Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki prąd przez jaki przekrój przewodu?

zasoby 23 Feb 2003 13:48 283765 16
Optex
    zasoby
    Level 23  
    Jaki maksymalny prąd można przesłać przez przewód o średnicy 1mm 1,5mm, 2,5mm, 4mm ... jaki stosujecie praktyczny przelicznik? Proszę nie pisać, że te parametry można znaleźć w tabelach pod względem izolacji, środowiska, interesuje mnie tylko jaki zastosować praktyczny przelicznik, aby zachować też trochę zapasu, ale jednocześnie, żeby przewód nie był za gruby.
  • Optex
    kkuki
    Level 13  
    Mam taką tabelkę "Obciążalność przewodów" z kalendarzyka technika z 1984, jak chcesz możesz na niej polegać:
    Przekrój[mm2]/Prąd[A]: 0,75/10#1/12#1,5/16#2,5/21#4/27#6/35#10/48#16/51. Jak już mówiłem, dane te są dość stare. Możesz na nich polegać lub nie, aha dane dotyczą przewodów miedzianych.
    User removed account
    User removed account  
    eqt
    Level 26  
    nie jest ważna wytrzymałość przewodu (rzeczywiście rzędu 5 - 10 A/mm^2 ) ale to ile mocy ze wzmacniacza zostawisz na przewodzie. Aby to wiedzieć oblicz rezystancję twojego przewodu i zdecyduj sam czy chcesz tracić 1% mocy czy 10% mocy. Podam przykład używam przewodu 6mm^2 o dłoguści 22m do kolumny o impedancji 2 ohm. przewód ma ok 132mohm czyli trace ok. 7% mocy maksymalej. Uważam że jest to rozsądne mimio iż owe 7% to aż 350W (w praktyce mniej bo impedancja srednia je st większa od znamionowej) , bo kolumna ma 5kW. Przewód kosztuje około 300PLN. Gdybym zapłacił 600PLN straciłbym może 150W Myslisz że ta droga się opłaca?
  • Optex
    wlodekmc
    Level 14  
    Witam

Ogólnie przyjmuję obciążenie przewodu w granicach 10A na mm^2.
    Można ten przelicznik stosować do uzwojeń transformatorów jak i innych zastosowań.

Wlodek
    oldking
    Level 32  
    Witam
    Chyba przesadziłeś z takim przelicznikiem w transformatorach,
    nawiń transformator (uzwojenie pierwotne pierwsze od rdzenia) takim przelicznikiem. Ciekaw jestem jak długo będzie działał ten trafo ?.
    Prawie wszystkie dane to prawda - ale gdy przewód jest umieszczony swobodnie w powietrzu.
    W transformatorach chłodzenie jest utrudnione dlatego przelicznik to nawet tylko 2 A mm^2.
    User removed account
    User removed account  
    barcin
    Level 12  
    testownik wrote:
    Proszę nie pisać, że te parametry można znaleźć w tabelach pod względem izolacji, środowiska, interesuje mnie tylko jaki zastosować praktyczny przelicznik, aby zachować też trochę zapasu, ale jednocześnie, żeby przewód nie był za gruby.

Jak widać z powyższych dywagacji, nie da się zupełnie odciąć od
    środowiska. :(

--
    pozdrowionka
    neo_dc
    Level 32  
    To wszystko zależy...
    - jaki materiał przewodu ?
    - ile żył ?
    - jakie obciążenie ? Grzałka ? Silnik o ciężkim rozruchu ?
    - jak długo ma przewód pracować pod obciążeniem ? 10 min ? Cały dzień ?
    - gdzie leży ? w zimnej piwnicy czy na słonecznej ścianie ?
    itd itp....

Więc nie ma prostej odpowiedzi :)
    rkkiler
    Level 14  
    neo_dc wrote:
    To wszystko zależy...
    - jaki materiał przewodu ?
    - ile żył ?
    - jakie obciążenie ? Grzałka ? Silnik o ciężkim rozruchu ?
    - jak długo ma przewód pracować pod obciążeniem ? 10 min ? Cały dzień ?
    - gdzie leży ? w zimnej piwnicy czy na słonecznej ścianie ?
    itd itp....

Więc nie ma prostej odpowiedzi :)

Po to są normy

Moderated By c2h5oh:

Temat z 2003 roku. Proszę zwracać uwagę na daty.

Regulamin punkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

60jarek
    Level 27  
    Na każdej szpuli przewodu powinna być wywieszka z opisem parametrów przewodu w sklepie -taki wymóg unijny, tego sprzedawcy nie robią dopiero jak się zażąda i też czasami mają problem, a tam jest jeden dość ważny parametr napisany między innymi taki jak: "Maksymalna rezystancja żyły w temp w Ω na długości 100m czy 1km" ("Czyli zawartość miedzi w miedzi ha ha").

