Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niemiecka Plazma w Polsce a kablówka.

dymbol1992 18 Nov 2011 19:40 1766 7
    dymbol1992
    Level 18  
    Witam,

Mam pytanie odnośnie TV LCD Orion z niemiec. Chciałem dowiedzieć się czy muszę do tego TV dostawiać fonie równoległą żeby działał z kablówką w bloku (kablówka bez dekodera) ?

TV to dokładnie Orion TV32FX500D

Prosił bym o wskazówki czy jest możliwość zastosowania jakiegoś tunera DVB-T albo coś w tym stylu?
    Anonymous
    Anonymous  
    dymbol1992
    Level 18  
    Z polskiej instrukcji obsługi nie wynika nic konkretnego.
    http://www.orion-poland.pl/sites/default/files/pdf/32_42FX500D_PL.pdf

Telewizor nie jest jeszcze przywieziony do polski i nie mam możliwości sprawdzenia czy po prostu działa, dlatego pytam wcześniej na forum bo jeżeli będę musiał zastosować fonie równoległą albo kablową muszę to zrobić jak najwcześniej żeby zdążyć przed świętami.
    Anonymous
    Anonymous  
    dymbol1992
    Level 18  
    Nadal nie rozumiem z instrukcji czy tv jest uniwersalny i pracuje na Polskiej jak i Niemieckiej częstotliwości
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    andpol 33
    Level 38  
    DK to "polska" fonia.
    irekr
    Moderator
    To dość zabytkowy model. W Polsce nie będzie odbierał DVB-T, gdyż ma tylko MPEG2. Dokładniej: będzie dźwięk, nie będzie obrazu.
    Jeżeli kupujesz na terenie Niemiec telewizor i chcesz go przytargać to najlepiej zrób to w okolicach Hamburga, gdzie jest nadawany DVB-T2, takie odbiorniki odbierają polski DVB-T MPEG4 AVC H264. Sprawdziłem to pod Berlinem, odbierał Alexa i nasz Jemiołów.
    Chyba że masz wyraźnie w specyfikacji odbiorczej napisane że odbiera MPEG4.

Z kablówkami jest tak, że najczęściej i tak dają własne dekodery bo maja karty dostępowe parowane z konkretnym urządzeniem. Tylko nieliczne instalują moduły dostępowe w odbiorniku i to tylko do przekazów SD.