Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak synchronizacji w Netia Spot

reas0n 20 Lis 2011 15:41 2062 9
  • #1 20 Lis 2011 15:41
    reas0n
    Poziom 8  

    Witam. Od niedawna mam problem ze Spotem, wczesniej chodzil on bardzo dobrze, synchronizowal sie szybko na predkosc tak ok. 7.5-8.5 mbps, lecz od 2 tygodni cos sie "kisi".. Spot w godzinach od poludnia do nocy wcale nie lapie synchro, jedynie czasem nad ranem mu sie uda.. Dzwonilem i pisalem do netii, technicy ustalili aby zmniejszyc mi w ten wtorek predkosc do 2mbps co bardzo mnie zdenerwowalo, bo przeciez wczesniej chodzil on bardzo dobrze. Pytanie: czy rzeczywiscie to jest wina predkosci i technicy maja racje, czy tez proboja znow zrobic mnie "w konia" i zmniejszyc przepustowosc? Co moze w ogole powodowac te problemy z synchro?

    Prosze o szybka pomoc, jesli trzeba podac jakies logi itp to prosze powiedzie skad je wziac to dam.

    PS Czytalem ze wina mozna obarczyc port w centrali, zgadza sie to?

    0 9
  • #2 21 Lis 2011 06:00
    reas0n
    Poziom 8  

    Dziś rano udało mi się połączyć ze Spotem, parametry mam takie:
    Prędkość pobierania: 7.56 Mbps
    Prędkość wysyłania: 788.36 Kbps
    Margin: 8.00 dB Downstream / 6.50 dB Upstream
    Tłumienie linii: 45.10 dB Downstream 20.40 dB Upstream
    Max. szybkość 7.84 Mbps Downstream / 1.08 Mbps Upstream
    G.992.5 Annex A

    Bardzo proszę o jakieś rady, ponieważ nie chce mi się wierzyć aby technicy mieli rację.. Od centrali dzieli mnie ok. 5km chyba.

    PS Przepraszam że pod postem ale telefon nie chciał mi edytować :/

    0
  • Pomocny post
    #3 21 Lis 2011 14:10
    terrade
    Poziom 36  

    Parametry masz dobre jak na to tłumienie. 2 Mb/s* sugeruje, że masz BSA i Neostradę 10 Mb/s sprzedaną przez Netię. A Neostrada ma dolne widełki, które z ogromną trudnością osiągasz, a kiedy nie osiągasz to nie masz synchronizacji. Zatem warto by migrować na "do 6 Mb/s" (niekoniecznie stabilne).
    *W LLU i CU też bywa 2 Mb/s, ale tu widełki są od "zera", ja złapałem 64 Kbps, jeśli nawet tego nie łapiesz to nawet 2 Mb/s nie pomoże.

    0
  • #4 21 Lis 2011 14:56
    reas0n
    Poziom 8  

    Rok temu miałem 2mb/s wiec chodzi na 100%, a od czerwca mam No Limits. Do pazdziernika synchronizowal sie szybko a lacze bylo wydajne, a od niedawna dopiero sie takie rzeczy dzieja.. Moze zawolac jeszcze technika aby sprawdzil kable, lub aby centrala zmienila port?

    "widełki" nie rozumiem tego :)

    PS O teraz cos pomyslalem.. U mnie net jest zrobiony tak, ze kabel od neta jest uczepiony w puszcze (nie wiem jak to ojciec zrobil...). Nie jest uzywany rozdzielacz, jest tylko sam mikrofiltr do telefonu podlaczony do puszki.. Czy podlaczenie kabla od neta przez rozdzielacz zmniejszy tlumienie = zwiekszy stabilnosc? Sorry za filozofie, ale zalezy mi na szybkim necie, a wiem ze u mnie 10mbps powinno pojsc spokojnie zwazajac na wczesniejsza stablilnosc gdy mialem 8-8.5mbps

    0
  • Pomocny post
    #5 21 Lis 2011 20:13
    terrade
    Poziom 36  

    reas0n napisał:
    "widełki" nie rozumiem tego :)
    Dolne widełki dla 10 Mb/s to 7488/672, na downstream jesteś tuż nad.
    reas0n napisał:
    wiem ze u mnie 10mbps powinno pojsc spokojnie zwazajac na wczesniejsza stablilnosc gdy mialem 8-8.5mbps
    Nie przy takim tłumieniu, owszem niektórzy mają 12448, ale to duża rzadkość.
    I też nie wiem jak twój ojciec to podłączył, puszka jest na zewnątrz, więc zwykły kabel nie nadaje się na deszcz i mróz itp.

    0
  • #6 21 Lis 2011 21:05
    reas0n
    Poziom 8  

    Mi chodziło o tą plastikową puszkę, źle to ująłem. To takie wielkości paczki od fajek, najczęściej białe :D To jest takie coś, że na parterze ta puszeczka leży, obok jest tel. stacjonarny podłączony normalnie przez wtyczkę +mikrofiltr, a jakoś tam w tej puszce jest podłączony kabel od neta (bez żadnej wtyczki itepe, bezpośrednio) i od niej leci kabel do mnie na piętro (+ obok routera kupa kabla, okazał się za długi :o). Lepiej nie opiszę chyba.

    Co tłumienia, to ono na pewno jest wyższe przez te problemy... Pseudo technicy ujęli to jako "pogorszenie parametrów na linii".. A jak dla mnie to znów kombinują abym miał wolniejszy net i tyle. Przy aktywacji No Limits technik stwierdzil ze "nie ma szans na wiecej niz 2mbps", a po 30dniach mialem w pelni stabilne 8mbps..

    Tak jak myślałem, zmniejszyli do 2mbps i nic nie pomogło..

    0
  • Pomocny post
    #7 23 Lis 2011 21:47
    RikasMalinka
    Poziom 14  

    zmieniałeś coś w podłączeniu około te dwa tygodnie temu ?
    Może podłączyłeś nowy telefon ? cokolwiek ?

    jeśli działało, to warto sprawdzić instalację w domu, czasem może to być luźne gniazdko.

    Co do podłączenia w puszcze zamiast rozdzielacza to jest to obojętne o ile połączenie w puszcze jest solidne. Może sprawdź czy kabel tam nie jest zaśniedziały.

    0
  • #8 23 Lis 2011 22:03
    reas0n
    Poziom 8  

    Gdyby coś było zepsute to by się wcześnie rano nie synchronizował... A on normalnie chodzi dopóki go nie wyłączę.

    Ale warto sprawdzić puszkę, może tłumienie się poprawi :)

    0
  • #9 23 Lis 2011 22:08
    RikasMalinka
    Poziom 14  

    warto sprawdzić.
    Równie dobrze może to być coś, co jest wyłączone rano . Zerknij na instalację :)

    0
  • #10 23 Lis 2011 22:17
    reas0n
    Poziom 8  

    Nic nie jest odlaczane ani podlaczane, jedyne co jest to telefon ale z nim nic sie nie robi a odlaczenie go nic nie pomaga..

    Jutro zreszta technik sprawdzi

    0