Nie wiem co masz zrobić by usunąć usterkę, bo jak na razie to nie wiadomo gdzie ona tkwi... choć nie, wiem jak ją usunąć - zmień samochód to na pewno usunie usterkę.
Ja Ci próbuję pomóc a Ty jeszcze z pretensjami... co za człowiek :/
zbig605 wrote: Przeczytaj swoją pierwszą wersje to zauważysz że ty o tym regulatorze wspomniałeś.
Ja pisałem o
tzok wrote: regulator wolnych obrotów
natomiast Ty o
zbig605 wrote: regulator wolnych obrotów wału korbowego
więc zwróciłem Ci uwagę, że mylisz regulator wolnych obrotów (biegu jałowego) z czujnikiem obrotów wału i opisujesz typowe objawy usterki tego drugiego.
Ja piszę, że nie działa Ci
regulator wolnych obrotów (który nie ma nic wspólnego z
czujnikiem prędkości obrotowej wału)... jest zablokowany w pozycji jak dla ciepłego silnika, więc albo ECU widzi cały czas wysoką temperaturę silnika, albo zablokowany jest silniczek krokowy. Dodam, że w zajechanych silnikach niektórzy, sprzedając samochód latem, maskowali problem typu "falujące wolne obroty" całkowicie odłączając sterowanie silniczka krokowego. Nie piszesz czy masz ten samochód od dawna, czy usterka się nasilała czy pojawiła nagle.
Jak już silnik się zagrzeje i trzyma wolne obroty, włączysz bieg zaciągniesz hamulec awaryjny i delikatnie odpuścisz sprzęgło to silnik jest w stanie utrzymać wolne obroty, następnie jak go tak "przydusisz" i nagle wciśniesz sprzęgło to czy obroty podskoczą na chwilę do góry (1500-2000rpm)? Da się ruszyć z 1 biegu bez dodawania gazu i samochód będzie jechał trzymając ok 800rpm?