Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony Ericsson K750i nie zapisuje zdjęć

jarek_garbus 23 Lis 2011 23:25 1438 5
  • #1 23 Lis 2011 23:25
    jarek_garbus
    Poziom 8  

    Witam
    Jako laik potrzebuję pomocy bo już sam sobie poradzić nie mogę i nie wiem co robię nie tak, ale już mówię w czym problem.

    W telefoniku przestał działać aparat, tzn po odsunięciu zasłony aparat się włączał, autofokus ostrzył, można nim było nagrywać filmy,
    jednak podczas prób zrobienia zdjęcia, po dźwięku migawki telefon wychodził do pulpitu a zdjęcie się nie zapisywało, można było tak w kółko ale żadne się nie udawało zrobić.
    Używając google zorientowałem się że nie jest to odosobniony przypadek, spośród porad na różnych forach jak to rozwiązać kolejno podejmowałem następujące działania:
    -zmieniałem karty pamięci,
    -formatowałem kartę pamięci,
    -resetowałem ustawienia początkowe,
    nic nie pomagało.
    Ostateczną poradą było wgranie od nowa softu.
    A że byłem w tym zupełnie zielony więc znów zacząłem szukać czytać ściągać różne programy, sterowniki i pliki.
    Ściągnąłem sterowniki Flash-usb (jakiś gg), ściągnąlem setool2lt, ściągnąłem również xs++
    Zainstalowałem co trzeba podłączyłem telefon wciskając C i odczytałem:

    Cytat:
    20:48:40| Profiling SEMC phone...
    20:48:40| Platform: DB2010
    20:48:40| OTP CID: 49
    20:48:40| EROM CID: 49
    20:48:40| EROM Color: Red
    20:48:40| IMEI: 35437701xxxxxx
    20:48:40| Phone ID: K750
    20:48:40| Region: EMEA_1
    20:48:40| CDA: CDA102338/99 R7A
    20:48:40| Firmware Version: R1CA021
    20:48:40| EROM: n/a
    20:48:40| Ready for operation!


    ściągnąłem 2 pliki softu:
    K750_R1CA021_MAIN_EU_1_CL_RED49
    K750_R1CA021_FS_EMEA_1_RED49

    Następnie używając setool2lt wgrałem te pliki, postępując zgodnie z instrukcjami, wyjmowałem i wkładałem baterie, odłączałem i podłączałem kabel, wciskałem C. Nie pojawiły się żadne błędy a wręcz status READY.
    Odłączyłem kabel, wyjąłem baterię, włożyłem ją, włączyłem telefon, komunikat
    Cytat:
    Please wait
    i pasek postępu, czekam, zanim pasek doszedł do końca pojawia się komunikat
    Cytat:
    insert sim
    więc znów wyłączam wyjmuję baterię wkładam kartę sim i baterię, włączam komunikat
    Cytat:
    witamy
    ale nie nie widzę migającego kursora, wprowadzam PIN ale go nie widzę, po wprowadzeniu czterech cyfr jedyne co się zmieniło to uaktywniło się
    Cytat:
    OK
    no to wciskam i znów komunikat
    Cytat:
    Błąd konfiguracji. Skontaktuj się z operatorem sieci lub z centrum usług.
    Spróbowałem więc wgrać jeszcze raz ten soft tym razem używając xs++, wszystko fajnie i pięknie, komunikat SUCCESFULL szkoda tylko że po uruchomieniu telefonu nic się nie zmieniło.

    Ściągnąłem więc nowszy soft
    K750_R1DB001_MAIN_EU_1_CL_RED49
    K750_R1DB001_FS_EMEA_1_RED49

    i znów identyczny sposób wgrywania, i znów ten sam komunikat.

    Co robić? Jak to to rozwiązać.

  • Pomocny post
    #2 23 Lis 2011 23:45
    phoszek
    Poziom 15  

    Custom(CDA) musisz jeszcze wgrać. Polecam google oraz frazę "Custom k750i".

  • #3 24 Lis 2011 00:41
    jarek_garbus
    Poziom 8  

    Oki dzięki za podpowiedź, wgrałem i teraz faktycznie telefon udało się uruchomić jest jedno...

    ALE

    Aparat wciąż nie działa :(
    Wciąż wyskakuje do pulpitu, co robić?
    Przecież jest to jakoś naprawialne. Jest?

  • #4 24 Lis 2011 09:38
    tele_sim
    Poziom 33  

    jarek_garbus napisał:
    Aparat wciąż nie działa :(
    Wciąż wyskakuje do pulpitu, co robić?
    Przecież jest to jakoś naprawialne. Jest?


    Na początek podmień aparat, podmień taśmę aparatu.

  • #5 24 Lis 2011 13:22
    jarek_garbus
    Poziom 8  

    Już to robiłem na początku ale nic to nie dało więc nawet nie wspominałem.

    Wątpię aby to była kwestia samej kamery czy taśmy, styków itp. bo filmiki można nagrywać, a przed chwilą stwierdziłem, że można robić zdjęcia w trybie RAMKI.
    W ramce wszystko jest ok tylko zwykłe zdjęcia są niewykonalne.

    Czy to może być związane ze sterownikami? Ale czy wgrywanie nowego softu nie powinno jednocześnie wgrać nowych sterowników?

    Zdania zaczynamy wielką literą i kończymy kropką.Proszę niezwłocznie poprawić swoją wiadomość. Mod poochone

    A po znakach interpunkcyjnych wstawia się spację. Więc proszę poprawić swoją niezbyt merytoryczną uwagę, bo żeby wytykać komuś błędy wypadałoby samemu ich nie popełniać. Użytkownik jarek_garbus

  • #6 25 Lis 2011 09:28
    jarek_garbus
    Poziom 8  

    Jeszcze raz przełożyłem aparat i taśmę z drugiego k750i, wgrałem też sterownik aparatu camera_driver_v.9.98, ale problem wciąż istnieje jako nierozwiązany.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME