Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu

22 Lis 2011 20:43 17347 34
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich elektrodowiczów.
    Przychodzę prosić o pomoc z dosyć ciekawym problemem...

    Od niedawna jestem szczęśliwym (?) abonentem Netii. Dostałem od nich routero-modem Netia Spot, z którego sieci obecnie regularnie korzystają 3 laptopy.
    Niestety - jeżeli w sieci aktualnie jest więcej niż jeden komputer, któryś z nich co jakiś czas - krótki; od paru do parudziesięciu minut - jest z sieci bądź to wyrzucany bądź dostawał "Brak dostępu do internetu" i charakterystyczny wykrzyczniczek; trzebabyło się rozłączać i łączyć ponownie. Dodatkowo, dla jednego z tych komputerów - Samsunga R590 - połączenie regularnie gubi pakiety:

    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu
    Przerywa to czasami ściąganie, w grach online wygląda to tak że co parę chwil pojawia się lag rzędu 9999, za chwilę następne paredziesiąt sekund spokoju i tak cały czas.
    Pozostałe komputery (ASUS i Acer) podobnego problemu nie mają, natomiast również są wyrzucane z sieci.

    Przyjąłem iż to wina Netia Spota (na innych sieciach takich problemów nie ma), i postanowiłem przełączyć go w tryb "Bridge" tak aby działał jako modem, a w jego LAN wpiąłem router TP-Link TL-WR34OG. I przy konfiguracji znowu jest kłopot.
    Gdy używam softu z dołączonej płytki, kończy się to tym (posłuzę się cudzym screenem):
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu
    Spróbowałem więc skonfigurować to, logując się bezpośrednio na router i tam gmerając w ustawieniach (jak w poradniku tutaj : http://www.cmtsinfo.net/index.php?howto=wr340g ).
    Skutek - sieć sobie jest, można się zalogować ale jest "Brak dostępu do internetu".
    Podejrzewam że to wina złego MAC gdzieś wpisanego routerowi, ale mam pojęcia gdzie: zgodnie z poradnikiem, punkt 4), w ustawieniach routera MAC Clone wpisuję MAC laptopa z którego już korzystałem z internetu Netii przez wspomniany Netia Spot, a przez którego zarządam routerem. Czy może to być tak że pomimo iż z Netii jako ISP korzystałem, mój MAC jednak nie jest "dobry" i muszę go dodatkowo rejestrować (np. telefonicznie) u Netii?
    Czy może jest to jakimś cudem konflikt IP Netia Spot'a i TP-Linka?
    Ktoś może orientuje się na tyle by mi pomóc? Wszelkie podpowiedzi mile widziane, pytania również.
    Przepraszam za długość postu ale zwyczajnie chciałem być dokładny.

    Nieprawidłowo wstawione obrazy - instrukcja. Proszę poprawić, korzystając z przycisku "Dodaj obrazek". [piterus99]
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 15  
    Jeśli twój dostawca internetu filtruje po MAC to w ruterze TP powinieneś z clonować MAC ale rutera Neti. A czy pingi wracają po podłączeniu rutera TP ?
  • Poziom 9  
    darek1632 napisał:
    Jeśli twój dostawca internetu filtruje po MAC to w ruterze TP powinieneś z clonować MAC ale rutera Neti.

    To jest jakiś pomysł. Tutaj?
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu

    darek1632 napisał:
    A czy pingi wracają po podłączeniu rutera TP ?

    Po przyłączeniu routera TP nawet nie próbowałem sprawdzać pingów, zniechęcony faktem że internet sam w sobie nie śmiga. Rozumiem że powinienem?
  • Poziom 15  
    Najważniejsze żebyś wpisał do rutera TP adres MAC ruto-modemu. Najlepiej zarządzaj ruterem poprzez przeglądarke www. Potem sprawdz pingi i internet.

    Dodano po 4 [minuty]:

    W WAN MAC Address wpisz adres MAC z ruto-modemu powinien być na obudowie w formie XX-XX-XX-XX-XX-XX
  • Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Link - sprawdź jeszcze opis z tego linka.

