logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór switcha do 50 kamer IP - HP ProCurve 2610-24 vs Cisco Catalyst 3750

gary2007 20 Lis 2011 20:02 4632 7
REKLAMA
  • #1 10162386
    gary2007
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Mam pytanko. Czy trzeba zwracać na coś szczególnego uwagę dobierając switch do monitoirngu IP? Będę miał około 50 kamer Ip i tylko Ip, nie będzie analogowych bo monitoring mam zrobić od 0. I teraz tak wydaje mi się, że jakikolwiek switch, tzn. taki który można łączyć w stos będzie mógł być tutaj wykorzystany? Przeglądam internet i widzę, że są switche 24 portowe typu

http://www.uno.pl/t_37071/procurve_2610-24/
    cena jest fajna i np porównując to z cisco
    http://www.uno.pl/t_31335/catalyst_3750/
    Pod względem przepustowości/prędkości hp wypada blado. Cena cisco taka, że mógłbym za niego kupić 6 hp'ków. Czy ten hp poradzi sobie z kamerkami? Na co zwracać uwagę. Może ktoś z Was robił coś podobnego?
  • REKLAMA
  • #2 10162436
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Polecam HP seria ProCurve, wystarczą porty 100Mbit bo kamery raczej "gigowych" nie posiadają. Wszystko zależy od całej topologi tej sieci, tzn. czy będzie to jeden punkt czy będzie więcej switch-ów w różnych lokalizacjach, wtedy polecam rozwiązanie światłowodowe aby nie robić sobie wąskiego gardła. Jeszcze jedna sprawa czy urządzenia będą służyły tylko do kamer IP czy będą z tej sieci korzystały także jakieś komputery. Ciężko co precyzyjniej powiedzieć nie widząc projektu (rodzaj kamer, topologia sieci) ani nie wiedząc w jakim budżecie trzeba się zmieścić.
  • REKLAMA
  • #3 10162606
    gary2007
    Poziom 14  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Kamer będzie około 50 ale nie chcę sobie zamknąc drogi w przypadku kiedy ktoś w przyszłości będzie chcial jeszce kilka kamer. Switche 24 portowe sa tańsze niz 48 i jeszcze więcej porotowe. chcę tylko aby to były switche stakolwane - czyli aby można je było łączyć w stosie. Siec ma byc tylko do kamerek. Będzie kilka switchy. Zakupię pewnie 3 takie aby była możliwość spięcia ich razem. Pomiędzy nimi dam światłowód i już. Więć Panie kolego myślisz, że ten hp
    http://www.uno.pl/t_37071/procurve_2610-24/
    mogłby spokojnie działać z monitoringiem ip? One nie mają wejść SFP więc chyba nie mozna ich spiąć światłowodem. O tych pisze tylko ze mozna je łączyć w stos - ale pewnie skrętką np. z we 2 w switchu A do we 2 w switchu B - tak chyba to mam rozumieć. Więc musze poszukac z wejściem SFP i FastEthernet powinien wystarczyć do kamerek?
    Switch ma byc do 5 tysiaków, jestem otwarty na propozycje jakiegoś sprzętu
  • #4 10162661
    jimasek
    Jako to nie "MiniGBIC (SFP) - 2szt" możliwość podłączenia modułu GBIC.
    Zasilanie do kamer będziesz robił lokalnie? Bo może warto pomyśleć o PoE w switchu? Pamiętaj aby długość skrętki nie przekraczała 100m bo będziesz miał problemy w "dogadaniu" się kamer ze switech-em a co za tym idzie przerwy w nagraniu.
  • REKLAMA
  • #5 10162703
    gary2007
    Poziom 14  
    OK zauwazyłem to też po napisani postu, czyli mówisz ze powinny smigac?
  • #6 10162729
    jimasek
    Tak pozostaje dobór odpowiednich modułów GBIC. Oryginalne HP są dość drogie ale jak się zdecydujesz to mam namiary na firmę która wgrywa odpowiedni firmware a wtedy cena gbic-a to nie całe 300zł. Na pewno działają bo ich używam w sieciach z kamerami IP, które instaluję.
  • REKLAMA
  • #7 10162767
    gary2007
    Poziom 14  
    Raczej dam modul POE coś z AXISA. Jak pomyśle nad tym bardziej to jeszcze się odezwę. Dzięki za radę. Pewnie weznę jakiś switch z tej seri procurve od hp.
  • #8 10162806
    jimasek
    Jeżeli podciągniesz zasilanie (230V) do kamer, zrobisz gniazda 230V+LAN to możesz zastosować na patchcorda adapter PoE np.
    Wybór switcha do 50 kamer IP - HP ProCurve 2610-24 vs Cisco Catalyst 3750
    Ale to już zależy od topologi i miejsca montażu kamer.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór switcha do systemu monitoringu IP z około 50 kamerami. Użytkownik rozważał modele HP ProCurve 2610-24 oraz Cisco Catalyst 3750, zwracając uwagę na różnice w cenie i wydajności. Uczestnicy sugerowali, że dla kamer IP wystarczą porty 100Mbit, a także podkreślili znaczenie topologii sieci oraz możliwości łączenia switchy w stosy. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania modułów GBIC dla HP ProCurve oraz rozważenie zasilania PoE dla kamer. Użytkownik planuje użycie światłowodu między switchami oraz zasilanie kamer lokalnie lub przez adaptery PoE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA