Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Air Top 2000 d nie uruchamia się.

michald11 25 Nov 2011 20:31 18883 31
    michald11
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam webasto Air Top 2000
    Mam problem z jego uruchomieniem, gdy je włączam zaczyna pracować dmuchawa ale leci zimne powietrze a po chwila zaczyna mrugać dioda 3 razy pomału a później szybko czemu ono nie chce działać.
    Proszę o pomoc i przepraszam za założenie nowego tematu ale nic nie mogłem znaleźć na innych a webasto jest mi potrzebne prawie co dzień na wyjazdy na noc a teraz jest zimno.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.
    Proszę o szybką pomoc.
    sobol350
    Level 16  
    Policz te szybkie błyski,to są kody błędów
    michald11
    Level 10  
    Witam
    Gdy przekręcę pokrętłem włącza się dmuchawa a po chwili zaczyna mrugać dioda.
    3 razu pomału i potem około 5 razy bardzo szybko że nie jestem w stanie dokładnie policzyć i od nowa 3 razy pomału a dmuchawa chodzi cały czas co się może dziać proszę o szybka pomoc.
    michald11
    Level 10  
    Proszę o pomoc w uruchomieniu co można by sprawdzić.
  • Helpful post
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    Sprawdź napięcie zasilania, jakie przychodzi do webasto, ten błąd to niskie napięcie. Spróbuj dołądować akumulatory lub uruchomić ogrzewanie na pracującym silniku. Jeżeli napięcie jest ok. to do wymiany kaseta.
    michald11
    Level 10  
    Dzięki za pomoc sprawdziłem na zgaszonym zaraz wyskakuje błąd a jak zapaliłem to działało poprawnie tylko czemu na wyłączonym silniku nie działa samochód zapala bez problemy mam tak akumulator 120Ah

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

A teraz webasto się już wcale nie uruchamia po przekręceniu włącznika. Co się dzieje.
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    sorawdz napięcie, bezpieczniki. doladuj akumulator.
    michald11
    Level 10  
    Założyłem mocniejszy akumulator bo na tamtym naładowanym wyskakiwał błąd 3.
    Bezpieczniki w skrzynce były wszystkie dobre dopiero na kablach znalazłem stopiony bezpiecznik był 15 założyłem 20 i wszystko gra aż po paru minutach wyskakuje błąd 1 jaka może być tego przyczyna

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Jaka może być przyczyna tego błędu (jedno mrugniecie) co trzeba zobaczyć może coś wyczyścić.
    apollo229
    Level 21  
    Zabrudzony palnik lub paliwo nie dopływa do ogrzewania.
    michald11
    Level 10  
    Czyli trzeba będzie rozebrać całe webasto.
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    pompka paliwa lub palnik, jezeli przy uruchamianiu mocno dymi.
    apollo229
    Level 21  
    Bardziej to stawiałbym na palnik, pompki raczej rzadko się psują w tych typach ogrzewań.
    michald11
    Level 10  
    Witam
    Odkręciłem webasto od samochodu wyjąłem z obudowy po odpinałem kable od płytki co mam dalej robić co rozkręcać i przeczyszczać. Proszę o szybką pomoc.
    apollo229
    Level 21  
    Spróbuj odkręcić 5 śrub łączących wentylator z piecem, później 4 śruby palnika. Wyjmij ostrożnie palnik i sprawdź, czy nie zebrało się za dużo nagaru.
    michald11
    Level 10  
    Dzięki za instrukcje gdy wyjąłem całe, żeberka były pełne sadzy aż się w nich nie mieściło, czyszczę i składam czy to było przyczyną?.
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    oddaj do naprawy, wymienia palink uszczelki i bedzie ok. Jak nigdy tego nie robiłeś to uszkodzisz przy demontażu sztyft i/lub czujnik płomienia. Taki będzie finał że wyjdzie 2x drożej niż sam to zrobisz.
    michald11
    Level 10  
    Witam
    Wyczyściłem,było bardzo dożo nagaru.
    Po złożeniu i włączeniu po chwili znów wyskakuje ten sam błąd F01.
    Co mogę jeszcze zrobić.
    Proszę o Pomoc.
    apollo229
    Level 21  
    Sprawdź czy dochodzi paliwo do ogrzewania, może układ paliwowy zapowietrzony
    michald11
    Level 10  
    Gdy włączę webasto ze zdjętym wężykiem paliwowym to pomalutku kapie paliwo pompkę słychać jak tyka a gdy założę wężyk i włączę to w tedy się normalnie włącza po 10 sekundach dmuchnie ładnie dymem a później tak normalnie leci a po około 1 minucie wyskakuje błąd F01 co mogło się popsuć co bym mógł zrobić dodam ze samochód będzie jutro potrzebny. Aha dym nie leci z komina cały czas raz mocniej a raz słabiej.
    Proszę o Pomoc.
    michald11
    Level 10  
    Co mogę jeszcze sprawdzić.
    michald11
    Level 10  
    A czy można by termostat sprawdzić jakoś.
    sobol350
    Level 16  
    Palnik masz do regeneracji lub wymiany,nie kombinuj tylko zrób to o czym mowa nie wyczyscisz palnika bez rozcięcia
    michald11
    Level 10  
    A można by kupić np na allegro palnik do webasta, tylko proszę w doradzeniu jaki kupić.
    ARTUR_STANCZUK
    Level 19  
    moge sprzedac oryginał w bdb cenie wraz z kpl. uszczelek. kontakt priv.
    Zwracam się z prośbą o zamknięcie tematu!. Wałkowane w kółko "palnik do wymiany"!!!
    michald11
    Level 10  
    Cześć
    Wiec tak:
    Jak włączę webasto to pracuje ono na wolnych obrotach a po paru sekundach słuchać tykanie pompki następnie słychać piec i leci malutki ledwo widoczny ciepły dymek po około 30 sekundach wyłącza sie na dwie sekundy i włącza na większe obroty a gdy sie włączy dmuchnie mocniej białym dymem i pracuje na tych obrotach i znowu po chwili sie wyłączy na dwie sekundy i znowu dmuchnie białym dymem i pochodzi trochę i wyskakuje błąd 1
    Co się mogło zepsuć.
    Proszę o pomoc
    michald11
    Level 10  
    Próbowałem na mieszance 50:50 benzyna - ropa i to samo dwa razy się próbuje załączyć ale skoro się nie chce załączyć to czemu leci ciepłe powietrze to chyba znaczy że jednak się spala paliwo tylko czemu tak krotko działa.
    Co się mogło stać a co z czujnikiem przegrzania może on szwankuje.
    michald11
    Level 10  
    KOLEDZY
    To jak mam to webasto w końcu uruchomić POMÓŻCIE mi.
    Co mam sprawdzić wymienić.
    apollo229
    Level 21  
    Jechać na serwis ogrzewań i sprawę zakończyć. Podepną się diagnozą, sprawdzą co trzeba, wymienią w razie potrzeby i będzie po kłopocie
    michald11
    Level 10  
    No ok a gdzie taki serwis najbliższy od Pińczowa by był.
    A wy macie jakieś pomysły na naprawę.
    SP7SEC
    Level 28  
    zapraszam do siebie pozdrawiam Dwikozy koło Sandomierza