Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Multimetr cyfrowy do 50 złotych.

hubcio energetyk1999 23 Nov 2011 17:33 9034 22
Testo
    hubcio energetyk1999
    Level 10  
    Witam.Polećcie mi jakiś multimetr cyfrowy.
  • Testo
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    hubcio energetyk1999
    Level 10  
    Ej miałbyć cyfrowy a nie analogowy.
  • Testo
    columbo
    Level 15  
    polecam FLUKE lub np VICHY (lecz nie w tym przedziale cenowym)oraz,MASTECH LUB UNI T. Modeli jest wiele w zależności od tego jaki multimetr potrzebujesz i ile chcesz przeznaczyć
    cytuje kolegę poniżej :
    Kolega wie co poleca? Pokaż mi Fluke za 50zł.

Fluke ani VICHY za 50 zł raczej się nie kupi,ale poleciłem również inne ,myślę ze powinno się coś znaleźć w tej cenie np z UNI -T UT33C kosztuje w granicach 35 -40 zł .Powinien posłużyć dłużej niż jakiś,, no name,,
    bmserwis
    Level 36  
    Kolega wie co poleca? Pokaż mi Fluke za 50zł.
    hubcio energetyk1999
    Level 10  
    Dzięki ale już zamówiłem taki M-830 BUZ miernik uniwersalny. Temat do kontynuacji przez innych uzytkownikuw forum.
    bmserwis
    Level 36  
    Miernik jak na początek OK jeśli dałeś do powiedzmy 20-25zł.
    QaDo
    Level 19  
    robokop mówi dobrze, bierz co Ci się podoba. W tym zakresie się od siebie nie różnią poza obudowami.
    .. Fluke za 50 ? chyba Euro.

Z najniższej półki to UNI T

Wiedz, że takie mierniki mają swoje ograniczenia techniczne.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    QaDo wrote:

Wiedz, że takie mierniki mają swoje ograniczenia techniczne.

A nieprawda - dostaje się dokładnie to, za co się zapłaciło. Nie wiem jak współczesna produkcja, ale te dawniejsze były dość trwałe i w miarę dokładne. Trudno wymagać od urządzenia na ICL7106... i ręcznie przełączanych dzielnikach/bocznikach rezystorowych bez kompensacji i kalibracji jakiejś super dokładności i powtarzalności pomiaru - tym niemniej dla amatora wystarczające.
    User removed account
    User removed account  
    RitterX
    Level 39  
    Dodam jeszcze UNI-T UT10A czyli mniejszego brata UT33A. Także 3 3/4 cyfry ~50zł. Nie ma pomiaru prądu jak UT33A ale ma w zamian częstotliwość, wypełnienie, pojemności.
    Tomasz88888
    Level 12  
    planuje kupić jakiś tani multimetr do 50zł
    możliwość pomiaru temperatury nie jest konieczna

co byscie wybrali z tego Link

DT9205A, UNI-T czy może jakis inny?
    hubcio energetyk1999
    Level 10  
    Ja polecam taki:MIERNIK MULTIMETR DT9208A + TEMPERATURA + LCD
    Jest on czwarty od góry.
    MrDarkenRahl
    Level 13  
    Szukam dobrego miernika (do 50 złotych). Wymagania:
    -pancerny (żeby nie rozleciał się przy normalnym użytkowaniu, totalnej chińszczyźnie mówimy nie)
    -dokładny na ile to możliwe
    -mile widziany test pojemności
    -im tańszy, tym lepszy
    BTW czy w takich tanich miernikach watro brać model z termoparą? Czy jest w miarę dokładna?
    User removed account
    User removed account  
    Tomasz88888
    Level 12  
    nie kazdy jest tak zaawansowanym elektrykiem zeby kupowac miernik po 800zl albo i wiecej. Fakt kolega troche przesadził z tymi wymaganiami ale ja ostatnio kupilem multimetr DT9205A i w zupełnosci wystarcza do podstawowych pomiarow napiecia, natezenia czy oporu. Generalnie jaki nie kupisz to wszystkie sa takie same.
    Bład takiego urzadzenia wynosi od 0,5% do 1% (w zaleznosci co mierzymy) i dla niektorych to wystarcza
    User removed account
    User removed account  
    bmserwis
    Level 36  
    Tomasz88888 wrote:
    Bład takiego urzadzenia wynosi od 0,5% do 1% (w zaleznosci co mierzymy) i dla niektorych to wystarcza

Błąd katalogowo wynosi do 2,5% (zakładając, iż "miernik" ten trzyma parametry). Tak jak przedmówca napisał z miernikiem ma on niewiele wspólnego.

Pomnóż kolego cenę razy cztery i wtedy można już zacząć szukać jakichś podstawowych modeli.
    McMonster
    Level 32  
    To może prościej, dobry, czy tani?

Jeżeli tani, to może jakiś UNI-T. Ludzie na nim psy wieszają, ale w tym przedziale cenowym można tyle zapłacić. Jeśli dobry, to jak wyżej, gdzieś 200 zł trzeba by wydać i wtedy np. jakiś Brymen.
    amator2000
    Level 25  
    Motronic wrote:
    Ktoś kto DT9205A nazywa miernikiem jest śmieszny. To tak, jakby na kaszankę powiedzieć kawior.

Chyba przesadzasz z takimi opiniami.

Mierniki na ICL 7106 są w sam raz dla amatorów, a dokładność 4½ cyfry jest potrzebna tylko w niektórych laboratoriach. Mierniki 3½ cyfry w zupełności wystarczają nawet zaawansowanym elektronikom.

:D :D :D