Właśnie przeglądam aukcje Allegro przewody i na razie tylko w jednej aukcji ten parametr podali. Za to cudowne inne parametry podane, a jakie piękne opisy: kabli jakości.

Moderated By c2h5oh:

Odpowiadasz w temacie z 2003 roku. Nie sądzisz, że realia się "trochę" zmieniły?

jarek_lnx
    Level 43  
    @60jarek wygląda to tak że nawet bardzo niewielki procent zanieczyszczeń bardzo psuje przewodność. Miedź na przewody musi być bardzo czysta, żeby w ogóle dało się jej używać, stąd od dawna są stosowane w przemyśle procesy rafinacji miedzi które pozwalają wymaganą czystość uzyskać, przez lata nie było z tym problemu. W dzisiejszych czasach "kreatywnych przedsiębiorców" dziwię się że jeszcze nie mamy masowych pożarów z tego powodu, ale o ile łatwo sprzedać gówniany kabelek USB i liczyć na to że klient nie przyjdzie z reklamacją, to już przy większej ilości na pewno oszukany klient będzie walczył o swoje.

0,1% żelaza pogorszy rezystancję przewodu dwukrotnie, taki przewód użyty jak zamiast normalnego miedzianego po prostu się spali
    Tu przykład jak szkodzą inne pierwiastki stopowe
    Jaki prąd przez jaki przekrój przewodu?

Sprawdziłem kiedyś kiepski przewód USB - oprócz małego przekroju, rezystywność była dużo wyższa niż dla miedzi.
    60jarek
    Level 27  
    jarek_lnx wrote:
    rezystywność była dużo wyższa niż dla miedzi.

Zwróciłem uwagę na jeden z bardzo ważnych parametrów przewodu który jest pomijany przy zakupie, a to uważam za ważne.
    Ludzie kupują chłam najtańszy, a potem się dziwią efektem końcowym. Sami możecie policzyć co się dzieje przez różnicę kilku omów w instalacji -ja podałem swoją uwagę na co należy zwracać przy zakupie, wyborze przewodu.
    Nie wdaję się w dyskusje o stopach i składzie stopów do produkcji przewodu.

Jesteście obeznani w obecnie oferowanych na rynku przewodach to doradźcie mu jaki zastosować.
    Autor niech dokładnie opisze miejsce pracy lampy i tor kablowy którędy i jak poprowadzi. (pod tynkiem czy innym sposobem).
    Linka, a może jedna żyła. Jaką izolację przewodu wybrać poza powoływaniem się na normy których on nie zna.
    Może podać konkretny typ przewodu -jak poznamy wszystkie jego niuanse instalacji.

jarek_lnx właśnie dlatego sprawdzić należy przy zakupie ten parametr, a metalurgiem nie jestem, dlatego składu przewodu metali od sprzedawcy nie zażądam.

Dodano po 17 [minuty]:

W naszym społeczeństwie przy doborze przewodu bierze się tylko przekrój przewodu i czy do tynku czy na zewnątrz resztę rzeczy się pomija.
    "Kupują przewód nieodpowiedni -zdziwiony ze potem często wybija bezpieczniki i się grzeje - więc mu doradzają załóż grubszy przewód -efekt taki że instalacja jeszcze gorzej się sprawuje. A wystarczyło by kupić przewód o odpowiednich parametrach i cieszyć się przez lata efektem pracy naszej instalacji"

Temat dotyczy doboru przekroju przewodu do tej lampy, ale nikt nie wspomniał np. gdzie się zamierza przyłączyć tą lampę w którym punkcie jego instalacji domowej itp. Okaże się że ma w domu 0,7mm, a on te oświetlenie podłączy do gniazdka w domu 1,5mm - i już mamy duży problem. No i problem ochrony pomijamy w zupełności -bezpieczeństwo. Co mu da zastosowanie trzech żył w starej instalacji domowej?
    Dość tego gdybania.
    jarek_lnx
    Level 43  
    60jarek wrote:
    Ludzie kupują chłam najtańszy, a potem się dziwią efektem końcowym. Sami możecie policzyć co się dzieje przez różnicę kilku omów w instalacji -ja podałem swoją uwagę na co należy zwracać przy zakupie, wyborze przewodu.

