Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Odkurzacz centralny - przepala bezpiecznik w chwili startu.

Frredd 19 Lis 2011 14:22 2480 5
  • #1 19 Lis 2011 14:22
    Frredd
    Poziom 10  

    Dzień Dobry wszystkim fachowcom od silników.

    Mam problem z odkurzaczem centralnym, a ściślej z jego silnikiem. Spalił mi się prawdopodobnie i został wymieniony na nowy. Niestety, teraz wywala bezpiecznik B16 w chwili startu, jeśli na tym samym obwodzie jest włączone cokolwiek innego (nawet podnoszenie bramy garażowej). Do tej pory (przez 10 lat) tej atrakcji nie miałem. Silnik to silnik komutatorowy o mocy ok. 1300W/230V. Co może być przyczyną takiego zachowania? Dodam, że w samym odkurzaczu mam bezp. topikowy 10A i on się trzyma. Serwisant wymieniający silnik radził zmienić bezpiecznik na C lub D16, ale to moim zdaniem bez sensu. Coś musi być nie tak z silnikiem chyba. Ale co? I jak to sprawdzić?

    Liczę na pomoc.

    0 5
  • #2 19 Lis 2011 14:31
    movzx
    Poziom 39  

    Czy oryginalny silnik był takiej samej mocy i typu?

    0
  • #3 19 Lis 2011 14:53
    Frredd
    Poziom 10  

    Wydaje mi się, że tak... choć głowy nie dam. Serwisant twierdzi, że taki sam, ale każdy egzemplarz może mieć trochę inny prąd rozruchowy. Nie bardzo mi się chce w to wierzyć....

    0
  • #4 19 Lis 2011 15:42
    movzx
    Poziom 39  

    B16 przy 1300W i silniku szeregowym powinno bez problemu wystarczyć.
    Bezpiecznik topikowy (szczególnie zwłoczny) ma inną charakterystykę niż "automat", poza tym pozostaje pytanie co jeszcze masz podłączone pod zabezpieczenie B16.
    Tego czy silnik jest prawidłowo zamontowany i sprawny już tak łatwo nie sprawdzisz.
    Z tym "każdym egzemplarzem" to lekka ściema.
    Jeśli nie znajdziesz źródła problemu, chyba rzeczywiście pozostanie wymiana zabezpieczenia na C16 albo rozdzielenie odbiorników.

    0
  • #5 19 Lis 2011 16:04
    zhudomel
    Specjalista AGD

    Jeżeli odkurzacz jest podłączony do sieci za pomocą kabla z wtyczką, to spróbuj go podłączyć do gniazdka, które jest na innym obwodzie z takim samym bezpiecznikiem i będzie wiadomo, czy to sprawa bezpiecznika.

    0
  • #6 19 Lis 2011 19:29
    Frredd
    Poziom 10  

    To raczej nie jest sprawa bezpiecznika, ponieważ gdy to się działo od początku, to myślałem, że jest coś nie tak z bezpiecznikiem. I wymieniłem go na nowy. Jednak nic to nie pomogło.

    Dodatkowe obciążenia na tym samym obwodzie nie wadziły przez 10 lat, a teraz nagle się zbiesiły? Też mi to nie pasuje. Te dodatkowe obciążenia to pompa ciepła o maksymalnej mocy elektrycznej ok. 1400 W i otwieranie bramy garażowej, chyba w granicach do 100w (na wierzchu nie widzę tabliczki, więc tak strzelam).

    Czy jakbym podał typ silnika z tabliczki znamionowej (produkcji USA), to ktoś miałby możliwość sprawdzenia prądu rozruchowego?

    Nie chcę zmieniać bezpiecznika na C16, to nie wiem, jak to może skutkować na dalsze zabezpieczenia (główny bezpiecznik w domu, czy dalsze przy ZK). Ale może w końcu się zdecyduję. Tylko jak nie starczy C to dalej zmieniać to na D?

    0