Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-Link TL-WR340G rozłącza się co jakiś czas i wolno chodzi internet (16 Mbit/s)

24 Lis 2011 20:23 2639 3
  • Poziom 9  
    Witam. Kupiłem tydzień temu router TP-Link TL-WR340G. Założyłem również internet z firmy Vectra 16 Mbit/s. Podłączyłem router, skonfigurowałem poprawnie. Pierwsze używanie routera na przymrużenie oka wydawało się poprawne, chociaż szybkość pozostawiała wiele do życzenia. Po ponownym używaniu routera zaczęły się problemy. Rozłączanie, gubienie routera, strony oraz ściąganie wchodzące w żółwim tempie (na telefonie Samsung Gio przez Wifi odbierałem internet znakomicie i sprawdzałem nawet na Speed Test (około 16 Mbit). Dziwi mnie to, że gdy włączam Speed Test na komputerze stacjonarnym, wykazuje mi szybkość w granicach 1 Mbit !! (czasem 4 Mbit/s)!!! To jest niedopuszczalne. Grzebałem w konfiguracji routera poprzez stronę TP Linka i na razie udało mi się coś wykombinować, ponieważ komputer przestał się rozłączać, ale szybkość to porażka. Więc kogo to wina?? Routera, karty sieciowej czy raczej ustawień komputera? Zasięg mam w "dobry"(4 kreski). System operacyjny to Windows 7. Dodam też, że mój znajomy używa tego samego routera i działa mu na wszystkich komputerach przenośny, ale na stacjonarnym niestety jest to samo co u mnie. Pisałem również do sprzedawcy na allegro, u którego zakupiłem ten sprzęt i mówił, że "to najsłabszy router z rodziny Tp Link i to podstawowe urządzenie. Jeśli chcę kupić router o lepszym zasięgu i szybkości to, żebym zakupił jeden z trzech modeli:
    TL-WR841
    TL-WR941ND
    TL-WR21043ND
    Co o nich sądzicie? One pracują na standardzie 802.11n, ale też w innych i nie wiem czy będą zgadzać się z moją kartą sieciową (Ralink Wireless LAN Card V2).
    Co sądzicie o karcie P-Link TL-WN350GD?

    Co w ogóle wymienić? Czy coś trzeba wymieniać, żeby ściągać szybkość 16 Mbit i mieć pełny zasięg?? :?:
  • Użytkownik obserwowany
    Idź na całość kup tp-linka 1043.
  • Poziom 29  
    Cytat:
    Założyłem również internet z firmy Vectra 16 Mbit/s

    Moje pytanie brzmi czy sprawdzałeś przed routerem (wyjście z modemu) czy od Vectry dostajesz to co zamawiałeś ?
  • Poziom 9  
    Witam, dziękuję za odpowiedzi. Przed chwilą sprawdziłem przez kabel, komputer podpiąłem pod mój router Tp Linka (nie do routera Vectry) i aż mnie zadziwiło. Transfer 16 Mbit/s. Wszystko prawidłowo. Po odłączeniu kabla, połączyłem się z routerem bezprzewodowo (komputer stał 1 metr od routera w linii prostej. Transfer tak samo szybki. Po wyłączeniu komputera i położeniu Go na swoje miejsce w sąsiednim pokoju, problem powrócił, strony nie chcą się ładować, transfer 1 Mbit/s, a czasem niżej. Sądzę, że to wina karty sieciowej albo słabego zasięgu, choć mam 4 kreski (dobry zasięg).