    Tryb Bridge? Tym się właśnie posługiwałem, zrobione, toćka w toćkę jak tam.

    darek1632 napisał:
    Najważniejsze żebyś wpisał do rutera TP adres MAC ruto-modemu. Najlepiej zarządzaj ruterem poprzez przeglądarke www. Potem sprawdz pingi i internet

    Tak zrobię, dzięki. Rezultaty pewnie tu zapostuję.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Wchodzisz na router, dajesz Quick Start, Dajesz tam next, potem strefa czasowa Berlin, potem PPPoE/PPPoA, dajesz next username to takie jakie dostałeś od neostrady np sjH7HGG(malpa)webnet24.pl, password też od neti jaki sobie wyznaczyłeś, VPI - 0, VCI - 35, Connection Type to PPPoE VC-Mux, dajesz next, a potem finish i powinno działać.
    Zmień jeszcze pulę adresową na wr340g np. 192.168.2.1. Powodzenia.
  • Poziom 9  
    jimasek napisał:
    Wchodzisz na router, dajesz Quick Start, Dajesz tam next, potem strefa czasowa Berlin, potem PPPoE/PPPoA, dajesz next username to takie jakie dostałeś od neostrady np 1QweRtY12(malpa)neostrada.pl, password też od neostrady jaki sobie wyznaczyłeś, VPI - 0, VCI - 35, Connection Type to PPPoE VC-Mux, dajesz next, a potem finish i powinno działać.
    Zmień jeszcze pulę adresową na wr340g np. 192.168.2.1. Powodzenia.

    Nie wiem co ma do tego Neostrada.
  • Poziom 9  
    theponiest napisał:

    darek1632 napisał:
    Najważniejsze żebyś wpisał do rutera TP adres MAC ruto-modemu. Najlepiej zarządzaj ruterem poprzez przeglądarke www. Potem sprawdz pingi i internet

    Tak zrobię, dzięki. Rezultaty pewnie tu zapostuję.

    Niestety, zmiana MACa nie działa. Sieć dalej sobie stoi:
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu
    ale nie działa.
    Rzecz oczywista, pingi nigdzie nie wychodzą nawet:
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu
    Razem ze zmianą puli adresowej nic to nie dało.
    jimasek napisał:
    potem strefa czasowa Berlin, potem PPPoE/PPPoA, dajesz next username to takie jakie dostałeś od neostrady np sjH7HGG(malpa)webnet24.pl, password też od neti jaki sobie wyznaczyłeś, VPI - 0, VCI - 35, Connection Type to PPPoE VC-Mux

    Z posługiwaniem się QuickStartem nie mam problemu tylko czy to na pewno prawidłowy pomysł? Bo w moim wypadku to raczej Dynamic IP, a username żadnego specjalnego nie dostawałem.
  • Moderator - Sieci, Internet
    theponiest napisał:
    abonentem Netii. Dostałem od nich routero-modem Netia Spot,

    To chyba masz login i hasło do ich usługi internetowej? Mówimy o Neti i usłudze ADLS na linii telefonicznej? Chyba że cię źle zrozumiałem więc może trochę jaśniej opiszesz swój problem.
  • Poziom 9  
    Nie przypominam sobie żebym potrzebował kiedykolwiek przy tym jakiegokolwiek loginu lub hasła (pomijając hasło do sieci na routerze).

    Świeża oferta "Szybki Internet". Mam gniazdko telefoniczne, do którego zwyczajnie miałem jedynie podpiąć Netia Spot (modem + router w jednym), hasło i nazwa sieci już zdefiniowane, czyli rzecz przygotowana w maksymalnym uproszczeniu - podłączyć, i tyle. Z tym że ten Netia Spot jest najwyraźniej, uprzejmie mówiąc, niewiele warty. Więc postanowiłem podłączyć do niego normalny router (gdybym miał dany jeszcze regularny modem, pozbyłbym się NS ale on z założenia działa jako i modem i router).
    Reszta opisu w pierwszym poście.
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:
    Wchodzisz na router, dajesz Quick Start, Dajesz tam next, potem strefa czasowa Berlin, potem PPPoE/PPPoA, dajesz next username to takie jakie dostałeś od neostrady np sjH7HGG(malpa)webnet24.pl, password też od neti jaki sobie wyznaczyłeś, VPI - 0, VCI - 35, Connection Type to PPPoE VC-Mux, dajesz next, a potem finish i powinno działać.
    Zmień jeszcze pulę adresową na wr340g np. 192.168.2.1. Powodzenia.

    Niby co ta zmiana puli adresowej ma dać ?

    Jeśli z konfigurowałeś ruto-modem jako bramę to padłącz laptopa kablem ethernetowym do niego i zobacz czy masz net. Będziesz wiedział, że brama działa. Jak nie pokombinuj z adresem MAC na laptopie. Jeśli to zadziała zabierz się dopiero za ruter TP.
  • Poziom 9  
    Cytat:
    sama autoryzacja następuje w WR340g, gdzie musisz wpisać login i hasło dostępowe do internetu i odpowiednio skonfigurować PPPoA/PPPoE.

    Zdobyłem login + hasło, wrzucam go w konfigurację na TP:
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu
    Po zaakceptowaniu zmian, wpisane hasło wygląda tak:
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu
    Nie wiem czy to poprawne działanie, czy znowu jakiś trik, ale zakładam że poprostu router coś zmienił w sposób odpowiedni dla siebie.
    Jednocześnie zmieniam adres MAC w stosownym polu na ten od Netia Spota według zaleceń kolegi wyżej.
    Efekt jednak taki jak wyżej - sieć jest, internetu brak.

    W polu podsumowania ustawień widzę cuś takiego:
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu

    Przy czym to "Connecting..." jest cały czas, wnioskuję więc że nie dochodzi do skutku.
    "Uparłem" się przy tym Brigde'owaniu routera ponieważ ktoś mi to zalecił jako jedyny sposób podłączenia zewnętrznego routera przy zachowaniu Netia Spota, jako że zastępczego modemu nie posiadam.

    Gdybym wiedział jak to zrobić bez Netia Spota, chętnie bym się go pozbył ;)
  • Poziom 14  
    O O.

    Mamy tu taką mieszankę, że ciężko to poukładać
    MAC - oczywiście nie ma czegoś takiego jak filtrowanie po MAC w Netii, to nie sieć osiedlowa. Logowanie tylko przez nazwę użytkownika i hasło :).

    Skoro ustawiłeś tryb bridge tak jak opisałem w instrukcji, to zakładam, że dioda świeci się na różowo a wersja oprogramowania to 2.45.

    Może sprawdźmy zatem czy tryb bridge jest OK ? (nie konieczne, ale jeśli są problemy to może warto ?)

    Podłącz komputer do Netia Spot do jednego z trzech portów LAN. Stwórz na komputerze połączenie PPPoE wg opisu: http://www.pomagam.net/art.php?32#bladwiMax651
    nazwę użytkownika możesz wpisać netia(malpa)netia.pl i hasło efaktura lub użytkownik internet i hasło internet.
    Te pierwsze dane sa to dane tymczasowe - hasło zmienia się co pewien czas, na danych internet/internet będzie działać tylko strona netii, netiaonline i pare banków ale dla nas ważne jest tylko czy się połaczysz i dostaniesz adres IP.

    Jeśli się nie połączysz to pojawi się błąd, podaj nam jego numer ;)

    Jeśli się połączysz to znaczy, że bridge działa OK.
    MTU nie ma nic do przydziału IP, a jak widać po Twoich zrzutach ekranu nie dochodzi do nawiązania sesji PPP

    Widzę, że trochę się nad nim znęcałeś :) połączenie na internet to pewnie po powracie NS do trybu router (strasznie denerwujące jest długie uruchamianie NS)

    11/23/2011 07:44:46 Inter xxx(malpa)net24.com.pl
    11/23/2011 09:55:39 Stop xxx(malpa)net24.com.pl
    11/23/2011 10:17:40 Start internet
    11/23/2011 10:17:57 Stop internet
    11/23/2011 10:18:01 Start xxx(malpa)net24.com.pl
    11/23/2011 11:40:22 Stop xxx(malpa)net24.com.pl
    11/23/2011 11:58:13 Start internet
    11/23/2011 11:58:36 Stop internet
    11/23/2011 11:58:41 Start xxx(malpa)net24.com.pl
    11/23/2011 17:46:50 Stop xxx(malpa)net24.com.pl
  • Poziom 11  
    Właśnie wczoraj spędziłem kilka godzin na ustawieniu Netia Spota w tryb brigde tak żeby wszystko działało. Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnej instrukcji jak to zrobić. W końcu metodą prób i błędów mi się udało tak dobrze to zrobić że wciąż działa ;-)

    Opis dotyczy NS z oprogramowaniem w wersji 2.45. W starszych nie działa. W nowszych zobaczymy.

