Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym.

nekro82 18 Nov 2011 08:04 7587 10
Texa Poland
    nekro82
    Level 10  
    Witam,

chciałem zasięgnąc opini odnośnie regulacji podłogówki.
    W domu mam piec Vaillant ecoTec plus i w wszystkich pomieszczeniach podłogówke (parter i poddasze użytkowe).
    Posiadam również regulator radiowy na którym ustawiam przedziały czasowe i temp. dla nich.
    Parter to 3 obiegi dużego pokoju, 1 kuchni, 1 łazienki (łazienka dodatkowo grzejnik drabinkowy) i 1 pokoju biurowego. Wszedzie oprócz biurowego mam odkręcone zawory na rozdzielaczu na maksa, a w biurowym mam regulator pokojowy.
    Piętro mam 3 pokoje, łazienka (każdy po 1 obiegu). W każdym jest regulator pokojowy, a łazienka narazie nieuzywana, więc zawór zakręcony.
    Regulatory pokojowe mierzą tylko temp . powietrza i jak cos zamykają bądz otwierają zawory.

Problem tkwi w tym, że jak ustawie na regulatorze radiowym w duzym pokoju na parterze 21c, to u góry mam temp. max 20 a przeważnie 19, 19,5 czyli pokoje są niedogrzane o jakieś 1-2 c (narazie pomijam fakt ze w sypialni starczy 19,20 do spania)

Temp. zasilania kotła testowałem od 45c i obniżałem o 1c do 42 i nic nie dało.
    Dodatkowo mam wątpliwość co do wskazań instalatora, ponieważ ustawił kocioł na kontrolę temp. zasilania a nie powrotu. A z tego co udało mi sie wyczytać to przy podłogóce powinno się sterować temp. powrotu.
    Ustawił tak ponieważ grzejnik drabinkowy w łazienca po krótkim czasie wyłanczał kocioł, ponieważ woda wracająca z grzejnika była podpięta bezpośrednio pod kocioł i podwyższała znacząco wodę powarcającą z podłogówki.
    NA moje oko co mi tu nie gra :)

Proszę o rade i
    Pozdrawiam
  • Texa Poland
    robertrain
    Level 11  
    czy to jest dwufunkcyjny piec?

Dodano po 6 [minuty]:

jaki to jest model pieca?
  • Texa Poland
    nekro82
    Level 10  
    tak jest to dwufunkcyjny piec. Możliwośc pracy z zasobnikiem lub przepływowo.
    robertrain
    Level 11  
    piece vaillanta maja wbudowane regulatory temperatury i instalator niwiele mogl tam zrobic.dodatkowo rozdzielacz powinien miec mikser powrotu i zasilania i tam powinien byc termostat do regulacji temperatury podlogowki.to ze obnizales temperature(obnizales na piecu czy na rozdzielaczu?) nic nie pomoze.jesli masz manualna mozliwosc regulacji przeplywu na poszczegulne pokoje to tam gdzie robi sie najszybciej ciepla to trochy przymknij przeplyw.i tak do skutku.to sie nazywa balansowanie ogrzewania

Dodano po 2 [minuty]:

gdzie jest zamontowany piec i rozdzielacz?
    nekro82
    Level 10  
    Dzieki!!

Piec i rozdzielacz z podłogówki z parteru w kotłowni.
    Drugi rozdzielacz na piętrze.

Jeszcze chciałbym uzyskać odp. na temat czy lepiej ustawić żeby piec sterował (patrzył na) temp. powrotu czy zasilania. W tej chwili ustawione jest na zasilania.

No i czy nie dać na powrocie z grzejnika z lazienki jakiegoś regulatora np. RTL bo woda wracająca z tego grzejnika jest dużo wyższa i jest problem gdy piec ustawiony jest na sterowanie powrotem (zbyt szybko wyłancza się tryb grzewczy).

No i caly czas sie zastanawiam jaka temperature zasilania ustawić. Przy 45c zauwazalna byla cieplejsza podłoga. Zużycie gazu narazie przy tych temp. na zew pewnie niezauwazalne. Ale chyba czym mniejsza temp. zasilania tym chyba mniejsze zużycie powinno byc i pewnie trzeba będzie wypośrodkować konfort z zużyciem metodą prób i błedów :)
    robertrain
    Level 11  
    czy masz wstawione zawory na rozdzielacze?problem jest taki zeza duzio wody idzie na parter co jest normalne bo jest blizej pieca.i wlasnie chodzi o to zeby zmiejszyc przeplyw na parter a zwiekszyc na gorne pomieszczenia.co do grzejnika w lazience to powinien miec zawory.wystarczy troche je przymkac.jaki to jest model vaillanta?pierwsze slysze zeby byla mozliwosc ustawiania czujnika temperatury pieca na zasila czy powrot.ja ustawiam piec zawsze na temperature 55-60c.

Dodano po 3 [minuty]:

a jeszcze jedno masz system zamkiety czy otwarty?
    nekro82
    Level 10  
    Jest to ecoTEC plus ale konkretnie który model to będe w stanie podać po pracy :)

Zawory sa na rozdzielaczu. Każdy obieg ma swoje. Na parterze odkrecone wszystkie oprocz biurowego ktory jest sterowany regulatorem pokojowym.
    U gory 3 pokoje sterowane automatyka lazienka wylaczona.

W ustawieniach jest to parametr "d.17 przełączanie regulacja zasilania/powrotu
    instalacji grzewczej"

> "a jeszcze jedno masz system zamkiety czy otwarty? "
    tzn ?? bo nie wiem czy dobrze rozumiem
  • Helpful post
    robertrain
    Level 11  
    z tym systemem otwarty czy zamkniety to pomylka w polsce nie robi sie otwartych chyba,nie bylo pytania.przykrec troche zawory na wejscie na rozdzielacz parterowy wtedy wiecej wody powinno isc na gore i moze rozwiaze twoj problem jesli nie bedziemyu szukac dalej
    nekro82
    Level 10  
    dzieki,
    jak wroce zaczne przykrecac i zobaczymy efekty.
    Gębal
    Level 1  
    nekro82 wrote:
    dzieki,
    jak wroce zaczne przykrecac i zobaczymy efekty.

Nekro82, i jak z ustawieniami? Pytam się, ponieważ mam podobny piec i też zastanawiałem się czy nie powinna być sterowana temperatura powrotu a nie zasilania. Ustawiłeś ten parametr d.17 na powrót?
    nekro82
    Level 10  
    Witaj,

W tej chwili nie mam ustawionego pieca na powrót, bo powrót z grzejenika drabinkowego z łazienki mam bezpośrednio do pieca i temp. powrotu jest dużo wyższa niż z podłogówki, wiec nie mogę tak sterować dopóki nie dam na powrocie jakiegoś regulatora (piec się za szybko wyłącza). Jak obniżę temp. powrotu z drabinki to wtedy pokuszę się ustawić na sterowanie powrotem i potestuje, co bardziej się opłaca.

Ale powiem, że pobawiłem się narazie z ustawieniami na rozdzielaczu (opisam wyżej) i ładnie mi grzeje góre i dół. Średnia zużycia od listopada do teraz 6m3/24h wiec chyba całkiem całkiem :) Zobacze jak przyjdą większee mrozy (ogrzewanie tylko z pieca nie wspomagam niczym)