Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie prywatnych imprezek

gargus02 27 Nov 2011 11:20 12325 173
Wago
  • Helpful post
    kamil_cb
    Level 17  
    za głośniki masz 400zł, obudowy 200, masz 600, kable z wykończeniem max 100zł. Zostaje 1000zł na;)
    Akurat na t.ampa 1050. i z tego jeszcze 100zł na np kratownice ;)

Nie trzeba odciąć, ale subsonic na 50hz mile widziany, chociaż grając z głową nie trzeba będzie a przy 40 osobach nie trzeba rozkręcać...no i zależy jaka muzyka :)
  • Wago
    gargus02
    Level 15  
    Muzyka nie będzie ciężka, myślę że sporo będzie hands up, electro-house i takie klimaty. Czasami jak % więcej to jakieś biesiadne. Zaraz sam sobie dokładniej policzę. Dziękuje na razie wszystkim za porady, bo chyba wyczerpująco odpowiedzieliście mi na moje pytania. Jeśli będę miał jakieś wątpliwości to napiszę tu :D
    Pozdrawiam.
  • Wago
    Luke15
    User under supervision
    Jeśli trzeba ciąć koszty, to mogę jedynie zaproponować E800 również od T.AMP'a. Jednak TA1050 jest lepszą serią, która przede wszystkim, lepiej radzi sobie z niskimi rejestrami. Jednak jako na nadstawki E800 nie jest zły, a wręcz wystarczający, więc to właśnie na nim można nieco obciąż koszty.
    gargus02
    Level 15  
    Jeszcze mam pytanie. Jaka powinna być płyta? Grubość, rodzaj?
    wykonanie kolumn wyniesie jakieś 800zł wliczając koszty przesyłki, chyba że znajdę w jakimś sklepie tu. Do tego T.AMP e800 i mi się podoba cena.
    Luke15
    User under supervision
    Grubość płyty, zależy tez od jej rodzaju. Chcesz ciąć koszty, więc domyślam się że wybór padnie na wiór, tak więc myślę że 16mm w zupełności wystarczy.

Jeśli chodzi o cięcia kosztów, to możesz również podarować sobie tą gąbkę na front.
    gargus02
    Level 15  
    No tak chce jak najbardziej ciąć koszty bo później będzie trzeba jeszcze kupić jakiś derby czy inną podobną kolorową zabawkę.
    Czyli na front tylko siateczka?
    Luke15
    User under supervision
    Tak, krata w zupełności wystarczy. Kup 1mm grubości bo na takie zastosowanie jest to wystarczające. Przy montażu kraty, upewnij się że jest ona solidnie zamocowana, aby nie wpadała w rezonans podczas grania. Proponował bym mocowanie kraty na listwach (na całej wysokości oraz szerokości) a nie na samych klockach, gdyż jest to znacznie stabilniejsze.

Możesz również zrobić rączki wyrzynarką już w samej paczce, co również obecnie nieco koszty. Zamiast terminali metalowych bądź plastikowych można zrobić samemu, przy odrobinie staranności, całkiem ładne terminale - montując w nie tylko gniazda speakon.
    gargus02
    Level 15  
    Rączki kupię plastikowe po 6zł na terminale już mam pomysł.
    Luke15
    User under supervision
    Rączki jeśli już, radzę kupić metalowe, bo te plastikowe jakieś takie lipne są. Chyba że kupisz naprawdę solidne. Koszt metalowych to min. 15zł. /szt.
    gargus02
    Level 15  
    Chodzi mi o te plastikowe takie, że do środka tylko, bez tej "poprzeczki" również są lipne? Niosąc za nie trzyma się praktycznie za obudowę.
    Luke15
    User under supervision
    Wszystko zależy od Twojej wygody, mi osobiście, lepiej nosi się paczki, trzymając za rączki właśnie z tą poprzeczką ;) Tym bardziej, jeżeli kolumnę niesie się w 2 osoby, bo w tedy komfort trzymania "rączki bez poprzeczki" jest beznadziejny, ponieważ nie ma tego jak złapać.