    Napiszę więc skrótową instrukcję - JAK USTAWIĆ NETIA SPOT W TRYB BRIDGE.
    Może się komuś przyda:

    1. Potrzebny będzie login i hasło do połączenia z internetem. Login można odczytać z NS (192.168.1.254 admin/admin_netia) przed przełączeniem w tryb brigde ale hasło trzeba uzyskać ze strony netiaonline.pl. Tu uwaga, nie używamy pól pod napisem "Logujesz się poraz pierwszy?" nawet jeśli logujesz się po raz pierwszy. Po prostu trzeba kliknąć zapomniałem hasła i podać swoją nazwę użytkownika odczytaną z NS oraz email z umowy z Netią. Na ten email przyjdzie hasło.

    2. Teraz przełączamy NS w tryb bridge w sposób opisany w pdfie dostępnym tu:
    http://www.pomagam.net/art.php?39#instrukcja_bridge_netia_spot
    Po chwili od przełączenia NS powinien ucieszyć nasze oczy różowym światłem. Gdyby przyszła nam chęć przełączenia NS w tryb router trzeba podłączyć się komputerem do gniazda LAN, ustawić IP na sztywno 192.168.1.1, maskę na 255.255.255.0 i można się zalogować do NS tak jak poprzednio. Jeśli się nie uda to trzeba go zresetować (3 sek.) przyciskiem z tyłu.

    3. Teraz konfigurujemy nasz router (TP-Linka czy innego Linksysa) tak, aby połączenie WAN odbywało się za pomocą PPPoE. W oknie połączenia podajemy login i hasło połączenia Netii uzyskane w pukncie 1.

    4. Ostatni ruch to wpięcie patchcorda pomiędzy port WAN w naszym routerze a port LAN1 w NSie.

    5. To był ostatni ruch teoretycznie ponieważ od tego czasu zajęło mi kilka godzin żeby mój Linksys się połączył. Nie będę tu opisywał co robiłem żeby osiągnąć sukces bo sam się tego wstydzę ale udało się to po odłączeniu zasilania obu routerów, odłączeniu innych kabli ethernetowych wpiętych przypadkiem do NSa, włączeniu NSa, odczekaniu aż się zaróżowi i włączeniu mojego routera.

    Żałuję tylko że w trybie bridge nie mogę używać trybu FON - z tego co zrozumiałem jest to udostępnianie swojego połączenia internetowego innym ludziom bez naruszania bezpieczeństwa mojej sieci. Super inicjatywa Netii.
    Powodzenia.
  • Poziom 24  
    Tak czytam i się zastanawiam i próbuje ogarnąć ten temat. Mam netia spot w domu właśnie z takim routerem i konfiguracja zajęła mi 3 minuty.
    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu

    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu

    W netia spot jeśli podłączymy przewód z modemu do routera ustawiamy na dynamic ip a nie PPPoA/PPPoE
  • Poziom 11  
    @wiktor85:
    To chyba masz jakiś inny Netia Spot. U mnie na dynamic IP nie działało co zresztą zrozumiałe. Nawet nie ma gdzie podać loginu i hasła do połączenia.

    PS: sympatyczny awatar
  • Poziom 24  
    biszkopt napisał:
    To chyba masz jakiś inny Netia Spot



    TP-Link TL-WR340G + Netia Spot = brak dostępu do internetu

    Taki posiadam
  • Poziom 14  
    @biszkopt
    Cała konfiguracja o której tu piszesz zajmuje jakieś 5 minut
    tryb bridge na Netia Spot to zmiana jednego ustawiania, a w routerze za Netia Spot wystarczy włączyć PPPoE i wpisać użytkownika oraz hasło
  • Poziom 11  
    @RikasMalinka
    Tak jak napisałem - właśnie tak zrobiłem i tyle mniej więcej to zajęło tylko że mój Linksys nie chciał się połączyć mimo wciskania przycisku Connect. Może błąd polegał na tym nie odczekałem paru minut tylko zbyt szybko zacząłem kombinować.

