Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak skonfigurować Liveboxa z routerem Tp- link by łączył się z internetem?

Lontri 27 Nov 2011 16:04 9892 17
Wago
    Lontri
    Level 10  
    Witam, i pozdrawiam wszystkich.
    Zaznaczam że jestem ZIELONY w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość i łopatologiczne tłumaczenie. Otóż za parę dni będę miał z TP FunPack HD czyli telefon, internet i telewizję (tv przez satelitę) i mam z tym małą zagwozdkę. Otóż do tej pory korzystałem z routera TP-LINK TD-W8950ND który jest podłączony do internetu (i wolę by tak dalej zostało) a w zestawie który już dostałem jest dekoder satelitarny Samsung SHD 85 i Livebox 2 który ma być podłączony przewodem Ethernet do wymienionego dekodera. I moje pytanie brzmi: Jak ustawić/skonfigurować Liveboxa by przez WiFi łączył się z routerem TP-LINKa by miał połączenie z internetem (by dekoder działał)? Pytam o to dlatego bo router TP-LINKa wraz z komputerem będzie w innym pokoju niż dekoder z Liveboxem (te w drugim) gdzie nie ma gniazdka telefonicznego. Więc gdyby połączenie bezprzewodowe nie wyszło z jakiś powodów to mam (chyba) jeszcze dwa wyjścia przewodowe które uważam za ostateczne.
    1.Przeciągnąć długi przewód telefoniczny i podłączyć Liveboxa.
    2.Kupić Liveplug i w ten sposób podłączyć Liveboxa.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość tutaj poświęconą.
  • Wago
    bogiebog
    Level 43  
    Wydaje mi się że konfiguracja

==linia-tel=== [w8950] )) (( [AP tryb:APClient] ==== [dekoder]

powinna działać, jak, przyjdzie sprzęt to sprawdż czy decoder działa przy

==linia-tel=== [w8950] ==kabel-rj45==== [dekoder]

jak działa to bezprzewodowo z apekiem w trybie apc też powinno pójść.

LB i TPlinka nie podłączysz bezprzewodowo.
  • Wago
    Lontri
    Level 10  
    Sprzęt już mam (livebox, dekoder,antena sat.) tylko teraz czekam na podłączenie do linii TP(trzy dni) a bez tej nie mogę podłączyć sprzętu bo mam hasła itp. do TP. A teraz proszę o oświecenie mnie co to jest- [AP tryb:APClient] - bo nawet nie chcę ryzykować domysłów bo może wyjść komedia. Skoro twierdzisz że liveboxa i mojego routera nie podłączy się bezprzewodowo to czy jest jakaś niedroga alternatywa?
    bogiebog
    Level 43  
    Będziemy działac jak będziesz miał aktywację.

Czy kabel telefoniczny wchodzi do tplinka czy LB ?
    Lontri
    Level 10  
    Kabel telefoniczny rj-11 jest podłączony do TP-LINKa na którym się jeszcze nie zawiodłem w porównaniu do tego co dostawałem do tej pory od dostawców internetu. "Będziemy działac jak będziesz miał aktywację." ?! 8-O Bez urazy ale to wcześniej nie można nic przygotować? :shocked!: Wiesz do tego czasu u mnie pokoje nie zbliżą się bardziej niż są teraz a przemeblowania by telewizor do którego ma być podłączony dekoder też nie planuję. Ja nie lubię robić coś na ostatnią chwilę bo już, bo teraz, bo pilne, tym bardziej że mam czas się przygotować. Nie gniewaj się, ale jak bym chciał porady za trzy dni to bym nie zakładał tematu teraz.
    bogiebog
    Level 43  
    Jesteś pewny że będzie sygnał miedzy tplinkiem APekiem aby to spiąć po WIFI ?
    To kup WA500g, ma tryb AP Client.

Nie odpowiedziałeś na pytania czy konfiguracja

działa ?

Dodano po 5 [minuty]:

W8950ND - to jest technologia "N", zatem lepiej by było abyś zamiast WA500G (technologia "G") znalazł jakiś APek z trybem AP Client ale w technologi "N".

