60jarek wrote: Ludzie kupują chłam najtańszy, a potem się dziwią efektem końcowym. Sami możecie policzyć co się dzieje przez różnicę kilku omów w instalacji -ja podałem swoją uwagę na co należy zwracać przy zakupie, wyborze przewodu.
60jarek wrote: W naszym społeczeństwie przy doborze przewodu bierze się tylko przekrój przewodu i czy do tynku czy na zewnątrz resztę rzeczy się pomija.
"Kupują przewód nieodpowiedni -zdziwiony ze potem często wybija bezpieczniki i się grzeje - więc mu doradzają załóż grubszy przewód -efekt taki że instalacja jeszcze gorzej się sprawuje. A wystarczyło by kupić przewód o odpowiednich parametrach i cieszyć się przez lata efektem pracy naszej instalacji"
Do tj pory problem nie występował w przewodach "energetycznych" choć powszechne były badziewne przewody koncentryczne/antenowe.
Może właśnie dlatego problem nie występuje że ludzie nie kupują przewodu tylko wzywają elektryka i to on odpowiada za wybór takiego przewodu żeby wszystko działało jak należy - niekompetencja konsumentów psuje każdy rynek, ułatwia oszukiwanie, ale kiedy konsumenci to profesjonaliści trudno wcisnąć badziewie.
Pewnie dlatego łatwo kupić przedłużacz o oszukanym przekroju, a oszukanego krążka 100m jeszcze nie widziałem.
60jarek wrote: Nie wdaję się w dyskusje o stopach i składzie stopów do produkcji przewodu.
To o czym napisałem jest dosyć istotne z punktu widzenia opłacalności oszukiwania, jeśli trudno uzyskać korzyć prawdopodobieństwo oszustwa będzie mniejsze.
Temat jest z przed ponad dekady wiec autor dawno rozwiązał i zapomniał o tamtym problemie.
Miało by sens dopisać cokolwiek gdyby to dodało coś do tematu.
Przykro mi to stwierdzić ale twój wpis nie wnosi nic użytecznego, to zwykłe wzbudzanie strachu, jak na razie niczym nie poparte. W każdej dziedzinie można straszyć kiepską jakością, ale są jeszcze dziedziny w których można wziąć pierwszy lepszy produkt z półki i będzie dobry, niezbyt często kupuję przewody wiec nie mogę ocenić 100% rynku, ale do niedawna z przewodami tak było.
Jak komuś się wybija bezpieczniki i grzeje się przewód to powinien przestać kaleczyć rzemiosło i wezwać elektryka, żaden cudowny przewód nie rozwiąże problemu.
Jeśli chcesz zapytać elektryków czy problem kiepskiej rezystancji żył przewodu występuje, to nie w jakimś starym randomowym temacie, ale załóż nowy temat w dziale gdzie elektrycy często piszą.