    @wiktor85
    Mój wygląda tak samo. Twój NS jest ustawiony w tryb bridge?
  • Poziom 24  
    Nie. Jako klient

    theponiest napisał:
    Cytat:
    sama autoryzacja następuje w WR340g, gdzie musisz wpisać login i hasło dostępowe do internetu i odpowiednio skonfigurować PPPoA/PPPoE.

    Zdobyłem login + hasło, wrzucam go w konfigurację na TP:

    Po zaakceptowaniu zmian, wpisane hasło wygląda tak:

    Nie wiem czy to poprawne działanie, czy znowu jakiś trik, ale zakładam że poprostu router coś zmienił w sposób odpowiedni dla siebie.
    Jednocześnie zmieniam adres MAC w stosownym polu na ten od Netia Spota według zaleceń kolegi wyżej.
    Efekt jednak taki jak wyżej - sieć jest, internetu brak.

    W polu podsumowania ustawień widzę cuś takiego:


    Przy czym to "Connecting..." jest cały czas, wnioskuję więc że nie dochodzi do skutku.
    "Uparłem" się przy tym Brigde'owaniu routera ponieważ ktoś mi to zalecił jako jedyny sposób podłączenia zewnętrznego routera przy zachowaniu Netia Spota, jako że zastępczego modemu nie posiadam.

    Gdybym wiedział jak to zrobić bez Netia Spota, chętnie bym się go pozbył



    Netia Spot działa i masz dostęp do internetu. Po kiego wała router DSL konfigurujesz jako aDSL?? Nie klonujesz MAC nie ustawiasz w tryb BRIDGE! Wyślij mi na PW wszystkie dane to Ci zrobię konfiguracje na swoim WR-340G

    Ewentualnie mogę zrobić to zdalnie przez TeamViewer
  • Poziom 13  
    Też stoję przed takim samym problemem i mając nieużytkowany od jakiegoś czasu router TP-linka 340g, wpadłem na dokładnie taki sam pomysł. Mam pytanie odnośnie takiej konfiguracji: który tryb pracy netiaspota będzie stabilniejszy? Standardowy (chyba klient - rozsyłający internet) czy tryb bridge? Głównie chodzi mi o stabilność połączenia netiaspota, ponieważ o stabilność TP-linka się nie martwię (służył mi bardzo długo i nigdy nie zawiódł).
  • Poziom 11  
    Mogę powiedzieć tyle że odkąd mam Netia Spot ustawiłem go w trybie bridge i jak się połączył tak działa przez 17 dni bez najmniejszego problemu.
  • Poziom 14  
    zaktualizuj Netia Spot do wersji 2.45 lub wyżej i ustaw go w tryb bridge, jeśli linia jest OK, to stabilność będzie OK.

    Ma to sens, o ile Netia Spot pracujący jako klient PPP ma jakieś tam problemy, np w WiFi
  • Poziom 13  
    @RikasMalinka, pisałem do Ciebie w kwestii aktualizacji wczoraj i dzisiaj (chociaż możesz mnie nie kojarzyć z racji zapewne dużej ilości zgłoszeń :) ) i mam już zaktualizowane urządzenie do najnowszej wersji oprogramowania za co chcę Ci podziękować :). Niestety problem z wifi występuje nadal, stąd też zdecydowałem użyć zewnętrznego routera. Mam pare pytań, odnośnie jego konfiguracji:
    1) jeżeli pula adresacji netiaspot znajduje się w zakresie 192.168.1.x to w zewnętrznym routerze musi być inna, np. 192.168.2.x?
    2) w połączeniu WAN routera zewn. wpisuję tylko login, hasło i powinienem najlepiej zaznaczyć "Connect Automatically"?
    3) czy muszę klonować adres mac netiaspota w routerze zewnętrznym, czy wystarczą tylko poprawne ustawienia, o które pytałem w powyższych punktach?
    4) ostatnie pytanie (opcjonalnie), czy jeżeli netiaspot, byłby ustawiony w trybie router, a router zewn. w zakładce WAN miałby ustawione "dynamic ip", działałoby to równie stabilnie?

    edit:

    Odpaliłem ns w trybie bridge, w tp-link adresacje ustawiłem na 192.168.2.x, zaznaczyłem connect automatically i wszystko działa jak powinno.
  • Poziom 13  
    Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, iż netiaspot zawiesza się w trakcie pracy i trzeba go restartować żeby wznowić połączenie z netem. Jest to już 3 sztuka. Heh, brak słów.