60jarek wrote:
    W naszym społeczeństwie przy doborze przewodu bierze się tylko przekrój przewodu i czy do tynku czy na zewnątrz resztę rzeczy się pomija.
    "Kupują przewód nieodpowiedni -zdziwiony ze potem często wybija bezpieczniki i się grzeje - więc mu doradzają załóż grubszy przewód -efekt taki że instalacja jeszcze gorzej się sprawuje. A wystarczyło by kupić przewód o odpowiednich parametrach i cieszyć się przez lata efektem pracy naszej instalacji"

Do tj pory problem nie występował w przewodach "energetycznych" choć powszechne były badziewne przewody koncentryczne/antenowe.
    Może właśnie dlatego problem nie występuje że ludzie nie kupują przewodu tylko wzywają elektryka i to on odpowiada za wybór takiego przewodu żeby wszystko działało jak należy - niekompetencja konsumentów psuje każdy rynek, ułatwia oszukiwanie, ale kiedy konsumenci to profesjonaliści trudno wcisnąć badziewie.
    Pewnie dlatego łatwo kupić przedłużacz o oszukanym przekroju, a oszukanego krążka 100m jeszcze nie widziałem.

60jarek wrote:
    Nie wdaję się w dyskusje o stopach i składzie stopów do produkcji przewodu.
    To o czym napisałem jest dosyć istotne z punktu widzenia opłacalności oszukiwania, jeśli trudno uzyskać korzyć prawdopodobieństwo oszustwa będzie mniejsze.

Temat jest z przed ponad dekady wiec autor dawno rozwiązał i zapomniał o tamtym problemie.
    Miało by sens dopisać cokolwiek gdyby to dodało coś do tematu.
    Przykro mi to stwierdzić ale twój wpis nie wnosi nic użytecznego, to zwykłe wzbudzanie strachu, jak na razie niczym nie poparte. W każdej dziedzinie można straszyć kiepską jakością, ale są jeszcze dziedziny w których można wziąć pierwszy lepszy produkt z półki i będzie dobry, niezbyt często kupuję przewody wiec nie mogę ocenić 100% rynku, ale do niedawna z przewodami tak było.
    Jak komuś się wybija bezpieczniki i grzeje się przewód to powinien przestać kaleczyć rzemiosło i wezwać elektryka, żaden cudowny przewód nie rozwiąże problemu.

Jeśli chcesz zapytać elektryków czy problem kiepskiej rezystancji żył przewodu występuje, to nie w jakimś starym randomowym temacie, ale załóż nowy temat w dziale gdzie elektrycy często piszą.
    CYRUS2
    Level 43  
    60jarek wrote:
    ("Czyli zawartość miedzi w miedzi ha ha").
    Właśnie przeglądam aukcje Allegro przewody i na razie tylko w jednej aukcji ten parametr podali. Za to cudowne inne parametry podane, a jakie piękne opisy: kabli jakości.

Te twoje wnioski są z "chmurki".
    Pomierz przewody to się przekonasz.
    jarek_lnx wrote:
    Przykro mi to stwierdzić ale twój wpis nie wnosi nic użytecznego, to zwykłe wzbudzanie strachu, jak na razie niczym nie poparte.
    Dokładnie tak.
    Ps. 60jarek przewodów nie pomierzy bo nie potrafi i nie ma czym.
    60jarek
    Level 27  
    CYRUS2 wrote:
    Pisz o sobie i wyciągaj wnioski.
    CYRUS2 wrote:
    Te twoje wnioski są z "chmurki".
    Pomierz przewody to się przekonasz.

Miałem okazje parę lat temu pomierzyć takie kable -producent przyjął reklamacja sam nie mógł uwierzyć co wyprodukował.
    Tam gdzie pracowałem tak się to robiło przed przyjęciem partii zamówienia do magazynu.
    Producent jedynie poprosił o umieszczaniu w zamówieniu prośby o badanie darmowe zamawianych przewodów.
    Był już ten temat na elektrodzie przed laty, tam były zamieszczone zdjęcia itp.
    Chmurkę ci rozwieje wywieszka na kablu z marketu -szkoda że zdjęcia nie zachowałem. (Leroy merlin).
    Przejdźcie się po sklepach i sprawdźcie co ludziom sprzedają (nawet producenta nie ma -dosłownie nic nie zamieszczają)-większość was ma sprawdzonych dostawców i nie kupi byle gdzie mimo że taniej. Poproście o dane przewodu ja to muszę wpisać w dokumentacje, żartów nie ma i kpin z tematu.
    Badacze pisma myślę że zawsze się znajdą.
    Nic więcej nie mam do dania w temacie -ja zamieściłem swoje uwagi i tyle dość bicia piany nim moderator pozamiata.