Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM X41 tablet nie działa ekran dotykowy po zmianie systemu.

1sprawiedliwy 23 Nov 2011 22:09 6810 12
    1sprawiedliwy
    Level 9  
    Witam odkupiłem od znajomego tablet ibm x41 miał zainstalowany win 7 i brakowało kilku sterowników. Postanowiłem zmienić na win xp prof. zainstalowałem wszystkie sterowniki a ekran dotykowy nie działa oczywiście mam oryginalne piórko. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki.
    1010011010
    Level 32  
    Pełna specyfikacja sprzętowa, jesteś pewny, że ekran jest sprawny?
    serwisor
    Level 29  
    Jakiego XP zainstalowałeś ?
    Powinieneś Windows XP Tablet PC Edition.
    Dlatego nie obsługuje ci dotyku.
    1sprawiedliwy
    Level 9  
    Tak jestem pewien że ekran jest sprawny miałem zainstalowany win 7 Enterprise i ekran normalnie działał, zmieniłem na win xp prof. zainstalowałem wszystkie sterowniki i nic może jeszcze jakiś soft bo tablet jest wykrywany jako myszka.
    IBM X41 tablet nie działa ekran dotykowy po zmianie systemu.

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

sam dotyk udało mi się odpalić za pomocą Microsoft Tablet PC Platform SDK ma ktoś jakąś nakładkę na win xp prof. aby to działało normalnie czy lepiej szukać inny system tylko jaki?
    1010011010
    Level 32  
    Windows XP tablet edition.
    A tak nawiasem xp prof. masz oryginalny i po aktualizacjach?
    Wichura1
    Level 2  
    Musisz zainstalować Windows XP Professional OEM SP2 (może być PL). W trakcie instalacji po wpisaniu klucza ze stickera, po pewnym czasie zażąda drugiej płyty (po kluczu wykrywa, że to tablet). Druga płyta to ta sama płyta co w WIN XP MEDIA CENTER EDITION. Po zainstalowaniu system działa idealnie i spokojnie się aktywuje. W zakładce system informuje, ze to WINDOWS XP Professional Tablet Edition 2005 (jak podaje Microsoft na swoich stronach upgrade z wersji Tablet Edition do Tablet Edition 2005 jest bezpłatny). Instalacji najlepiej dokonywać z zewnętrznego napędu CD na USB. Przywrócenie ukrytej partycji instalacyjnej (Recovery) w serwisie Lenovo kosztuje 120 PLN+VAT+ koszty przesyłki. Chyba że ją masz, uruchamia się ją w czasie startu klawiszem F1. Niestety firmy najczęściej usuwają ją, czyszcząc dysk z danych przed sprzedażą.
    User removed account
    User removed account  
    QCoo
    Level 17  
    pomogło na tyle, że działa rysik (ale przyciski na nim nie).
    I gdzie znaleźć sterowniki od klawiszy na ramce matrycy (mam tu na myśli np. przycisk od obrotu wyświetlanego obrazu)
    User removed account
    User removed account  
    Salwinek91
    Level 9  
    Mam ten sam problem co QCoo. Ekran dotykowy działa tylko nie działają przyciski na matrycy. Wie ktoś skąd wziąć sterowniki do nich?
    User removed account
    User removed account  
    Salwinek91
    Level 9  
    Ja już tych sterowników tyle zainstalowałem... Albo muszę po kolei wszystkie brać i zobaczyć. A z jakiej stronki brałeś te sterowniki?
    User removed account
    User removed account