Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP Compaq 6910p - nie ładuje baterii, mruga wyświetlacz, czerwona dioda hdd

diabloxp 21 Nov 2011 09:42 4997 1
    diabloxp
    Level 9  
    Witam,
    Mam pewien problem z laptopem HP Compaq 6910p (OS Windows 7, najnowsza wersja biosu).

Około miesiąc temu w moim laptopie zauważyłem, że przestała ładować się bateria. Objawiło się to w taki sposób, że animacja ładowania baterii po około 4-5 powtórzeniach zatrzymuje się a bateria nie jest ładowana.
    W chwili podłączenia zasilacza dioda ładowania (na obudowie laptopa) stale pali się na pomarańczowo (zarówno przy włączonym jak i wyłączonym komputerze), ale bateria nigdy nie jest ładowana.

W dniu gdy zauważyłem problem z ładowaniem baterii okazało się, że gdy laptop pracuje tylko na baterii to co jakiś czas ekran mruga. Po podłączeniu zasilacza problem z mruganiem znika.

Przeczytawszy wiele komentarzy na forach zakupiłem nową baterię do laptopa, ale problem nie zniknął a wręcz się rozszerzył.
    Zauważyłem, że podczas pracy na samej baterii nie raz zapala się czerwona dioda sygnalizująca problem z dyskiem twardym a on wydaje dość cichy piszczący dźwięk (po podłączeniu zasilacza problemu nie ma). Prawdopodobnie problem jest z jego zasilaniem.

Czy macie może pomysł co może być przyczyną problemów? Bateria jest nowa, nic nie wskazuje również na problem z zasilaczem AC (m.in. mruganie ekranu tylko przy pracy na baterii). Może przytrafiła się komuś podobna sytuacja?

Z góry dziękuję za pomoc.
    bonzaj110
    Level 9  
    Mam podobny problem z tym samym laptopem.

U mnie w pewnym momencie pojawiła się podczas ładowania baterii pomaranczowa dioda zamiast zielonej. Niby wszystko z baterią było OK do tego momentu z zasilaczem miałem pewne problemy ale to nie to bo jednak bez baterii zasilanie działa.

Nie wiem czy to możliwe ale czy to może być wina bad sektorów na dysku? Problemy z ładowaniem baterii?? Mam uszkodzony lekko dysk i wydaje mi się że to kolejny etap jego destrukcji... ktoś pomoże?

Dodam jeszcze że przez uszkodzony dysk cały system strasznie wolno chodzi. Przez pewien moment kiedy jeszcze bateria była naładowana przed padnięciem w momencie kiedy odłączałem zasilacz system pracował normalnie a gdy włączyłem wtyczkę zasilacza nagle wszystko zwalniało i muliło...

Mam windowsa XP.