Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie ogrzewaniem pod³ogowym.

nekro82 18 Nov 2011 08:04 7422 10
Texa Poland
    nekro82
    Level 10  
    Witam,

chcia³em zasiêgn±c opini odno¶nie regulacji pod³ogówki.
    W domu mam piec Vaillant ecoTec plus i w wszystkich pomieszczeniach pod³ogówke (parter i poddasze u¿ytkowe).
    Posiadam równie¿ regulator radiowy na którym ustawiam przedzia³y czasowe i temp. dla nich.
    Parter to 3 obiegi du¿ego pokoju, 1 kuchni, 1 ³azienki (³azienka dodatkowo grzejnik drabinkowy) i 1 pokoju biurowego. Wszedzie oprócz biurowego mam odkrêcone zawory na rozdzielaczu na maksa, a w biurowym mam regulator pokojowy.
    Piêtro mam 3 pokoje, ³azienka (ka¿dy po 1 obiegu). W ka¿dym jest regulator pokojowy, a ³azienka narazie nieuzywana, wiêc zawór zakrêcony.
    Regulatory pokojowe mierz± tylko temp . powietrza i jak cos zamykaj± b±dz otwieraj± zawory.

Problem tkwi w tym, ¿e jak ustawie na regulatorze radiowym w duzym pokoju na parterze 21c, to u góry mam temp. max 20 a przewa¿nie 19, 19,5 czyli pokoje s± niedogrzane o jakie¶ 1-2 c (narazie pomijam fakt ze w sypialni starczy 19,20 do spania)

Temp. zasilania kot³a testowa³em od 45c i obni¿a³em o 1c do 42 i nic nie da³o.
    Dodatkowo mam w±tpliwo¶æ co do wskazañ instalatora, poniewa¿ ustawi³ kocio³ na kontrolê temp. zasilania a nie powrotu. A z tego co uda³o mi sie wyczytaæ to przy pod³ogóce powinno siê sterowaæ temp. powrotu.
    Ustawi³ tak poniewa¿ grzejnik drabinkowy w ³azienca po krótkim czasie wy³ancza³ kocio³, poniewa¿ woda wracaj±ca z grzejnika by³a podpiêta bezpo¶rednio pod kocio³ i podwy¿sza³a znacz±co wodê powarcaj±c± z pod³ogówki.
    NA moje oko co mi tu nie gra :)

Proszê o rade i
    Pozdrawiam
  • Texa Poland
    robertrain
    Level 11  
    czy to jest dwufunkcyjny piec?

Dodano po 6 [minuty]:

jaki to jest model pieca?
  • Texa Poland
    nekro82
    Level 10  
    tak jest to dwufunkcyjny piec. Mo¿liwo¶c pracy z zasobnikiem lub przep³ywowo.
    robertrain
    Level 11  
    piece vaillanta maja wbudowane regulatory temperatury i instalator niwiele mogl tam zrobic.dodatkowo rozdzielacz powinien miec mikser powrotu i zasilania i tam powinien byc termostat do regulacji temperatury podlogowki.to ze obnizales temperature(obnizales na piecu czy na rozdzielaczu?) nic nie pomoze.jesli masz manualna mozliwosc regulacji przeplywu na poszczegulne pokoje to tam gdzie robi sie najszybciej ciepla to trochy przymknij przeplyw.i tak do skutku.to sie nazywa balansowanie ogrzewania

Dodano po 2 [minuty]:

gdzie jest zamontowany piec i rozdzielacz?
    nekro82
    Level 10  
    Dzieki!!

Piec i rozdzielacz z pod³ogówki z parteru w kot³owni.
    Drugi rozdzielacz na piêtrze.

Jeszcze chcia³bym uzyskaæ odp. na temat czy lepiej ustawiæ ¿eby piec sterowa³ (patrzy³ na) temp. powrotu czy zasilania. W tej chwili ustawione jest na zasilania.