Jednak to tylko moje sugestie i odczucia z doświadczenia, ale każdy ma swoje preferencje i na to wpłynąć nie mogę.
    gargus02
    Level 15  
    Akurat przenoszenie to chyba nie jest aż tak duży problem. Nie raz nosiłem kolumny z takim uchwytem we 2 osoby. Nie było aż tak źle.
    Luke15
    User under supervision
    Tak więc, w tej kwestii wybór należy do Ciebie ;)
    gargus02
    Level 15  
    To nie jest takie ważne. Chodzi głównie o poprawną budowę, dobry dźwięk i zabezpieczenie głośnika, wiadomo jak to jest na 18stkach. Czasami i kolumna zdenerwować potrafi kogoś....
    Luke15
    User under supervision
    Z reguły zawsze dbam o to aby zapewnić bezpieczeństwo sprzętu. W umowie zawieram paragram, iż zleceniodawca zapewnia bezpieczeństwo zarówno mi jak i instalacji nagłośnieniowej.

Gdyby tak, na jakiejś 18'stce pijany koleś miał jakieś problemu co do sprzętu, po prosty wychodzi się z takim delikwentem i pyta w czym problem ;)

Jeżeli takowa kolumna zostanie przewrócona, a mało tego - stoi na jakimś podeście czy statywie, to uszkodzenie jej jest prawie nieuniknione. Pierwsza sprawa to sama obudowa, jeżeli jest wykonana z wióru to narożniki mogą się po prostu odłamać.

Ponadto przy mocnym uderzeniu, i braku odpowiedniego usztywnienia drivera, może on swoim ciężarem uszkodzić mocowanie do horna i odpaść. Tak mocne uderzenie, może również być konsekwencją przesunięcia się magnesu głośnika niskotonowego, o czego konsekwencji chyba nie muszę się rozpisywać.
    sebap
    Level 41  
    gargus02 wrote:
    Trzeba będzie chyba porozmawiać z rodzicami ewentualnie dziadkami

To dobre wyjście. Szczególnie dziadkowie ;).
    Najlepszym zaś sposobem będzie
    gargus02 wrote:
    trzeba po prostu zaczynać się brać do pracy.
    gargus02
    Level 15  
    czy ktoś powiedział, że ja będę zawierał jakieś umowy? Będę nagłaśniał nie duże imprezki znajomych osób. Ewentualnie znajomego, znajomego czy coś takiego. Więc żadnej umowy nie będzie. Na statywach ich raczej na razie nie postawię myślę, że po prostu tak na czymś typu jakiś przykryty stolik :D później może statyw dokupię.
    Edit: co do umowy. Czy ja jako niepełnoletni mogę ją zawrzeć? Na jakiej zasadzie ta umowa działa?
    kamil_cb
    Level 17  
    Tak poza głównym tematem mam nadzieje że masz świadomość ZAIKSU i innych darmozjadów których trzeba opłacić? Oraz ew konsekwencji nalotu.... Chociaż grając u kogoś w domu to pół biedy ;)
    gargus02
    Level 15  
    Mam świadomość ich nalotów. W moich okolicach ani razu nie słyszałem o takim nalocie, myślę, że do domu czasami może jakaś mała kawiarnia, na części imprezek będę użyczał tylko nagłośnienia. Więc z ZAiKSEM nie będzie do mnie. Mówię od urodzenia nie słyszałem o żadnym takim nalocie.
    Jeszcze chcę zapytać w związku z tą umową. Warto takie coś podpisać nawet jeśli osobę się zna?
    gargus02
    Level 15  
    A więc tak Panowie.
    Po rozmowach z rodzicami, przejrzeniu zasobów garażu postanowiłem zbudować kolumny. Jest jeden mały problem, tata wymaga aby projekt był narysowany na skrzynie... w innym wypadku mi nie pomoże. Czy mógłby ktoś mi coś takiego podrzucić? Razem ze sposobem podłączenia?
    W garażu mam: pełno wkrętów, mdf 14'', i narzędzia.
    Pytanie. Użyć wkrętów tych czarnych czy "białych" i jaki klej do sklejenia ścianek? Odkopuję temat i powoli zabieram się do zbierania ostatecznych informacji. W czasie ferii zimowych, a może wcześniej ( o ile znajdę czas) rozpocznę prace.
    Na pewno do sylwestra nie zdążę więc nie będę się spieszył.
    Czekam na dalszą pomoc i pozdrawiam.
    ukji80
    Level 18  
    kamil_cb wrote:
    Tak poza głównym tematem mam nadzieje że masz świadomość ZAIKSU i innych darmozjadów których trzeba opłacić? Oraz ew konsekwencji nalotu.... Chociaż grając u kogoś w domu to pół biedy ;)

