Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd Nice RO3004 - nie otwiera się czasami tylko buczy silnik?

Roberto_32 22 Lis 2011 21:56 7591 4
  • Poziom 9  
    Witam. Przeglądnąłem forum i nie znalazłem nic na temat modelu który ja posiadam więc załączam dużo fotek i filmik. Niestety filmik jak brama działa. Brama chodzi lekko po całej długości (odblokowana).
    Zacina się na dwa sposoby w sumie.
    Raz buczy i ani drgnie więc pomaga jej popchnięcie i pojedzie, ale często nie do końca i się zatrzyma - nagle stanie w miejscu. Nawet kilka razy trzeba poprawić żeby się otwarła cała.
    Rzadziej zdarza się że buczy ciszej albo wcale i wtedy się blokuje i nie da się jej przepchnąć. Pomaga jej tylko odblokowanie kluczykiem i przepchnięcie - po zblokowaniu działa ok.
    Ostatnio przy niskich temperaturach częściej. Prawie zawsze pierwszy raz po nocy. Drażniące. Co mogę sprawdzić zanim wezwę serwis?
    Napęd Nice RO3004 - nie otwiera się czasami tylko buczy silnik?
    Napęd Nice RO3004 - nie otwiera się czasami tylko buczy silnik?Napęd Nice RO3004 - nie otwiera się czasami tylko buczy silnik?
    Napęd Nice RO3004 - nie otwiera się czasami tylko buczy silnik?
    Napęd Nice RO3004 - nie otwiera się czasami tylko buczy silnik?
    filmik w drodze :)

    Link
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Podmien kondensator (bialy walec pod centrala), on odpowiada za sile silnika. Sprawdz tez czy dobrze krancowka wylacza (skontroluj czy sprezynka z tylu silownika od strony bramy jest odpowiednio zalaczana). Jezeli rozblokowanie i przesuniecie bramy pomaga to moze byc tak ze krzywka na listwie zebatej zle zalacza krancowke i brama dojezdza za daleko klinujac sie. Wyreguluj te krzywki w razie potrzeby. Sam mikrowylacznik moze byc uszkodzony (sa dwa pod ta sprezynka ). Zobacz tez czy pod gornym deklem silnika nie pekla podkladka kompensacyjna. Jest to taka powyginana podkladko-sprezynka kasujaca luz na wirniku zwlaszcza przy starcie. Lezy na gornym lozysku wirnika, powinno ja byc widac od gory bez rozbierania. Jak nie to trzeba odkrecic silnik. To raczej wszystkie usterki ktore moga powodowac takie zachowanie.

    Prosze wybaczyc ze bez polskich liter ale pisze z telefonu i nie mam polskiego slownika.
  • Poziom 9  
    Dziękuję za tak szybką reakcję. Krańcówki to już ustawione i to na 100% dobrze, zostawiłem luzu zmniejszając ryzyko zakleszczenia. To nie to. Resztę jutro obadam i napiszę :).
    Mam pytanko przy okazji może lepiej kupić o większej pojemności niż jest? Fabrycznie powinienem mieć 10uF. Ciekawe czy wejdzie większy.
  • Pomocny post

    Poziom 19  
    Możesz kupić trochę większy ale nie przesadź. 12-14uF to max. Na zdjęciu nie widać w jakim położeniu jest potencjometr od siły ale to pewnie sprawdziłeś. Wyłącz też funkcję łagodnego startu i hamowania silnika.
  • Poziom 9  
    Troszkęto trwało bo brama raz działała raz nie jednak się wkurzyłem bo mocno się pogorszyło. Pierwsze co to kupiłem kondensator 12uF i wymieniłem. Efekt jest taki jak bym zamontował sobie nowy silnik. Brama działa poprawnie. Ustały wszystkie objawy. Dzięki za podpowiedzi. Pozdro