całkiem a potem zaczyna się żarzyć.
  • Poziom 11  
    Ledwo żarzy sie? A napięcia na wyjściu przetwornicy są?
  • Poziom 15  
    Tak delikatnie świeci,napiec na wyjściu nie ma. Gdy żarówka zaczyna się żarzyć napięcie na n.7 scalaka zaczyna opadać od ok 40V w dół. A 5V na nóżce 8 nie ma.
    Zapomniałem dodać ze usunąłem termistor na wejściu, czy to ma jakieś znaczenie dla układu.
  • Poziom 11  
    Przebicie Q7102 mogło spalić jeszcze jakieś elementy w otoczeniu UC3842B . Takie wysokie napięcie na n.7 UC3842B wskazuje że albo jeszcze raz padł ten sam układ, albo zabezpieczenie wyłącza go. Uref=5V musi być jak układ UC3842B nie padł i nie włącza sie zabezpieczenie. Jeszcze raz radzę przylutować równolegle c2115 zenerke z Ustab=16...22V
  • Poziom 15  
    No i nie wiem jak mogłem przeoczyć!!! Rezystor bezpiecznikowy R3125 został przepalony.
    A czy to była jego wina ze nie pojawiało się napięcie 5V na n.8??
  • Poziom 11  
    Tego nie wiem. Możliwe że bez obciążenia UC3842B wyłącza się. Jeszcze mosfety (Q7102) mogą paść bez podłączonego wyprowadzenia Gate.
  • Poziom 15  
    To jutro kupie i zainstaluje nowy układ i mosfeta i zobaczymy czy to coś zmieni. Mam nadzieje ze ruszy. Jak na razie dziękuje za wszelka pomoc.
  • Poziom 11  
    Ale jeszcze raz radzę podłączyć zenerke
  • Poziom 15  
    Wymieniłem dzisiaj UC3842, rezystor bezpiecznikowy,wstawiłem termistor oraz wyżej wspomina zenerke to teraz napięcie na nim waha się miedzy 11V - 15V. a na n.8 dalej brak 5V.
  • Poziom 11  
    Dziwne że napięcia Vref brak. C2111, C2115, C2120, D6123, D6112, C2113, R3122, D6117 R3126 dobre? Jak nie ma czym zmierzyć parametry kondensatorów, to wymieniać po kolei na czas uruchomienia na dwa -trzy włączonych równolegle albo szeregowo żeby dobrać mniej więcej podobną pojemność. Jakieś napięcia na wypr. 1,2,3,4,5 układu UC3842 są? Jeszcze zbadać miernikiem w trybie pomiaru półprzewodników czy nie ma zwarcia albo przerwy pomiędzy wyprowadzeniami tranzystorków z otoczenia UC3842 (Q7104-Q71080 nie wylutowując z płytki). Diody też nie zaszkodzi.
    Należy kontrolować jedno wyprostowane napięcia wtórne (180V, 80V, 12V, 6V, -12V). Jak uruchomi się przetwornica, a jest jakieś uszkodzenie w części regulacji napięć wyjściowych, ich wartość może przekroczyć znacznie nominalną. Najpierw krótkie włączenie zasilania i obserwować diodę LED i R=1K podłączone do +12V. A jak pojawi sie to zmierzyć miernikiem.
  • Poziom 15  
    Wszystkie elementy sprawdziłem i "wyglądają" na sprawne.
    Napięcia na nóżkach:
    1- zmienia się poniżej 1V
    2- 40-160mV
    3- 2-7mV
    4- 130-250mV
    5- 0
    6- 30-90mV
    7- 11-15V
    8- 0-1V

    Podłączyłem układ do zewnętrznego napięcia 15V i napięcie 5V pojawiło się.
    A czy układ UC3842B różni się od UC3842?
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Układ UC3842 przy napięciu zasilania 15 V i mniej może i nie uruchomić się. Przy z Uzaś>30V układ wyłącza się wewnętrznym zabezpieczeniem. Zenerka jest na napięcie powyżej 16V? Przy zasilaniu zewnętrznym napięciem 15V nie podłączając zasilanie z sieci 230V) sprawdzić jakie są stałe napięcia na nóżkach 1-8 UC3842 i czy jest generacja na nóżkach 4 i 6 oscyloskopem albo, jak nie ma oscyloskopu, multimetrem w trybie pomiaru napięcia zmiennego poprzez kondensator 0,1-1mkF . R3115-R3118, R3126, R3122 mogły zmienić oporność. Wygląda na padnięty jakiś element w obwodach podłączonych do nóg 1-4,6 UC3842.
    Zasadniczej różnicy pomiędzy UC3842B i UC3842 nie zobaczyłem w datasheet-ach.
  • Poziom 15  
    Kolejne moje przeoczenie, były jeszcze spalone rezystorki R3117 i 3118. Po wymianie przetwornica ruszyła i działała przez kilkanaście minut tylko ze znowu padała ponieważ nie miałem BAV21 (D6109 i 6110) zastosowałem 1N4148.
    Przez ten czas diody w wyłaczniku zasilania migała z częstotliwością ok. 2 mignięć/sek. Czy to jest objaw prawidłowej pracy przetwornicy?
  • Poziom 11  
    Najważniejsze sprawdzić żeby napięcia wtórne nie były zawyżone i nie spaliły coś jeszcze.
    Na temat mruganie diody nie powiem czy to jest normalne.
  • Poziom 15  
    Wymieniłem dzisiaj diody na BAV21 i znowu mi po kilku minutach je spaliło.
  • Poziom 11  
    A monitor włącza się i prawidłowo funkcjonuje? Napięcia na wyjściu przetwornicy dobre?

    Jak R3116-R3118 są dobre to podejrzewam albo zwarcie w transformatorku, albo coś nie tak po stronie wtórnych napięć.
  • Poziom 15  
    Znalazłem przyczynę :-) Dioda D6161 była padnięta. Już ktoś próbował go naprawiać bo zamiast SB140 była 1N5819. Jutro zakupie 1N5819 i zobaczymy jak zareaguje.
  • Pomocny post
    Poziom 11  
    Te diody mają podobne parametry. Dioda mogła paść od czegoś innego: zwarcie C2164 albo dalej w obwodzie
  • Poziom 15  
    Tak było zwarcie w obwodzie, dwie ścieżki zlutowane razem były. No i tak jak by monitor się włączył, dioda power reaguje na podłączenie monitora do komputera ale wciąż brak obrazu.

    Sprawdziłem napięcia po stronie wtórnej i są prawidłowe co najwyżej niektóre zaniżone od 1-1,5V. Nie ma oznak aby startowało wysokie napięcie.
  • Poziom 15  
    Witam ponownie, ponieważ nadal nie uruchomiłem tego monitora. Wymieniłem ostatnio tranzystor HOT z BUZ11 na STP6NK60F i pojawiły sie na wyjsciu napiecia wręcz z idealne, tylko ze transformator przetwornicy piszczy, a na monitorze dalej brak obraz. Napięcia:
    G1 -63V,
    G2 256V
    H1 5,8V
    H2 0
    R 60V
    G 60V
    B 55V

    Napięcia niby prawidłowe, tylko coś R,G,B zawyżone. Dodam ze wymieniłem tez diode 6112 RGP10D na UF4007.
  • Poziom 15  
    Monitor poszedł na częsci