Ja napiszę conieco na temat LM 317 ponieważ lubię wykorzystywać ten układ w swoich projektach.
Pierwsza rzecz to proponuje zapoznać się z notą katalogową dotyczącą tego układu. Wynikają z niej 2 rzeczy:
1. LM 317 Iwy=1,5A max
2. Poniższy schemat jako typowa aplikacja:

Bazując na tym schemacie zbudowałem sobie taki układ który miał służyć (i służy bardzo dobrze) jako zasilacz do laptopa do ciężarówki - instalacja 24V (w rzeczywistości 24-28,5V). Jest to zasilacz do laptopa Fujitsu-Siemens. Oryginalny zasilacz sieciowy ma napisane OUTPUT 20V 4,5A. Ja na bazie powyższego schematu zrobiłem coś takiego jak poniżej (nie mam zasilacza w tym momencie przy sobie więc nie mogę dokładnie sprawdzić jak to zrobiłem, ale narysuję to z pamięci).

Układ się grzeje ale nie nadmiernie (LM-y na wspólnym radiatorze) nawet przy dużym obciążeniu (ładowanie baterii laptopa na uruchomionym i wykorzystywanym systemie z podłączonymi dodatkowymi urządzeniami do USB). Niestety nie miałem okazji zmierzyć prądu pobieranego przez laptopa. Można na bazie tego schematu zrobić układ o prawie dowolnym prądzie wyjściowym ale oczywiście rośnie znacznie ilość użytych elementów.