No i czy nie daæ na powrocie z grzejnika z lazienki jakiego¶ regulatora np. RTL bo woda wracaj±ca z tego grzejnika jest du¿o wy¿sza i jest problem gdy piec ustawiony jest na sterowanie powrotem (zbyt szybko wy³ancza siê tryb grzewczy).

No i caly czas sie zastanawiam jaka temperature zasilania ustawiæ. Przy 45c zauwazalna byla cieplejsza pod³oga. Zu¿ycie gazu narazie przy tych temp. na zew pewnie niezauwazalne. Ale chyba czym mniejsza temp. zasilania tym chyba mniejsze zu¿ycie powinno byc i pewnie trzeba bêdzie wypo¶rodkowaæ konfort z zu¿yciem metod± prób i b³edów :)
    robertrain
    Level 11  
    czy masz wstawione zawory na rozdzielacze?problem jest taki zeza duzio wody idzie na parter co jest normalne bo jest blizej pieca.i wlasnie chodzi o to zeby zmiejszyc przeplyw na parter a zwiekszyc na gorne pomieszczenia.co do grzejnika w lazience to powinien miec zawory.wystarczy troche je przymkac.jaki to jest model vaillanta?pierwsze slysze zeby byla mozliwosc ustawiania czujnika temperatury pieca na zasila czy powrot.ja ustawiam piec zawsze na temperature 55-60c.

Dodano po 3 [minuty]:

a jeszcze jedno masz system zamkiety czy otwarty?
    nekro82
    Level 10  
    Jest to ecoTEC plus ale konkretnie który model to bêde w stanie podaæ po pracy :)

Zawory sa na rozdzielaczu. Ka¿dy obieg ma swoje. Na parterze odkrecone wszystkie oprocz biurowego ktory jest sterowany regulatorem pokojowym.
    U gory 3 pokoje sterowane automatyka lazienka wylaczona.

W ustawieniach jest to parametr "d.17 prze³±czanie regulacja zasilania/powrotu
    instalacji grzewczej"

> "a jeszcze jedno masz system zamkiety czy otwarty? "
    tzn ?? bo nie wiem czy dobrze rozumiem
  • Helpful post
    robertrain
    Level 11  
    z tym systemem otwarty czy zamkniety to pomylka w polsce nie robi sie otwartych chyba,nie bylo pytania.przykrec troche zawory na wejscie na rozdzielacz parterowy wtedy wiecej wody powinno isc na gore i moze rozwiaze twoj problem jesli nie bedziemyu szukac dalej
    nekro82
    Level 10  
    dzieki,
    jak wroce zaczne przykrecac i zobaczymy efekty.
    Gêbal
    Level 1  
    nekro82 wrote:
    dzieki,
    jak wroce zaczne przykrecac i zobaczymy efekty.

Nekro82, i jak z ustawieniami? Pytam siê, poniewa¿ mam podobny piec i te¿ zastanawia³em siê czy nie powinna byæ sterowana temperatura powrotu a nie zasilania. Ustawi³e¶ ten parametr d.17 na powrót?
    nekro82
    Level 10  
    Witaj,

W tej chwili nie mam ustawionego pieca na powrót, bo powrót z grzejenika drabinkowego z ³azienki mam bezpo¶rednio do pieca i temp. powrotu jest du¿o wy¿sza ni¿ z pod³ogówki, wiec nie mogê tak sterowaæ dopóki nie dam na powrocie jakiego¶ regulatora (piec siê za szybko wy³±cza). Jak obni¿ê temp. powrotu z drabinki to wtedy pokuszê siê ustawiæ na sterowanie powrotem i potestuje, co bardziej siê op³aca.

Ale powiem, ¿e pobawi³em siê narazie z ustawieniami na rozdzielaczu (opisam wy¿ej) i ³adnie mi grzeje góre i dó³. ¦rednia zu¿ycia od listopada do teraz 6m3/24h wiec chyba ca³kiem ca³kiem :) Zobacze jak przyjd± wiêkszee mrozy (ogrzewanie tylko z pieca nie wspomagam niczym)