Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet MiniTerm Turbo GCO-DP-21-13-21/21 błąd E8 przy włączaniu c.o.

MARAS7621 19 Nov 2011 18:25 12106 5
    MARAS7621
    Level 8  
    Witam.
    Mam typ termy taki jak w temacie.
    Otóż mój problem jest następujący.
    Błąd E8 pojawia się dopiero gdy chcę uruchomić c.o., gdy jest włączona tylko woda użytkowa jest wszystko dobrze, ale jak włączę grzanie c.o. od razu na wyświetlaczu pojawia się błąd E8.
    Mam pytanie.
    Dlaczego tak się dzieje i w razie naprawy jakie są tego koszty.
    Pozdrawiam.
    MARAS7621
    Level 8  
    Dzięki za info.
    Na pewno zawołam serwisanta aby to naprawił.
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy dostanę na tą część jakąś gwarancję i czy często taki przetwornik się psuje?
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Jeżeli naprawę dokona serwisant z listy Termetu, to gwarancja pewna. Jednak nie potrzebna, bo psują się bardzo rzadko. Aczkolwiek psują, czego masz przykład.
    MARAS7621
    Level 8  
    Wszystko było bardzo pomocne.
    Oczywiście punkty już lecą.
    MARAS7621
    Level 8  
    Witam.
    Chcę odświeżyć temat,ponieważ mam kolejny problem z kotłem.
    Był u mnie serwisant,wymienił przetwornik i jakieś dwa tygodnie później kocioł znowu się zepsuł.Serwisant tym razem zdiagnozował sterownik do wymiany.Mam pytanie: czy sterowniki rzeczywiście są aż tak drogie jak wycenił serwisant czyli 700zł,i drugie pytanie czy aby na pewno to sterownik.Problem wygląda następująco:kiedy kocioł nagrzeje do żądanej temperatury c.o,pokazuje się L3 czyli że osiągnął żądaną temperaturę,następnie po jakimś czasie powinien sam się włączyć żeby podtrzymać żądaną temperaturę a on przy próbie uruchomienia pokazuje błąd E1.Serwisant chciał mi wcisnąć używany sterownik,dlatego chciałbym się skonsultować na forum,ponieważ straciłem zaufanie do tego serwisanta,a każda następna diagnoza znowu kosztuje.Jeśli to nie problem to proszę o pomoc.Dodam że w ogóle nie jest wysyłana iskra,płomień za pomocą zapalniczki.