Dodano po 2 [minuty]:

NP TL-WA701ND
    Lontri
    Level 10  
    Witam ponownie po długiej przerwie spowodowanej przejściem od jednego do drugiego operatora internetu.
    Wracając do pytania o konfigurację
    to odpowiedź brzmi i nie i tak. Nie bo dekoder musiałem najpierw podłączyć do Liveboxa by pobrał przez niego oprogramowanie(aktualizację), bez tego dekoder nie widział połączenia z internetem. Po tej czynności dekoder już działa w wyżej wymienionej konfiguracji bez problemu. Co do użycia WiFi to zastanawia mnie czy będzie wystarczający sygnał po przejściu przez dwie grube ściany (40-45cm w starym budownictwie) by dekoder normalnie działał np. mógł oglądać "TV na życzenie" bo bez podłączenia do internetu dekoder tylko odbiera bieżące programy z satelity. Piszę o tym bo już podłączyłem do dekodera Liveboxa bez podłączenia go do linii telefonicznej i dekoder działał ale jak pisałem w ograniczonym stopniu. A czy taka zmiana w Liveboxie by wystarczyła by ten łączył się z TP-LINK W8950ND? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1944712.html
    bogiebog
    Level 43  
    Lontri wrote:
    zastanawia mnie czy będzie wystarczający sygnał po przejściu przez dwie grube ściany (40-45cm w starym budownictwie)

Teoretycznie nikt nie da ci odpowiedzi, testuj, np weż laptopa z kartą wifi i postaw w miejscu gdzie będzie odbierany sygnał i sprawdż jaka jest jakość połączenia programem inssider.
    Lontri
    Level 10  
    No w tym cały problem że nie mam na razie ani laptopa ani telefony z WiFi by sprawdzić zasięg.
    bogiebog
    Level 43  
    Srebrnej kuli do WIFI w zabudowie nie ma, to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo)
    Lontri
    Level 10  
    Nie no nie proszę Ciebie czy kogokolwiek by mi tutaj wróżył, tylko może już KTOŚ robił coś takiego z WiFi w podobnych warunkach i może podzielić się swoimi doświadczeniami, ale poprosiłem kolegę by wpadł jak będzie miał chwilę ze swoim telefonem który ma WiFi i zakładam że jeśli jego telefon u mnie przy tv dobrze złapie sygnał to typowe AP powinny tym bardziej go mieć. A i chyba (niestety) będę musiał używać Liveboxa 2 bo mam do niego podłączony zwykły telefon na VoIP a w TP-Linku W8950ND chyba tego się nie da zrobić nie dokupując bramki a to by był dodatkowy koszt.
    piterus99
    Level 43  
    W tej konfiguracji TP-Linka będziesz mógł użyć tylko jako AP, jako router musi pracować livebox, do którego podłączysz telewizję i VoIP.

Nikt nie wie jakie masz ściany...
    Nie masz kogoś z laptopem? Telefonem to marnie posprawdzasz(chyba, że iPhone - tam można doinstalować oprogramowanie, które podaje siłę sygnału w dBi).
    Lontri
    Level 10  
    Ale piszesz o tym TP-Linku W8950ND czy innym np. wyżej wymienionymi? A ściany w starym budownictwie to raczej bywają z pełnej cegły a u mnie na tyle starej że zaprawa jest wapienna nie jak teraz cementowo-wapienna. Co do laptopów to znajomi preferują stacjonarne komputery które można rozbudowywać a nie jak laptop kupować co jakiś czas nowy. A co do telefonu (tu akurat Samsung Wave S8500)to zakładam że ten (chyba) słabiej łapie WiFi od typowego AP i jeśli on tam złapie szybko sygnał i coś pobierze to AP powinno sobie tam poradzić.
    piterus99
    Level 43  
    Piszę o tym TP-Linku, ale by musiał stać obok liveboxa - np jeśli zależy Ci na radiu typu N albo livebox będzie miał za słaby zasięg.
    Lontri
    Level 10  
    No to proszę opisz jak "krowie na rowie" co mam zrobić by Livebox widział i łączył się bezprzewodowo przez WiFi z TP-Link W8950ND który by był podłączony do dekodera w innym pokoju.Zakładając że Livebox będzie routerem podłączonym do komputera i nie zależy mi na radiu typu N tylko by dekoder w drugim pokoju miał połączenie (nawet małe) z internetem przy wykorzystaniu do tego TP-Link W8950ND.
    piterus99
    Level 43  
    Nie, tak się nie da - stąd napisałem, że ten TP-Link musi stać obok ze względu na kablowe połączenie między jednym a drugim.

