Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C#] Logowanie (odwołanie sie do drugiej formatki)

Alkaidek 21 Lis 2011 10:46 2261 7
  • #1 21 Lis 2011 10:46
    Alkaidek
    Poziom 10  

    Witam, stworzona została przeze mnie formatka Logowania, w której użytkownik podaje swoje dane do logowania. Użytkownik loguje sie poprawie do systemu za pomocą tej formatki, oto kawałek kodu, który za to odpowiada:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    I teraz moje pytanie: W jaki sposób mogę odwołać sie do "Login" w drugiej formatce?
    Czy w ogóle jest to możliwe? Aplikacja posiada dwie formatki: pierwsza do logowania a na drugiej wykonywane są pozostałe operacje przekazujące dane do systemu wewnętrznego, który przekazuje zalogowany użytkownik. Przydadzą mi się wszelkie podpowiedzi ;)

    0 7
  • #2 21 Lis 2011 11:06
    marcinj12
    Poziom 40  

    Ten temat dosyć często się przewija po tym forum, np. tutaj

    0
  • #3 21 Lis 2011 12:52
    Alkaidek
    Poziom 10  

    no dobrze, zrobiłam takie coś:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i mimo to nie pobiera mi Loginu z formatki Logowania aby utworzyć sesję...

    0
  • #4 21 Lis 2011 13:00
    marcinj12
    Poziom 40  

    Za mało kodu żeby cokolwiek powiedzieć...

    0
  • #5 21 Lis 2011 13:17
    Alkaidek
    Poziom 10  

    Metoda z formy Logowania wygląda następująco:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Logowanie wykonuje się prawidłowo.

    Część kodu dla drugiej formatki do której chce pobrać Login i wykonać pozostałe operacje:
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    do rSesja jest przekazywana wartość null i nie wiem teraz dlaczego?

    0
  • #6 21 Lis 2011 13:33
    marcinj12
    Poziom 40  

    Możesz wkleić (edytuj poprzedni post) całą klasę Logowanie?
    ---
    I metodę Login.CreateSession()?
    Spróbuj też dla formatki logowania zrobić metodę w stylu:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    i wywołać ją w pierwszej formie:
    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Podejrzewam, że metoda CreateSession() może nie tworzyć obiektu.

    0
  • #7 21 Lis 2011 13:57
    Alkaidek
    Poziom 10  

    Sesję tworzę tu za pomoca COM-ów:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #8 22 Lis 2011 11:57
    Alkaidek
    Poziom 10  

    Dzięki, już sobie poradziłam ;) problem nie tkwił w metodzie CreateSession(), tylko Logowanie zostało niepoprawnie napisane przeze mnie ;P

    0