Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka ariston ld87 wyświetla kod al05

bolo1962 20 Nov 2011 20:08 4924 8
    bolo1962
    Level 9  
    Witam.Po załączeniu programu zmywarka startuje i wypompowuje resztki wody z poprzedniego mycia następnie otwiera się elektrozawór i zmywarka pobiera wodę ,czyni to dosyć długo.Po pobraniu wody powinna załączyć się pompa myjąca,ale przeważnie jest tak że włącza się pompa wypompowująca wodę ze zmywarki i za chwilę wyświetla kod al05.Sporadycznie program przebiega prawidłowo.
    Ostatnio wpadłem na sposób i w czasie poboru wody przez zmywarkę otwieram drzwi i dolewam ręcznie litr wody .Wtedy wszystko przebiega prawidłowo,rusza pompa myjąca a dalszy pobór wody do płukania jest prawidłowy.
    Bardzo proszę o radę gdzie mam szukać usterki?
    bolo1962
    Level 9  
    Odpływ jest drożny i jest na wysokości 0,5 m.
  • Helpful post
    czolgista
    Level 27  
    To zostaje dopływ ,sprawdż zawór a w nim filtr, tutaj najwyrażniej problem jest z długim oczekiwaniem na zadziałanie hydrostatu ,jakie jest ciśnienie wody ,tutaj trzeba zdiąć bok od strony wejścia wody .

Dodano po 14 [minuty]:
    bolo1962
    Level 9  
    Filterki sprawdzałem wcześniej są czyste ciśnienie wody jest 0,3mpa,dzisiaj dolałem tylko 0,5 litra wody i zmywarka odpaliła,w sumie do mycia zasadniczego pobrała 5,5 litra wody,wodę pobiera w tempie 17 sekund 1 litr.Czy złoże jonitowe może tworzyć opory przepływu wody czy może jest to płaszcz wodny ? Czy te dwa wymienione elementy można czyścić chemią np. cilit kamień.Czy płaszcz znajduje się na prawym boku zmywarki patrząc od strony drzwi?

Dodano po 7 [minuty]:

Filterki sprawdzałem wcześniej są czyste ciśnienie wody jest 0,3mpa,dzisiaj dolałem tylko 0,5 litra wody i zmywarka odpaliła,w sumie do mycia zasadniczego pobrała 5,5 litra wody,wodę pobiera w tempie 17 sekund 1 litr.Czy złoże jonitowe może tworzyć opory przepływu wody czy może jest to płaszcz wodny ? Czy te dwa wymienione elementy można czyścić chemią np. cilit kamień.Czy płaszcz znajduje się na prawym boku zmywarki patrząc od strony drzwi,bo jest tam płaski zbiorniczek do którego dopływa woda ze złoża jonitowego ma on również połączenie z komorą wewnętrzną zmywarki :?: :?:
    bolo1962
    Level 9  
    Proszę o pomoc w sprawie hydrostatu - do czego służą dwie śrubki + i - na jego zewnętrznej obudowie i czy w moim przypadku można by coś nimi poregulować :?:
    bolo1962
    Level 9  
    Odnośnie tego hydrostatu to nie wiem czy to dobrze interpretuje ale po mojemu to - służy do ustalania minimalnej ilości wody przy której może załączyć się pompa myjąca ,a + to maksymalna ilość wody w zmywarce jeśli jestem w błędzie to proszę mnie skorygować,z góry serdecznie dziękuję
    bolo1962
    Level 9  
    Dziś moja zmywarka wreszcie pracuje normalnie tzn. bez dolewania wody.Gdzie była usterka? Otóż na prawym boku zmywarki jest plastikowy zbiornik z pompką,ma on połączenie z górną częścią zmywarki.Jest on również połączony gumowym wężykiem z dolną misą zmywarki gdzie spływa woda po przefiltrowaniu.Właśnie ten wężyk miał zmniejszoną średnicę przepływu i robił całe zamieszanie z AL 05.Serdecznie dziękuję za porady i pozdrawiam :D :D :D