Aj, zasiałem zamęt ;)
    Dekodera w drugim pokoju nie połączysz bezprzewodowo z livebox przy pomocy W8950ND.
    Lontri
    Level 10  
    No fakt trochę namąciłeś, bo po co mi w jednym miejscu złączony Livebox i ten TP-Link :shocked!: Nie wiem, chyba tylko dla samej satysfakcji że wszystko działa 8-O ale ja nie potrzebuję namnażać kabli przy biurku :wink: Cóż chyba tylko pozostaje wydać jeszcze kasę by kupić któryś z zaproponowanych przez bogiebog'a Access Point'ów TP-Linka TL-WA500G lub TL-WA701ND by dekoder miał dostęp do internetu, lub w ostateczności kupić z TP komplet liveplug'ów za 99zł.
    Lontri
    Level 10  
    Witam. Od ostatniego tutaj razu minęło już "trochę" czasu ale chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami jakie w tym czasie zrobiłem. Otóż na początku chcę mimo tego co dalej napiszę szczerze podziękować > bogiebog < za samą chęć udzielenia mi pomocy. A wracając do tematu (piszę to dla osób które są w tych sprawach tak samo ZIELONE jak ja) kupiłem Access Point(dokładnie to TP-LINK TL-WA701ND) i nawet udało mi się go ustawić jako Client tak że Livebox go widział przez WiFi i było prawie dobrze. Prawie bo dekoder sat. pozwalał na uruchomienie programów telewizyjnych (tylko i aż) ale już nie na usługi - przewodnik, telewizja na życzenie czy video na życzenie. Przyczyną tego miała być niezgodność adresu MAC, który jest przypisany do Liveboxa a inny adres MAC do Access Pointa. Inny problem jaki wystąpił ostatnio to to że wyświetlił się komunikat z dekodera że nie jest podłączony do internetu co uniemożliwiało oglądanie programów mimo iż Livebox nadal widział AP. Po kolejnych nieudanych próbach przywrócenia sytuacji do poprzedniego stanu postanowiłem kupić w salonie TP Liveplugi. Po przyjściu z nimi podłączyłem jeden przewodem sieciowym Ethernet RJ45 do Liveboxa a sam Liveplug włożyłem bezpośrednio do gniazdka elektrycznego w ścianie a drugą sztukę w identyczny sposób podłączyłem do dekodera. Jakie było moje zdziwienie i radość gdy się okazało że mam pełen dostęp do usług w dekoderze sat. tak jakbym miał podłączony bezpośrednio do niego Liveboxa i to bez ŻADNEGO dodatkowego wgrywania jakiś programów związanych z Liveplugami mimo że w zestawie jest jakaś do nich płyta czy jakiegokolwiek ich parowania ze sobą czy jakiejkolwiek konfiguracji. Więc jeśli ktoś będzie w podobnej sytuacji jak ja iż Livebox i dekoder sat. nie mogą być na tyle blisko by podłączyć je przewodem Ethernet RJ45 i ma małe pojęcie o podłączaniu Access Pointa to polecam kupić Liveplugi i je po prostu podłączyć jeden do Liveboxa a drugi do dekodera sat. i cieszyć się z wszystkich dostępnych usług w dekoderze nie komplikując sobie życia i nie wydawać pieniądze na zbędny sprzęt. Jakby ktoś chciał wiedzieć co to za Liveplugi to DEVOLO dLAN 85 HSmini a maksymalna odległość między nimi to 200m i producent zabrania je podłączać pod listwy przepięciowe gdyż mogą utrudnić lub uniemożliwić połączenie między nimi i najlepiej bezpośrednio do gniazdka elektrycznego w ścianie. Na koniec życzę wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. Temat uważam za zamknięty. :sm9: :bye: