Piec gazowy Viessmann Vitodens 100W (1 funkcyjny) + zasobnik c.w.u. 150l + sterownik pokojowy Auraton 2005. Dom nowy po 1 sezonie grzewczym, docieplony itp. pow. ok 120m2 z czego ok 70m2 podłogówki (tylko sypialnie mają grzejniki - 4szt purmo, przewymiarowane wg znalezionego na necie schematu tzn. pokój 15m2 grzejnik 120cm dolne zasil.). Piec na parterze, budynek piętrowy.
Pokrętło na piecu ustawione na "2" oba obwody (c.o. i c.w.u). Temp grzania c.o. ok 43st. Ciśnienie wody na piecu jak nie grzeje to 2,2bara a jak grzeje to podchodzi pod 3. Podłogówka temp ustawiona na ok 34st.
Sterownik pokojowy 24/dobę 20stopni.
Grzejniki zasilane pompą wbudowaną w piecu, podłogówka pompka diamond 6m ustawiona na 1 bieg na stałe, rotametry przepływ od 1-1,5l. Nie ruszam bo są różne długości obwodów i nie wiem, czy warto ustawiać równy przepływ skoro powierzchnie też są różne. A np w wiatrołapie chcę mieć cieplej.
Grzejniki u góry cieplejsze u dołu zimniejsze (odkręcone na full głowice termo) ale tym się nie przejmuje, w domu jest ciepło.
Aktualne zużycie gazu temp 0 do -4st na zewnątrz (20 w domu) to 9m3 gazu trochę dużo wg mnie.
Najważniejsze pytanie jak zmniejszyć zużycie gazu, co poprzestawiać
Będę wdzięczy na wszelkie opinie bo aż strach pomyśleć jak na polu będzie -15.
Pokrętło na piecu ustawione na "2" oba obwody (c.o. i c.w.u). Temp grzania c.o. ok 43st. Ciśnienie wody na piecu jak nie grzeje to 2,2bara a jak grzeje to podchodzi pod 3. Podłogówka temp ustawiona na ok 34st.
Sterownik pokojowy 24/dobę 20stopni.
Grzejniki zasilane pompą wbudowaną w piecu, podłogówka pompka diamond 6m ustawiona na 1 bieg na stałe, rotametry przepływ od 1-1,5l. Nie ruszam bo są różne długości obwodów i nie wiem, czy warto ustawiać równy przepływ skoro powierzchnie też są różne. A np w wiatrołapie chcę mieć cieplej.
Grzejniki u góry cieplejsze u dołu zimniejsze (odkręcone na full głowice termo) ale tym się nie przejmuje, w domu jest ciepło.
Aktualne zużycie gazu temp 0 do -4st na zewnątrz (20 w domu) to 9m3 gazu trochę dużo wg mnie.
Najważniejsze pytanie jak zmniejszyć zużycie gazu, co poprzestawiać

Będę wdzięczy na wszelkie opinie bo aż strach pomyśleć jak na polu będzie -15.