Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwne zawieszanie komputera - dysk czy mobo?

23 Lis 2011 18:31 1428 9
  • Poziom 8  
    Witam. Już od dłuższego czasu męczy mnie dziwne zawieszanie komputera. Otóż przy większej pracy dysku (kopiowanie plików, ładowanie stron, o wiele rzadziej gry) zawiesza sie komputer. Ale w dziwny sposób. Przestaje reagować, ale wszelkie animacje systemowe działają (migający kursor itp). Na początku obstawiałem HDD z powodu błędów smart:

    1. dysk systemowy (samsung SP0802N 80gb)
    Dziwne zawieszanie komputera - dysk czy mobo?

    2. dysk (samsung HD502HI)
    Dziwne zawieszanie komputera - dysk czy mobo?

    Jednak teoretyczne wymiana kabla powinna pomóc z Ultra DMA CRC error. Po jego wymianie nic sie nie zmieniło, dlatego rozważam uszkodzoną płyte główną. Jakieś pomysły?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Lekturka:
    http://smartlinux.sourceforge.net/smart/attributes.php
    Po za tym sprawdź właśnie dyski w innym komputerze, a jak sytuacja będzie ta sama, to oddaj Spinpointa F3 na gwarancję. Jak nie, to całkiem możliwe że winny jest kontroler na płycie głównej. Pracując na jednym z dysków sytuacja jest taka sama? Oba dyski powodują zawieszenia?
  • Poziom 43  
    Dyski wydają się być w porządku. Problem jest albo w płycie głównej albo w zasilaczu.
  • Poziom 35  
    Podaj pełną specyfikację komputera ( w szczególności markę i model zasilacza ).

    Sprawdź stan kondensatorów na płycie głównej.

    P.S Robisz ogromny błąd, że system zainstalowałeś na dysku ATA. SATA jest szybszy - usprawnisz pracę komputera instalując na nim system.
  • Poziom 8  
    Konfiguracja:

    Mobo: DFI Infinity Ultra II-M2 (Ostatnio aktualizowany bios. Nie pomogło)
    grafa: ATI Radeon HD4650
    pamięć: 3x512mb ddr2 (jakieś no-name, każda kość inna [kupione z okazji])
    zasilacz: Corsair cx430 (wymieniany ostatnio, w nadziei że naprawi problem)
    procesor: AMD Athlon x2 5600+ (też wymieniany niedawno ;] )

    Jutro postaram się sprawdzić dyski u znajomego.

    Ps. System zainstalowany na tym dysku, bo najpierw miałem ten dysk, za później dokupiłem ten sata i nie chciałem od nowa instalować systemu.
  • Poziom 35  
    To proponuję przeskanować pamięci MemTestem ( każdy osobno ). Być może pamięci się źle komunikują.
  • Poziom 8  
    Kiedy sprawdziłem wszystkie na raz kości, nie było błędów. Schody zaczęły się przy sprawdzaniu pojedynczo (MemTest z oryginalnej płyty kubuntu). 2 kości nie miałby błędów, ale kość GoodRam z oznaczeniami GR667/D264L5/512 sprawiała problemy. Najpierw w środku 5. testu po prostu test stanął (taki dzyndzel migał, ale stoper i pasek postępu się zatrzymał). Po przełożeniu do innego slotu test się zakończył z ok 1650 errorami w teście 5. i ok 50 w teście 8. Łącznie było równo 1700 błędów. Wyjąłem tą kość i zobaczymy czy dalej będzie się zawieszał. Jutro oddam znajomemu żeby sprawdził ją u siebie. Tymczasem ja idę od nowa zainstalować system, bo mój zasyfiony zaczął się mulić przy zmniejszonej ilości pamięci :D

    Edit:

    A jeśli mowa o systemie, to też nie jest jego wina na 100%. Przed ostatnim formatem i na świeżym systemie też się zacinał.
  • Poziom 35  
    wohiej napisał:
    Kiedy sprawdziłem wszystkie na raz kości, nie było błędów. Schody zaczęły się przy sprawdzaniu pojedynczo [...]


    Dlatego każdą kość sprawdza się osobno.
    Pozostałe kości także są 667MHz ?
  • Poziom 8  
    Everest pokazuje "DDR2-533 (266MHz)" dla obu pamięci.