Gwoli ścisłości.
    Quote:
    Obowiązkiem DJ-a jest odtwarzanie muzyki bezpośrednio z oryginalnych nośników (płyty CD, płyty winylowe, MP3 kupione w Internecie z licencją na publiczne odtwarzanie).
    Klub muzyczny/dyskoteka powinien posiadać stosowne umowy z Organizacjami Zbiorowego Zarządzania (ZAiKS, STOART, SAWP i ZPAV) zezwalające na publiczne odtwarzanie muzyki.
    Jeśli klub posiada powyższe umowy i DJ gra bezpośrednio z oryginalnych nośników, nie są wymagane żadne dodatkowe opłaty od DJ-ów. Na płytach CD widnieje zapis: "Kopiowanie, wypożyczanie oraz publiczne odtwarzanie - również przez radio - niniejszej płyty bez zezwolenia jest zabronione." Takim zezwoleniem są powyższe umowy z Organizacjami Zbiorowego Zarządzania.
    W przypadku, gdy DJ chce grać z kopii oryginalnych płyt, których jest właścicielem, powinien posiadać licencję DJ-ską zezwalającą na kopiowanie oryginalnych nagrań muzycznych na nośnik cyfrowy i publiczne ich odtwarzanie z owych kopii.
    W przypadku, gdy DJ kupił MP3 w sklepie internetowym, z takich nagrań może korzystać w sposób określony w regulaminie serwisu lub umowie licencyjnej. Jeżeli, zgodnie z regulaminem serwisu, nagrania mogą być wykorzystane wyłącznie do użytku prywatnego, to nie mogą być one odtwarzane publicznie.
    Licencja DJ-ska nie legalizuje ściągniętych z niewiadomego źródła nagrań muzycznych ? tzw. piractwa.

http://www.djpromotion.com.pl/articles/746/ZPAV-przedstawia-zwiezla-wykladnie-na-temat-grania
    gargus02
    Level 15  
    Czy przepraszam ja powiedziałem, że będę jako Dj? czy powiedziałem, że to będzie się odbywać poza jakimś domem? Mam świadomość ZAiKS... Nie do tego ten temat służy.
    gargus02
    Level 15  
    Sorki za post pod postem, ale mam nadzieję, że dzięki temu specjaliści tu zajrzą.
    Mam wątpliwości czy dobrze myślę o podłączeniu :( Dla tego stworzyłem taki nie profesjonalny rysunek. Czy tak to ma wyglądać?
    Nagłośnienie prywatnych imprezek
    CiągleSięUczę
    Level 12  
    Schemat poprawny ;) Wyjdzie z tego kolumna o imp 4R.

Rybusie-troszkę nie ten dział....
    gargus02
    Level 15  
    Na początku był odpowiedni, ponieważ myślałem nad zakupem gotowej. :D
    dziękuję.
    Jeszcze może ktoś by podpowiedział jak tą żarówkę w środku umieścić, aby nigdzie nie odleciała :D
    Luke15
    User under supervision
    Wytraw prostą płytkę pod żarówkę, wlutuj żarówkę w pola lutownicze a całość, zamocuj na kołkach lub wkrętach do obudowy ;) Trwale i bezpiecznie przede wszystkim ;)
  • Helpful post
    CiągleSięUczę
    Level 12  
    Dokładnie, to są 3 elementy więc płytka będzie banalna...

A mocowanie najlepiej przykleić do kawałka gąbki a ta do obudowy-oczywiście jakimś konkretnym klejem, oraz elementy na płytce można tez przykleić do samej płytki-uchroni to je przed wibracjami, odklejeniem ścieżek i zbyt szybkim przepaleniem żarówki (dokładniej przerwaniem włókna)
    gargus02
    Level 15  
    Tylko ja nie mam zielonego pojęcia o wytrawianiu płytek. Chyba zastosuję prostszą metodę. Znajdę "gniazdo" takiej żarówki i przymocuję do obudowy. Ewentualnie pomiędzy obudowę i żarówkę coś się włoży co zniweluje wibracje. Właśnie, a co zrobić kiedy mi ta żarówka w środku zabawy się spali?
    Luke15
    User under supervision
    Wymienić ;)

A tak poza tym, to nie musisz tej żarówki jakoś specjalnie chronić przed wibracjami... spokojnie. To żarówka samochodowa, nawet jak byś rzucił paczką o ziemie podczas jej pracy, nic się jej nie stanie ;)
    gargus02
    Level 15  
    Wymienić to jasne :D tylko problem taki w jaki sposób. Hmm śrubokręt i odkręcamy GDSa? innej - szybszej- możliwości nie widzę.