Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepm.001 wrote:Ze swej strony czytając tabliczkę znamionową nie widzę możliwości podłączenia zasilania 1 fazowego - nieistotne czy bezpośrednio czy przez falownik.
pm.001 wrote:Ze swej strony czytając tabliczkę znamionową nie widzę możliwości podłączenia zasilania 1 fazowego - nieistotne czy bezpośrenio czy przez falownik.
Quote:gdyż dla mnie jest to falownik 3 fazowy a tylko zasilanie ma 1 lub 3 fazowe. W odróżnieniu od wyrobów które mają na zasilaniu oraz na wyjściu 1x230 - widziałem kiedyś takie w katalogach ale nie stosowałem więc nie potrafię na szybko podać stosowych typów.niezależnie czy będzie to 3x230 czy 3x400 na wyjściu
pm.001 wrote:Częstym powodem uszkodzeń starszych silników podłączonych do falownika było uszkodzenie izolacji. Silnik który teoretycznie ma dobre pomiary stanu izolacji może zostać uszkodzony przez falownik z powodu stromości narastania napięcia zasilania.....
widziałem kiedyś takie w katalogach ale nie stosowałem...
opamp wrote:Jak silnik był przewijany przez ixxę to może być nie fajnie i błędzie błąd na falowniku i po imprezie. Łożyska w powinny być przystosowane ( izolowane!) do pracy z prądem nie sieciowym ponieważ indukują się prądu co przegrzewają owe łożyska.
opamp wrote:Falownik ustaw na trójkąt przy takiej wielkiej mocy.
Pozdro
Quote:A czy stosował Kolega jakiś zwykły 3-fazowy falownik ze starszym silnikiem i zdarzyły się wtedy jakieś komplikacje?
Quote:To zależy od aplikacji a nie od wieku silnika. Z opisu na bazie wiersza Tuwima niewiele wynika. Jeśli kolega nie ma potrzeby pracy z dużym momentem i precyzyjnych ruchach przy niskich obrotach to z pewnością wystarczy przemiennik skalarny a nie wektorowy.raczej falownik skalarny czy wektorowy
Quote:Falownik ustaw na trójkąt przy takiej wielkiej mocy
bonanza wrote:Miałem silniki przewijane przez lokalnych magików to silniki na krótko działał a pod falownikiem był błąd prądu wyjściowego. Skończyło że nawet 3x przewijali jeden silnikTak mówią teoretycy, którzy nigdy nie widzieli falownika w akcji. A ja napiszę: każdy nieuszkodzony falownik stosownej mocy będzie działał w tym zastosowaniu, o ile silnik nie był zalany wodą ani przezwajany... przez piekarza albo krawca. Dodatkowe chłodzenie zbyteczne.