Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung R510 magnetyczny czujnik zamknięcia klapy

22 Lis 2011 17:49 3208 7
  • Poziom 10  
    Tak jak w temacie mam problem z czujnikiem magnetycznym zamknięcia pokrywy. Obraz zapala się po chwili gaśnie i tak cały czas. Zdiagnozowałem to w banalnym sposób kiedy zbliżam do układu namagnesowany śrubokręt matryca gaśnie oddalam zapala się :) Pytanie brzmi czy po wylutowaniu układu matryca będzie cały czas się palić czy cały czas będzie zgaszona. czy może gdzie indziej jest problem. Może wyciągnąć magnes z matrycy ? Proszę o poradę.
  • Poziom 12  
    Moim zdaniem jak wylutujesz ten układ to może przestać działać cały laptop albo "monitor".

    Musiałbyś posprawdzać czy jakaś ścieżka, podzespół nie robi za coś w rodzaju łącznika (Zabezpieczenie przed próbą podłączenia matrycy z innego modelu).
  • Poziom 10  
    Wymontowałem magnes z klapy na razie działa. Może z czasem czujnik zrobił się zbyt czuły. Zobaczymy...
  • Poziom 12  
    a gdzie znajduje się ten czujnik?
  • Spec od komputerów
    qkiz_xt napisał:
    a gdzie znajduje się ten czujnik?

    W jakim celu pytasz?
    Czujnik znajduje się na płycie głównej.
  • Poziom 12  
    Ale w którym miejscu bo nie mogę go normalnie zlokalizować. Nawet nie widzę magnesu w klapie... Pierwszy raz takie coś mi się zdarzyło.
    Laptop po upadku nie działa podświetlenie. Świetlówka cała, napięcia na inwerterze ok, tylko na jednym pinie jest 3,3 a jakby miał być włączony to powinno być 0.
    EDIT:
    napięcia nie mierzyłem na pinach tylko na takich "punktach" kontrolnych.
    Napięcia na wyjściu do świetlówek nie ma, więc może inwerter do wymiany?
    Zlokalizowałem ten czujnik ale jego zostawię na końcu.
    Podpinałem też inną świetlówkę (nie mam 100% pewności czy dobra) ale nie świeci.
    Z drugiej strony nie ma tam napięcia to nie będzie świecić. Jakie powinno być napięcie na wyjściu inwertera?
  • Spec od komputerów
    qkiz_xt napisał:
    Jakie powinno być napięcie na wyjściu inwertera?

    Na wejściu podaj jakie masz napięcia.
  • Poziom 12  
    Napięcia na wejściu z odłączonym inwerterem:
    P1: 0.0V (masa)
    P2: 0.0V (masa)
    P3: 3.29V
    P4: 3.29V
    P5: 19.28V
    P6: 19.28V

    Według mnie chyba są poprawne. Chociaż nie wiem czy zamiast 3.29V nie powinno być 0.
    Napięcie (chyba na bezpieczniku) S 18.98V