Witam. Czy sygnał antenowy z nadajnika do helikoptera mógłbym podłączyć do wzmacniacza CB aby uzyskać korzystny zasięg (3-5km).
Czy może ktoś ma lepszy pomysł?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereAldoro Draxy wrote:Czy sygnał antenowy z nadajnika do helikoptera mógłbym podłączyć do wzmacniacza CB
Quote:aby uzyskać korzystny zasięg (3-5km).
Quote:Czy może ktoś ma lepszy pomysł?
Aldoro Draxy wrote:Więc czy bardziej polecacie abym wykonał samodzielnie sterowanie do helikoptera (433MHz - nadajnik TTL/RS-232 o zasiegu 4km) ...
Aldoro Draxy wrote:Niestety nadajnik video będzie pracował na częstotliwości 2,4GHz.
Aldoro Draxy wrote:Witam. Czy sygnał antenowy z nadajnika do helikoptera mógłbym podłączyć do wzmacniacza CB aby uzyskać korzystny zasięg (3-5km).
Pozdrawiam
Aldoro Draxy wrote:Posiadam samolot spalinowy który samodzielnie zbudowałem i właśnie jest to coś w rodzaju fpv.
Interesuje mnie tylko czy ktoś opracował w jaki sposób sterować płynnie silnikami wysyłając tyllko dane w postaci np liczb?
Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:
A częstotliwość 868MHz ? Czy na tym paśmie będzie bezpiecznie?
Madrik wrote:
3 - Nikt, powtarzam - nikt, jeszcze nie zdołał polecieć śmigłowcem RC dalej niż 2km. Nie ten czas lotu, brak możliwości regulacji prądu napędu - po prostu non-stop na full obrotach. Policz sobie szybkość modelu, pobór prądu i czas potrzebny na pokonanie i powrót danej odległości. A potem wylicz jakie musiałbyś mieć źródło zasilania i ile by ono ważyło. I mówimy tu o modelach, a nie o zabaweczce która w dodatku ma tak spore obciążenie powierzchni nośnej, że dodatkowe wyposażenie FPV tylko ją uziemi na dobre.
Aldoro Draxy wrote:Niekoniecznie musi być tak źle, jeżeli będą problemy z ciągiem zamontuje 2 identyczne silniki z ciągiem 700g (bezszczotkowe) i jakiś duży pakiet (widziałem pakiety 5000mAh 11,1V o masie 243gram). Masa mojego helikoptera bez zamontowanego pakietu to 567gram, malutka kamera obrotowa 540TVL waży tylko 65 gram z kablami!, odbiornik TTL i nadajnik video to masa łącznie ok 100g z kablami więc mysle że helikopter sobie poradzi bez problemu, a może nawet uniesie to, z tymi zamontowanymi silnikami (chińskie, szczotkowe, 1-fazowe...)
Pozdrawiam
mkrysz8 wrote:Masz już tą kamerę? Są też takie pracujące np. w 1,2GHz, wtedy problem się rozwiązuje.
Aldoro Draxy wrote:Dziękuje za odpowiedź.
Nie chciałem zadać tego pytania, ale czy za 600zł można kupić coś co to podniesie?
Pozdrawiam
002279 - Serwo cyfrowe 4g -=RC4MAX=-
E sky - serwomechanizm Digital 4G.
Dane techniczne:
napięcie zasilania 4-6V
prędkość - 0.12s/60º
moment obrotowy - 0.5kg/cm(5V)
maksymalny kąt obrotu - 150º
zakres temperatur - -20℃~75℃
masa - 4g
wymiary - 19.7 x 8.2 x 17.8mm