Witam mam peugeota 406 2000r. po lifcie z silnikiem 2.0 HDi. Zacznę od początku. Jakiś czas temu z 6 miesięcy pojawił się problem z silnikiem, mianowicie zazwyczaj na 4 biegu przy około 2000 obr/min samochód nagle gasł i nie dało się go od razu odpalić. Trzeba było się zatrzymać odczekać jakieś 5 min i potem było już wszystko w porządku. Pojechałem do serwisu podłączyć się pod komputer, niestety nic nie wykazał poza błędem "speed coherence with accelerate pedal" (coś w tym rodzaju już nie pamiętam dokładnie) oraz błąd związany z podgrzewaniem wstępnym paliwa jak rozumiem ("fuel preheating circuit fault - short to ground or open circuit"). Serwisant powiedział mi że nie mam się tym przejmować i że należy wymienić czujnik ciśnienia paliwa lub zawór ciśnienia paliwa jeżeli czujnik okaże się dobry. Następnego dnia pojechałem do mechanika który stwierdził że wystarczy przeczyścić porządnie ten zawór i będzie ok. Nie znając się na mechanice samochodowej stwierdziłem że jest kompetentną osobą i pozwoliłem mu to zrobić. Wydawało się że wszystko jest ok, aż do zeszłego tygodnia kiedy to silnik zaczął dziwnie pracować, tak jakby przestał palić na jeden cylinder. (nierówna praca na wyższych obrotach), oprócz tego mam problemy z jego odpaleniem (kostka przy stacyjce jest nowa więc to nie ona), bardzo długo kręci zanim odpali, a przy odpalaniu sprawia wrażenie jakby miał za mało paliwa, albo za niskie ciśnienie. Dodatkowo znowu zaczął gasnąć przy 2000 obr/min na 4 biegu. Wiem koledzy że to nie jest prosta sprawa i prawdopodobnie będę musiał go zaprowadzić do jakiegoś fachowca, ale chciałbym wiedzieć co wy na to powiecie, tak żebym wiedział mniej więcej co jest z moim autem nie tak. Żeby żaden fachowiec nie stwierdził znowu że wystarczy tylko "porządnie wyczyścić zawór". Teraz jak podłączam samochód do komputera dalej pokazuje błędy z obwodem podgrzewania paliwa, nawet po próbie ich skasowania. Dodam jeszcze że filtr paliwa jest nowy, aku także, jedyne co to wymiana oleju jest lekko opóźniona o jakieś 2000 km ale myślę ze to nie powinno mieć większego wpływu (zawsze była robiona na czas).
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Z góry dziękuje za każdą pomoc.